HWL 3 (m): Australië grijpt eindzege vier seconden voor tijd

Australië heeft zondag de HWL 3 in Brasschaat gewonnen door vier seconden voor tijd de winnende treffer te maken. In een spannende finale werd België met 1-0 verslagen. Hoewel beide ploegen zich al geplaatst hadden voor de HWL 4 en Rio de Janeiro, werd de finale tussen de wereldkampioen en het gastland gezien als 'droomfinale'.

Groot-Brittannië greep de derde plaats door het India van Paul van Ass te verslaan. Ierland deed het uitstekend door de strijd om de vijfde plaats te winnen van Maleisië. Daardoor is de kans groot dat de Ieren naar Rio de Janeiro gaan. Pakistan deed het een stuk slechter. Frankrijk was met 1-2 te sterk, waardoor de Aziaten als achtste eindigden.

Australië – België 1-0

Oh, wat was België dichtbij een stunt tegen de wereldkampioen. Gesteund door het thuispubliek ging de ploeg onder leiding van coach Jeroen Delmee vanaf de eerste seconde met man en macht op zoek naar de openingstreffer. Vooral de eerste twee kwarten waren de Belgen de betere ploeg. Ze creëerden een paar strafcorners en een paar goede kansen, maar de bal ging er niet in.

Vanaf het derde kwart werd Australië steeds sterker. De Aussies gingen nadrukkelijk op zoek naar de openingstreffer en het leek een kwestie van tijd voor de 1-0 zou vallen. Het was aan Oranje Zwart-keeper Vincent Vanasch te danken dat het 0-0 bleef. Met een paar mooie reddingen hield hij zijn ploeg op de been.

Met nog maar vier seconden (!) op de klok moest België uiteindelijk toch buigen voor Australië. Chris Ciriello was de boosdoener voor de Red Lions. Hij benutte een strafcorner, waarna de wedstrijd meteen afgelopen was. De Belgen moesten genoegen nemen met een staande ovatie van het thuispubliek. Zie de samenvatting van de finale hiernaast.

60. Chris Ciriello 1-0 (sc)

Groot-Brittannië – India 5-1

De kritiek vanuit India op Paul van Ass begint toe te nemen na de nederlaag tegen Groot-Brittannië. Zijn ploeg had weinig kans tegen de Britten. Halverwege de wedstrijd stond het al 2-0, maar daarna ging het nog harder. In het derde kwart liepen de Britten uit naar 3-0 en uiteindelijk stond het 5-0. Barry Middleton, die zijn 350ste interland speelde, maakte één van de goals. In de laatste minuut scoorde India nog wel, maar die goal was alleen voor de statistieken.

Beide ploegen waren overigens al geplaatst voor de HWL 4 en voor Rio de Janeiro.

Ierland – Maleisië 4-1

Ierland kan terugblikken op een geslaagd toernooi. De Ieren wonnen hun laatste wedstrijd met 4-1 en eindigden als vijfde. Als alle continentale kampioenschappen later dit jaar gespeeld zijn, kan die vijfde plaats zomaar deelname aan de Olympische Spelen betekenen.

Gesteund door hun fanatieke aanhang stonden de Ieren na acht minuten al met 2-0 voor. Vooral de tweede treffer was er één om in te lijsten. Peter Caruth nam de bal met zijn rug naar het doel aan, draaide zich om en haalde verwoestend uit. De bal vloog strak in de kruising: één van de mooiste doelpunten dit toernooi.

Alan Sothern maakte er in de veertigste minuut nog 3-0 van. In het laatste kwart drong Maleisië nog flink aan en scoorde het de 3-1 nog. Een vliegende keeper werd niet ingezet, maar het slotoffensief van de Maleisiërs ging door. Kampong-keeper David Harte, die werd uitgeroepen tot Keeper van het Toernooi, bracht een paar keer knap redding. In de laatste minuut maakten de Ieren aan alle onzekerheid een eind door de 4-1 binnen te tippen. Ze vierden de overwinning luidkeels, omdat ze beseften dat ze wellicht op weg zijn naar iets moois.

5. Kyle Good 1-0
8. Peter Caruth 2-0
40. Alan Sothern 3-0
55. Faiz Jali 3-1 (sc)
60. Michael Darling 4-1

Pakistan – Frankrijk 1-2

Het verval van Pakistan wordt steeds groter. De voormalige grootmacht in het hockey weet sinds vrijdag al dat het de Olympische Spelen in Rio de Janeiro niet gaat halen, maar nu werd ook de strijd om de zevende plaats nog eens verloren. De ploeg ging met 1-2 onderuit tegen Frankrijk.

De Fransen kwamen na een kwartier op voorsprong en stonden binnen een half uur al met 0-2 voor. Die klap kwam Pakistan niet meer te boven. In het laatste kwart maakte Pakistan er nog 1-2 van, maar de Fransen hielden stand.

13. Simon Martin Brisac 0-1
30. Hugo Genestet 0-2 (sc)
48. Muhammed Toseeq 1-2