EK Dag 2: Spanje verslaat Rusland met wereldgoal

Schitterend was het doelpunt waarmee de vrouwen van Spanje tegenstander Rusland over de knie legden (1-0), drie minuten voor tijd. Het was gelijk het hoogtepunt van de wedstrijd, waarin de Spanjaarden op het nippertje de winst veilig stelden.

Twee keer hield Lucia Jiminez de bal hoog, na een pass van oud-Kampong-speelster Gigi Oliva. Vervolgens wipte ze ‘m subtiel over de Russische keepster heen, waarna Belen Iglesias de bal bij de tweede paal van boven haar hoofd binnen smashte. Vaak zie je dit soort goals in het vrouwenhockey niet, des te mooier was hij.

Mannen Duitsland vernederen Schotland: 9-0

Waar de mannen van Wales met het gelijke spel (2-2) tegen Engeland nog voor een verrassing konden zorgen, daar liet Duitsland, poulegenoot van de Oranje Heren, op het EK zien dat het verschil tussen de top van Europa en de onderkant best groot is. De Duitsers declasseerden Schotland zaterdagmiddag met 9-0.

De grote man aan Duitse kant was de gevaarlijke aanvaller Timm Herzbruch, die drie keer scoorde. De andere treffers kwamen op naam van Niklas Wellen (2x), Mats Grambusch, Christopher Rühr, Martin Häner en Florian Fuchs.

Het was vanaf de eerste minuut eenrichtingsverkeer in het stadion op het Wilrijkse Plein in Antwerpen. De arme Schotten verdedigden en de Duitsers konden naar lieve lust aanvallen. Dat doet de ploeg van coach Stefan Kermas graag en goed met klasbakken als Herzbruch en Bloemendaler Fuchs in de gelederen. Hoewel Schotland geen echte graadmeter is, gaven de Duitsers wel een waarschuwing af aan de ploeg van coach Max Caldas, die zondagavond tegen de oosterburgen mag aantreden. Zaterdagmiddag vanaf 15.45 uur speelt Oranje eerst nog tegen Ierland.

Christopher Rühr is zijn Schotse tegenstander net iets te snel af. Foto: Willem Vernes

Schotland is dinsdag de laatste tegenstander van Nederland. Die ploeg mag geen enkel probleem opleveren. Met Hurley-aanvaller Kenny Bain in de gelederen maakten de Schotten niets klaar tegen Duitsland. Veelzeggend over het niveauverschil was misschien wel dat de Schotse verdediger Callum Duke in een shirt zonder rugnummer op het veld stond.

Druk staat er meteen vol op bij Engeland na zeperd tegen Wales

De druk staat er meteen vol op bij de mannen van Engeland, die zaterdagmiddag hun eerste wedstrijd op het EK meteen gelijkspeelden tegen Wales (2-2), de nummer 25 van de wereldranglijst en op papier de zwakste ploeg van poule A.

Het waren hectische en chaotische slotminuten voor Engeland, zeker toen Wales acht minuten voor tijd verrassend op een 1-2 voorsprong kwam. Aan het begin van het derde kwart had oud-Tilburg-speler Gareth Furlong Wales uit een strafcorner al op gelijke hoogte (1-1) gesleept, nadat Engeland vlak voor rust de openingsgoal (1-0) had gemaakt. Twee minuten voor tijd werd het slotoffensief van de Engelsen beloond met de gelijkmaker (2-2) uit een strafcornervariant, maar het winnende doelpunt viel niet meer. Daardoor moet Engeland vol aan de bak tegen België en Spanje om zicht te houden op de halve finale.

Een vertwijfelde blik bij de Engelsen na het 2-2 gelijkspel tegen Wales. Foto: Willem Vernes