Regelwijziging: alle duels junioren en senioren in vier kwarten

Alle nationale hockeywedstrijden voor junioren en senioren worden vanaf komend seizoen in vier kwarten gespeeld. Dat heeft de KNHB bekend gemaakt. Verder verdwijnt de vliegende keeper uit het veldhockey. Teams kunnen kiezen uit twee opties: of tien veldspelers plus een keeper met volledige uitrusting of elf veldspelers. De bond volgt daarmee de internationale spelregels van de FIH. 

De spelregelwijzigingen worden vanaf 1 augustus ingevoerd. Sinds een aantal jaren worden bij internationale competities wedstrijden gespeeld in vier kwarten. Het betrof hier nog een testperiode. Met ingang van 1 januari 2019 zijn deze vier kwarten definitief in de internationale regels vastgelegd waardoor dit voor iedereen geldt. De KNHB heeft die regels nu ook overgenomen.

In Nederland worden daarom alle elftalwedstrijden vanaf komend seizoen gespeeld in vier kwarten van elk 17 ½ minuut. Met deze regelwijziging wordt de eerdere test dus ook opgenomen in het Nederlandse spelreglement. Er ontstaan hierdoor twee extra coach- en rustmomenten, waardoor teams nog beter kunnen worden begeleid. De rust tussen de kwarten 1 en 2 én 3 en 4 bedraagt maximaal 2 minuten. De rust tussen kwart 2 en 3 bedraagt 5 minuten tenzij het noodzakelijk is te sproeien omdat het betreffende speelveld zonder te sproeien niet meer veilig bespeelbaar is.

Internationaal 15 minuten, nationaal 17,5 minuten

De FIH laat haar wedstrijden spelen in vier kwarten van 15 minuten. Internationaal wordt tevens gewerkt met tijdstops voorafgaand aan het spelen van de strafcorner. Om de zuivere speeltijd gelijk te houden, kiest de KNHB voor de variant van vier kwarten van 17 ½ minuut. Ook het tijdsblok waarbinnen een wedstrijd wordt gespeeld blijft zo voor elke wedstrijd gelijk, waardoor de wedstrijden beter te plannen zijn voor de verenigingen.

Door deze regelwijzigingen worden de tijden waarbinnen wedstrijden mogen worden gepland verruimd. Vanaf komend seizoen mogen de eerste wedstrijden aanvangen om 08:30 en de laatste moeten uiterlijk aanvangen om 18:00 (dit was 08:45 en 17:45). De vaste aanvangstijden voor de landelijke competities op zaterdag worden gewijzigd naar 14:00 (A-jeugd) en 12:10 (B-jeugd).

Foto: Koen Suyk

Vliegende keeper

Teams konden er tot en met seizoen 2018-2019 voor kiezen om te spelen met een volledig uitgeruste keeper of een speler met keepersrechten, een zogenaamde ‘vliegende keeper’. Deze vliegende keeper droeg een afwijkend shirt en had bij het verdedigen van een strafcorner of strafbal een helm op. Vanaf komend seizoen speelt een team met 10 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper of met 11 veldspelers. Als er voor wordt gekozen te spelen met 11 veldspelers dan is er niemand die de rechten heeft van een keeper. Er is dan dus ook niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen.

Uitzondering uitspeelcorner verdwijnt

Er is vanaf 1 augustus geen verschil meer tussen de beëindiging van een gewone strafcorner en een uitspeelcorner. Een uitspeelcorner is een strafcorner die aan het einde van een kwart of wedstrijd wordt gespeeld als het eindsignaal al heeft geklonken. Voor beide corners geldt dat ze voorbij zijn als de bal vijf meter buiten de cirkel (dus buiten de stippellijn) is geweest. Nu is het nog zo dat de uitspeelcorner voorbij is als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel is geweest.

Spelers mogen bij strafcorners beschermende kleding dragen, zoals een masker. Deze kleding moet direct na afloop van de strafcorner worden verwijderd. Vanaf komend seizoen is het een verdediger toegestaan toch nog een vrije slag/uitpush te nemen (geen selfpass!) met het masker op. In Nederland was deze regel overigens voor aanvang van dit seizoen al voorlopig ingevoerd.

Indien een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt, voordat de bal is aangegeven, dan wordt de aangever bestraft voor deze overtreding en dient deze zich dan achter de middenlijn op te stellen.

Cartouche-keeper Christopher Combe Foto: Orange Pictures / Frank van der Leer.

Vrije slag overal van binnen de cirkel

Net als bij zaalhockey mag een vrije slag voor de verdedigende partij in de cirkel nu ook vanaf elke plek binnen de cirkel worden genomen. Daarnaast blijft de regel onveranderd dat je na een overtreding in de cirkel, een vrije slag ook mag nemen op de op de loodlijn van de plek van de overtreding binnen vijftien meter vanaf de achterlijn.

Vijf meter afstand, ook in de cirkel

Verdedigers moeten te allen tijde vijf meter afstand houden bij een vrije slag, ook als ze in de eigen cirkel staan. Nu is het zo dat een verdediger, als een vrije slag binnen de vijf meter van de cirkel is, tot op de rand van de cirkel mag staan. Stel dat een tegenstander nu op een meter van de cirkel een vrije slag krijgt, dan moet de verdediger op vier meter binnen de cirkel gaan staan. Een uitzondering geldt als de aanvaller ervoor kiest de vrije slag direct te nemen. De verdediger heeft dan geen tijd om op vijf meter te gaan staan en mag dan de aanvaller schaduwen binnen de cirkel, zoals dat nu ook al is toegestaan. De FIH wil met deze regelwijziging de aanvallende partij ook rond de cirkel dezelfde ruimte geven als op de rest van het veld.

 


34 Reacties

  1. jebentzelfeenhockeyer

    5 meter afstand prima, 11 veldspelers ook oke, maar waarom in godsnaam 4 kwarten? Wedstrijdschema's lopen nu al gigantisch uit, geen scheidsrechter die strak de 1 minuut ? 2 minuten? rust aanhoudt.. Wat is de toegevoegde waarde voor een MC5 om 3x het spel stil te leggen en te vertellen dat ze gewoon lekker plezier moeten maken?

    1. stefanvanderree

      Helemaal eens. Er is nul toegevoegde waarde om in 4 kwarten te spelen. Het is vreselijk irritant dat de wedstrijd weer twee momenten onderbroken wordt en dat ons volle schema op zaterdag nog verder onder druk komt, zelfs met die extra tijd. Waarom beperken ze dit niet gewoon lekker tot de hoofdklasse en jongens/meisjes A landelijk.

  2. Rob_van_Bongen

    De incompetentie op de bondsburelen heeft vandaag weer een nieuw hoogtepunt bereikt (of dieptepunt, het is maar hoe je het leest). Er zijn gigantisch veel clubs die problemen hebben met overbezetting van velden (mn op de zaterdagen). Wat kunnen we hier tegen doen? 'Ik weet het, meer kansloze en zinloze rustmomenten toevoegen, zodat de vader die MC5 "coacht" kan zeggen dat de meiden hun best moeten doen' 'Klasse idee, gaan we doen!' Ik stel me voor dat dit het gesprek is geweest op het bondsbureau, een andere invalshoek kan ik namelijk niet vinden. Daarnaast het volgende: Stel dat een tegenstander nu op een meter van de cirkel een vrije slag krijgt, dan moet de verdediger op vier meter binnen de cirkel gaan staan. Een uitzondering geldt als de aanvaller ervoor kiest de vrije slag direct te nemen. De verdediger heeft dan geen tijd om op vijf meter te gaan staan en mag dan de aanvaller schaduwen binnen de cirkel, zoals dat nu ook al is toegestaan. De FIH wil met deze regelwijziging de aanvallende partij ook rond de cirkel dezelfde ruimte geven als op de rest van het veld. In principe niet zoveel mis met de 5m afstand regel, maar waarom dan die nuance toevoegen? Je moet in principe 5m afstand, tenzij iemand em snel neemt. Kijk dan maar ff wat je doet. Alsof je in de NL wetgeving zegt: Je mag niet door rood rijden, tenzij je haast hebt. Kijk dan maar ff wat je doet. Kortom, gigantisch interpretabel, voor scheidsrechters onduidelijk en gegarandeerd een bron van irritatie als je hier corners wel/niet voor gaat geven

    1. Derrick Bijker

      Goed dat je die vader die meisjes C5 coacht even in het zonnetje zet! De ouderbetrokkenheid wordt, ook op hockeyclubs, steeds kleiner. Hulde aan deze vader!

  3. JPSonnemans

    Meeste scoreborden kunnen geen 30 seconden instellen. Alleen hele minuten. Apart.

    1. ericwolff

      Gelukkig houden scoreborden de tijd niet bij dat doen de SRS

    2. peterneyssen

      Hoeft ook niet; gewoon 35 min. instellen en na 17,5 min. klok even stilzetten tot 2e kwart begint.

  4. thavenga

    Ik vraag me af hoe ze nu de strafcorner voor zich zien op het moment dat er 11 veldspelers in t veld staan. Ik heb het idee dat dit juist gevaarlijker wordt dan wanneer 1 iemand een helm op z'n hoofd heeft. De keuze van de coach om voor 11 veldspelers te kiezen is nu wel radicaler en dus een stuk spannender

    1. rsantifort

      Volgens mij mag een speler gewoon een beschermend masker dragen tijdens de strafcorner, dus die is in zijn gezicht dan gewoon beschermd

  5. robertkieboom

    stel je de klok in op 18 min en laat je hem aflopen naar 17.30 min. Denken in oplossingen en niet in problemen :)

  6. MIck

    We slaan weer eens lekker door waarom in godsnaam 4 kwarten invoeren? Doe dit lekker voor de Landelijke A en B jeugd en de promotieklasse maar voor al die andere teams voegt dit niks toe.

  7. pacoh

    Typisch KNHB. Als loopjongen achter FIH aan. Anders komt Cornelissen niet aan zijn droombaan! Dood in de pot. Behalve op hockey.nl en achter de decoder bij Ziggo doet hockey er niet meer toe. Na 2020 Olympisch af vrees ik. Leuk voor al die grote clubs met krappe veld capaciteit.

  8. kasparstevens

    Er komt nu wel mooi ruimte bij al de wedstrijden in het land om extra reclameboodschappen uit te zenden in deze twee extra rusts ...

  9. zeemgrip

    BELACHELIJK... Het regelwijzigings kliekje van de KNHB is weer eens helemaal doorgeslagen. Ik kan me niet voorstellen dat er ook maar een club zit te wachten op een 4 kwarten speelschema. Als speler is het tegenwoordig al lastig om op de hoogte te blijven van alle nieuwe regels, laat staan voor een hockeyleek. Ze willen het hockey zo graag aantrekkelijk maken voor het grotere publiek maar dat doe je niet door de regels continue te veranderen zodat niemand het spelletje meer begrijpt. Ik hoop dat de Hockey.nl een online poll maakt over "eens of oneens"/ "wel of niet goed" de nieuwe regelwijziging zodat de KNHB misschien toch nog tot een goed inzicht komt!

  10. m-hockeygek

    Alles is hierboven eigenlijk al gezegd. Ik zie ook totaal geen toegevoegde waarde aan de kwarten voor alle teams behalve landelijk. Iedereen heeft het hier over MC5.... probeer dames 18 maar eens aan de gang te krijgen! 🤣 Dat wordt nachtwerk!

  11. boerdeboer

    Nog even aanpassen naar 4x 15 min. Problemen opgelost :-)

  12. hockeymundo

    Ik vind het wel een goed idee, maar dan moet coaching worden afgeschaft gedurende de wedstrijd. Dit mag dan alleen in de pauzes. Zo worden de spelers veel zelfstandiger en ontwikkelen ze hun inzicht.

    1. pimhdm

      Hoezo dit, wat een onzin!

  13. pacoh

    @boerdeboer. Nog minder speeltijd voor toch al die dure hockeycontributies ,vergeleken met ander sporten (ex golf en polo)

    1. jvdc

      Ben benieuwd hoe je bij minder speeltijd komt. 4x17.5 of 2x35......

  14. boerdeboer

    @pacoh Speel je een extra oefenwedstrijdje of doe je een extra training. Ook weer opgelost

  15. gaston-orozco

    Onvermijdelijke standaardisatie van regels. Uiteraard zullen voorspelbare armstoeldeskundigen klagen, maar in één jaar zul je het vergeten. Hockey is altijd innovatief geweest. Hockey is nauwelijks herkenbaar in vergelijking met wanneer het op gras werd gespeeld! Ik weet zeker dat de spelers zich zullen aanpassen aan de veranderingen. En over nog eens twee jaar zullen er meer regelwijzigingen zijn. Dat is gewoon hoe het is.

  16. jvdc

    Wat zijn de aanvangstijden voor bondscompetitie D1 en H1? Blijven die ongewijzigd?

  17. wilbert72

    We zijn er met zijn met zijn allen zó trots op dat hockey een veel progressievere sport is in vergelijking met voetbal als we het over regels en regelwijzigingen hebben. Waarom meteen in de weerstand schieten bij elke regelwijziging? Ga het gewoon eens ervaren en laten we met zijn allen kijken hoe het uitpakt. Shoot outs bij 1e klasse is een onzalig idee gebleken en dat is alweer afgeschaft na één seizoen, lange corner heeft weer wel goed uitgepakt en is een succes gebleken. Laten we de wijzigingen a.u.b. een kans geven. Steek je energie in cooperatie en niet weerstand!

    1. MIck

      Omdat je niet ieder jaar regels moet gaan veranderen alleen maar om te vernieuwen. Het spelen van 4 kwarten is prima voor de landelijke jeugd en de promotieklasse maar dit voegt natuurlijk niks toe voor dames 13 of Veteranen VL.

  18. walter-driehuis

    Gelukkig worden de veteranen gespaard in dit verhaal.... 😎 staan niet in de regels!

  19. ericwolff

    Jammer , maar veteranen zijn gewoon senioren, alleen van een bepaalde leeftijd ! Dus moeten gewoon de regels blijven volgen !

  20. albertmonpellier

    Het is weer eens zover!! Maar ik ga nu ook zeiken omdat het erbij hoort waarschijnlijk, maar dan zeiken op de zeikerds! Stop met zaniken en ga mee in de nieuwe regels! Altijd maar dat bladibladibla gezeik! Oh het is ook O zo erg! Kijk verder dan het hockeyen want er zijn ergere dingen op deze aardkloot. Zoals verdrinkende vaders en kinderen! Doe je oogkleppen open en kijk eens verder dan je verdomde hockeybed! Ageer maar eens op wereld beleid! Ik sta nu op! En wie doet er mee? Stuur een mail naar verbeterdewereld@gmail.com

    1. MIck

      Wie ben jij om te bepalen of we wel of niet gaan zeiken op nieuwe regels? Nieuwe regels zijn op zich prima maar je hoeft niet ieder seizoen een X aantal nieuwe regels te maken alleen maar om te vernieuwen. En het spelen van 4 kwarten voegt echt maar voor een heel klein groepje iets toe en voor een heel grote groep de meerderheid niks.

    2. jobe

      Krijg jij betaald door de KNHB omdat elke mening die niet in jullie straatje past met een betoog over zeikerds beantwoord wordt?

  21. gaston-orozco

    Ik ben het er ook over eens dat het niet noodzakelijk iets positiefs voor "mc5" toevoegt, maar ik zie het ook niet per se negatief zijn. Het standaardiseert alleen de regels voor alle niveaus van hockey. Het is niet echt iets om te veel tijd te besteden aan ruzie maken! 🙂

  22. johanvansteijn

    4 kwarten, even extra uit hijgen voor de veteranen. Gelukkig wordt de duur van de derde helft niet aangetast!

  23. kasparstevens

    Ik verwacht dat in vele teams hierdoor de ‘betere spelers/speelsters’, mn in de selectieteams met te ambitieuze coaches, in verhouding meer speelminuten gaan krijgen. Gaat de sportiviteit en de interne verhoudingen niet erg helpen!

  24. liesbethderonde

    Als wedstrijdsecretaris voor de junioren vind ik het bij voorbaat al een ramp om de wedstrijden zo te moeten gaan indelen. Alleen al de aparte aanvangstijden (zoals 12.10 uur, 15.50 uur) En dan nog maar te zwijgen over de 2 minuten rust. Voordat een gemiddeld breedteteam bij de dug-out is om te horen wat de coach wil zeggen is er al minimaal 1 minuut voorbij.... Ook voor de (beginnende) scheidsrechters lijkt het me lastig om binnen de gestelde tijden te blijven. Ik hoop van ganser harte dat dit idee een net zo kort leven beschoren is als het eigen doelpunt. (Dat heeft een half veldseizoen stand gehouden....)


Wat vind jij? Praat mee...