Buitenlandse competitie: lokale lockdowns in Engeland, maar wel hockey

Nu onze eigen competitie stilgelegd is, doen we een rondje langs de velden in andere landen. Hoe staat het met de Nederlandse hockeyers in het buitenland? Een kijkje in de Engelse competitie met Aline de Visser (24). Zij is keepster bij Clifton Robinsons uit Bristol en speelt in de Premier League.

In Engeland wordt er nog gewoon gehockeyd. Zaterdag speelde De Visser alweer haar vierde wedstrijd van het tweede seizoen in Bristol. Hoewel ze met een teleurgesteld gezicht het veld af liep – de sluitpost verloor met 2-3 van Holcombe – geniet ze van ieder moment. Ze heeft nauw contact met Nederland en weet dat het zomaar ineens afgelopen kan zijn met de competitie. Maar dat is – gelukkig voor De Visser – in Engeland niet het geval.

Natuurlijk gelden er in Engeland ook verschillende maatregelen. Hoewel het per club – en dus per regio – verschilt, worden er bij de meeste clubs geen toeschouwers toegelaten. Anders moeten zij zich registeren en afstand houden. Geen anderhalve meter zoals wij die kennen, maar twee meter. Premier League-clubs hebben vanuit England Hockey duidelijk gecommuniceerd gekregen dat men zich daar ook aan houdt. De Engelse bond benadrukt dat de ploegen op dat niveau een voorbeeldfunctie hebben. High fives, samen juichen en een huddle zijn daarom absoluut verboden. Verder zijn mondkapjes in de auto naar uitwedstrijden verplicht, net als in de clubhuizen die nog wel open zijn. Douchen kan bijna nergens. De dug-outs blijven leeg, wissels zitten op stoelen langs het veld.

Archiefbeeld van Aline de Visser met haar Engelse ploeg. Foto: Aline de Visser

Van Zwolle naar de Premier League

De Visser begon met keepen in Dronten, maar verkaste op haar vijftiende naar Zwolle. Daar stond ze tot haar drieëntwintigste onder de lat. Vorig seizoen vertrok ze naar Engeland. Ze droomde al lang van een avontuur in het buitenland en dit was het moment. Waar ze eerst met Zwolle in de Overgangsklasse speelde, speelt ze nu op het hoogste niveau in Engeland. Het land dat als Groot-Brittannië in 2016 nog de Olympische Spelen won. Meer dan de helft van die selectie speelt dezelfde competitie als De Visser.

‘Ik sta er niet altijd bij stil. Een aantal speelsters is echt heel goed. Die kunnen makkelijk mee in de Nederlandse Hoofdklasse. Speelsters als Sophie Bray, Maddie Hinch. Het niveauverschil binnen de teams is wel groot. De top van de competitie is sterk. Denk aan Surbiton en East Grinstead. Die kunnen zeker mee met de middenmoot in de Hoofdklasse. Het team dat onderaan staat zou het moeilijk hebben in de Promotie- of zelfs Overgangsklasse.’

View this post on Instagram

New country, same thing 🇬🇧🏑 @cliftonrobbies

A post shared by Aline de Visser (@alinedevisser) on

Kampioenspoule en losersstage

Hoe zit het in Engeland met corona en de competitie? Vorig seizoen werd de Engelse Premier League afgemaakt, maar zonder play-offs en play-outs. Daardoor bestaat de hoogste competitie nu uit elf ploegen: een meer dan normaal. Tot de kerst spelen de teams een keer tegen elkaar. Op basis daarvan worden twee competities gemaakt: de kampioenspoule – de beste zes teams – en de losersstage, de overige vijf ploegen. Clifton Robinsons bungelt na vier wedstrijden wat tussen beide poules in. 

De Visser gaat verder: ‘Omdat we met elf in een competitie zitten, heeft iedere ploeg een vrij weekend. Zo hebben wij een wedstrijd minder gespeeld.’ Dat is niet het enige probleem. ‘We werken hier met lokale lockdowns. In Engeland noemen ze het een stoplichtsysteem. Liverpool zit nu bijvoorbeeld op slot. Dat is nu een rode zone.’

Wat inhoudt dat er niet in of tegen een ploeg uit Liverpool gespeeld kan worden. Een exacte duur is er niet. Net zolang tot de coronacijfers dalen. Vanaf vrijdag zal ook Wales voor twee weken in lockdown moeten. Een extra groot probleem voor De Visser en haar teamgenoten, aangezien Bristol grenst aan het land. ‘We hebben vijf speelsters die in Wales wonen. Lang mochten ze als elitesporters ondanks code oranje nog wel naar op en neer reizen, maar vanaf vrijdag niet meer. We zijn aan het kijken of ze bij andere speelsters kunnen logeren. Maar we hebben ook een team uit Wales – Swansea – in de competitie, die kunnen de komende weken dus geen wedstrijden spelen.’ 

Teamfoto van Clifton Robinsons. Foto: Aline de Visser

Groot-Brittannië speelt Pro League tegen Oranje

Voorlopig gaat de Engelse competitie dus nog door. De Visser gelooft ook niet dat de competitie er net als in Nederland tijdelijk uitgegooid wordt. ‘De Britse premier Johnson is geen voorstander van een landelijke lockdown. Engeland is zo’n sportminded land. Ze proberen sowieso de hoogste competities van iedere sport door te laten gaan’, klinkt de keepster hoopvol. 

Volgende week – dinsdag 27 en donderdag 29 oktober – speelt Groot-Brittannië voor de Pro League in en tegen Nederland. Dat betekent voor De Visser dat ze het weekend dat daarop volgt geen competitie heeft. Ze kijk uit naar het treffen. ‘Tegen Nederland wordt hier altijd opgekeken. Ze worden gezien als de ploeg die bijna onverslaanbaar is. Een extra probleem zijn de coronacijfers hier op de universiteiten. Die zijn heel hoog, waardoor een paar speelsters die studeren en op de campus wonen, nu buiten de selectie moeten blijven. Ik ben er erg benieuwd naar.’ 

Lees ook:

 


Wat vind jij? Praat mee...