WK Zaal (D): gastland Zuid-Afrika schrijft historie tegen België

De vrouwen van Zuid-Afrika hebben zich voor het eerst in de historie geplaatst voor de halve finale van het WK. In een volgepakte Heartfelt Arena was het gastland in haar eerste WK-kwartfinale ooit met 2-1 te sterk voor België. Eerder vandaag verzekerden Tsjechië en Oostenrijk zich ook van een plek bij de laatste vier.

België – Zuid-Afrika 1-2

Al in de derde minuut bracht Jessica O’Connor het luidruchtige thuispubliek in extase met de openingsgoal uit een strafcorner, 0-1. Het was haar vierde doelpunt van dit WK en haar zevende in de WK-historie, waarmee ze haar status als Zuid-Afrikaans WK-topscorer aller tijden verder verstevigde. Na twintig minuten verdubbelde Tegan Fourie de marge voor het gastland.

De Belgische vrouwen konden pas in het laatste kwart wat aan de achterstand doen via France De Mot. In de laatste tien seconden had België uit een strafcorner nog een ideale kans op de gelijkmaker, maar die corner ging via een mislukte variant volledig de mist in. Zuid-Afrika treft morgen in de halve finale de winnaar van het duel tussen de Oranje Dames en Canada.

Oostenrijk – Oekraïne 3-1

Oostenrijk, deze voorbije week in Poule A één van de tegenstanders van de Oranje Dames, legde de basis voor de zege vroeg in de eerste helft. De ploeg van coach Corinna Zerbs sloeg in het eerste kwart binnen de eerste vijf minuten twee keer toe: via Johanna Czech (uit een strafcorner) en Katharina Bauer.

In het vierde kwart voegde Marianne Pultar er nog een derde Oostenrijkse treffer aan toe. Oekraïne reageerde meteen met de 3-1 van Olha Honcharenko, maar de opleving van de Oost-Europese ploeg kwam te laat. Oostenrijk staat daarmee voor de tweede keer in de historie in de halve finale van het WK. Eerder lukte dat in 2015. Morgen treft het Tsjechië voor een plek in de WK-finale.

Oostenrijkse vreugde na de winst op Oekraïne. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek.

Tsjechië – Australië 6-0

In de eerste kwartfinale van de dag zette de ervaren 29-jarige Tsjechische Katerina Lacina (ex-Laren) haar ploeg al binnen één minuut op het juiste spoor met haar zesde goal van dit WK, en haar vijftiende in de WK-historie. Lacina miste verderop in het duel nog een strafbal, maar maakte meteen daarna alsnog haar tweede doelpunt van de middag. Tussendoor hadden Anna Vorlova en Natálie Novakova de marge al op 3-0 gebracht.

Ook Novakova en Vorlova voegden nog een tweede treffer toe aan hun totaal, waarmee het halve dozijn vol was. Tsjechië plaatst zich zodoende na 2003 en 2015 voor de derde keer in de WK-historie voor de halve finales.

Tsjechische vreugde na het bereiken van de halve finale van het WK. Foto: WorldSportPics/Christiaan Kotze.