Bekijk de fotoreel

Ouders

Hockey is een teamsport. Op hockey leren kinderen bij uitstek wat samenwerking is, want in je eentje win je geen wedstrijden. Maar wat komt er allemaal bij kijken als je kind op hockey gaat? Vanaf welke leeftijd kun je je zoon of dochter aanmelden? Welke spullen heb je allemaal nodig? En hoe vaak wordt er getraind?

Vanaf wanneer kun je op hockey?

Kinderen kunnen al op hockey vanaf 4 jaar oud. Je kunt ze dan opgeven voor Funkey. Bij Funkey wordt nog geen stick of een echte hockeybal gebruikt. Plezier in bewegen staat voorop. Vanaf 6 jaar gaan kinderen wel trainen met een echte bal en stick en vanaf 7 jaar kunnen kinderen wedstrijdjes spelen in drietallen. Hieronder vind je een overzicht van de leeftijdscategorieën vanaf 6 jaar:

Hockeycategorie Leeftijd Aantal spelers
Funkey* 4-5 jaar
O8–jeugd 6–7 jaar Drietal
O9–jeugd 6-7 jaar Zestal
O10-jeugd 8-10 jaar Achttal
O12-jeugd 10–11 jaar Elftal
O14-jeugd 12-14 jaar Elftal
O16-jeugd 14-16 jaar Elftal
O18-jeugd 16-18 jaar Elftal

* Let op: voor Funkey gebruiken verenigingen ook andere namen.

Wat kost het?

Als je je kind aanmeldt bij een hockeyclub moet je contributie betalen. De hoogte van de contributie verschilt per vereniging en per doelgroep. Jeugdleden betalen over het algemeen een lagere contributie dan senioren. Sommige verenigingen bieden ook gezinskorting.

Wat heb je nodig?

Naast de contributie dien je ook een hockeytenue en uitrusting aan te schaffen. Voor trainingen en wedstrijden heb je de volgende spullen nodig:

  • hockeystick
  • scheenbeschermers
  • gebitsbeschermer
  • trainingsoutfit
  • kunstgrasschoenen

Meer informatie over de aanschaf van hockeymateriaal.

Hoe vaak wordt er getraind?

De frequentie van trainen verschilt per vereniging. De jeugd traint over het algemeen één keer in de week en speelt op zaterdag competitie. De Jongste Jeugd speelt hun wedstrijden altijd in de ochtend en de oudere kinderen in de middag.

Wat kun je doen als ouder?

Uiteraard kun je je spruit ieder weekend aanmoedigen langs de lijn. Maar je kunt nog veel meer doen als hockeyouder. Hockeyclubs kunnen niet bestaan zonder de enthousiaste inzet van leden en ouders. Je kunt je inzetten als trainer of coach, lid worden van een commissie, helpen achter de bar in het clubhuis of helpen met het organiseren van activiteiten. Wil je actief zijn, informeer dan bij je club waar ze nog hulp kunnen gebruiken.

Waar kun je je aanmelden?

Er zijn ruim 300 hockeyclubs aangesloten bij de KNHB. Aanmelden doe je altijd via de club zelf. Vind een club bij jou in de buurt via de clubvinder.