KNHB moet regels FIH volgen: ‘Dicht aansluiten bij hockey op tv’

De KNHB maakte donderdag haar nieuwe spelregelwijzigingen bekend. Zo speelt ieder elftal, zowel senioren als junioren komend seizoen geen twee helften maar vier kwarten en verdwijnt de vliegende keeper uit het veldhockey. Een reactie van Leon Rutten, manager Competitiezaken en Arbitrage.

‘We zijn aangesloten bij de FIH (internationale hockeyfederatie, red.) en zijn verplicht om de regels op te volgen’, laat Rutten weten. De bond heeft wel de vrijheid genomen te kiezen voor vier kwarten van 17,5 minuut, in plaats van 15 minuten. ‘Internationaal is 15 minuten is zuivere speeltijd. De tijd wordt bijvoorbeeld tijdens strafcorners stilgelegd. Als de KNHB dit zou overnemen, dan krijg je op verenigingen een onduidelijke duur van de wedstrijden, wat lastig planbaar is, en een extra taak voor de scheidsrechters. Daar kiezen we niet voor.’

De regelwijziging naar vier kwarten voor alle elftallen is de ingrijpendste verandering. Vooral voor de verenigingen zelf. De wedstrijdplanning was al strak, maar vergt nu nog meer discipline. ‘Het gaat passen, maar vraagt inderdaad de nodige aandacht’. De KNHB heeft daarom de aanvangstijd van de eerste wedstrijden vervroegd naar 08.30 uur. Eerder was dat 08.45 uur. De aanvangstijd van de laatste wedstrijden wordt verlaat naar 18.00 uur. Dat was eerder nog 17.45 uur. De vaste aanvangstijden voor de Landelijke competities op zaterdag worden gewijzigd naar 14.00 uur (A-Jeugd) en 12.10 uur (B-Jeugd).

We willen zo dicht mogelijk aansluiten bij het hockey zoals dat ook op TV wordt getoond Leon Rutten

‘Je hebt door de vier kwarten vier minuten extra nodig per wedstrijd en door het extra half uur per dag krijgen verenigingen er in de planning nu vijf minuten per wedstrijd bij. De pauzes tussen het eerste en tweede kwart en het derde en vierde kwart duren maximaal twee minuten. Als teams eerder willen beginnen is dat ook oké. De rust duurt – als er niet gesproeid hoeft te worden – maximaal vijf minuten.’

‘Iedereen die is aangesloten bij de FIH moet zich houden aan de regels’, gaat Rutten verder. De internationale hockeyfederatie stelde de nieuwe regels begin dit jaar in, maar een nationale bond kan ervoor kiezen pas bij de start van het nieuwe seizoen de regels over te nemen. Ook andere landen gaan op clubniveau dezelfde regels volgen. ‘Duitsland en Engeland gaan bijvoorbeeld ook in vier kwarten spelen.’

‘Geen vliegende keeper meer die zich voor de bal gooit’

De vliegende keeper verdwijnt komend seizoen in het veldhockey. Teams konden er tot en met seizoen 2018-2019 voor kiezen om te spelen met een volledig uitgeruste keeper of een speler met keepersrechten, een zogenaamde ‘vliegende keeper’. Deze vliegende keeper droeg een afwijkend shirt en had bij het verdedigen van een strafcorner of strafbal een helm op. Vanaf komend seizoen speelt een team met 10 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper of met 11 veldspelers. Als er voor wordt gekozen te spelen met 11 veldspelers dan is er niemand die de rechten heeft van een keeper. Er is dan dus ook niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen.

‘De FIH wil met deze regel af van de vliegende keepers die zich zonder bescherming letterlijk voor de bal gooiden. Spelers die een strafcorner verdedigen mogen nu nog steeds een gezichtsmaker dragen bij een strafcorner, maar geen van de spelers heeft de rechten van een keeper. Als je de keuze maakt te spelen zonder keeper dan mag niemand de bal meer met het lichaam tegenhouden.’

‘Snelheid behouden’

Een andere verandering is dat verdedigers ten allen tijde vijf meter afstand moeten houden bij een vrije slag, ook als ze in de eigen cirkel staan. Nu is het zo dat een verdediger, als een vrije slag binnen de vijf meter van de cirkel is, tot op de rand van de cirkel mag staan. Stel dat een tegenstander nu op een meter van de cirkel een vrije slag krijgt, dan moet de verdediger op vier meter binnen de cirkel gaan staan. Een uitzondering geldt als de aanvaller ervoor kiest de vrije slag direct te nemen. De verdediger heeft dan geen tijd om op vijf meter te gaan staan en mag dan de aanvaller schaduwen binnen de cirkel, zoals dat nu ook al is toegestaan.

Rutten: ‘We willen de snelheid behouden en daarom kiest de FIH voor deze vorm.’ Rutten wijst naar een oude regel: ‘Vroeger moest de bal teruggelegd worden buiten de vijfmetercirkel. Dat haalde de snelheid uit een aanval. Daar kwam toentertijd veel kritiek op en daarom zijn de wijzigingen doorgevoerd.’

Rutten vindt het belangrijk te benadrukken dat het voor de eenduidigheid van het hockey verstandig is dat iedereen met dezelfde regels speelt. ‘We willen zo dicht mogelijk aansluiten bij het hockey zoals dat ook op TV wordt getoond’.