FIH Pro League: Belgen winnen eerste clash met Australië

De eerste clash tussen de twee beste mannenploegen ter wereld in de FIH Pro League is gewonnen door België. De Red Lions versloegen Australië, de aanvoerder van de wereldranglijst, met 4-2 in de shoot-outs. In het Sydney Olympic Park was het na de reguliere speeltijd 2-2. De Belgische vrouwen leken in hetzelfde stadion op een spectaculaire zege af te stevenen, maar speelden in de slotseconde tegen Australië toch gelijk en verloren de shoot-outs.

De Belgische mannen begonnen Down Under sterk aan de wedstrijd tegen Australië. Ze namen de leiding in het tweede kwart. Manu Stockbroeckx strandde na een goede solo eerst nog op doelman Charter, maar de rebound werd door Thomas Briels achter de Australische goalie gelift: 0-1.

De nummer één en twee van de wereld maakten er vervolgens een mooie pot hockey van, maar de kansen waren schaars. Simon Gougnard was in het derde kwart nog het dichtst bij een treffer, maar zijn backhandschot strandde op de paal.

In het vierde kwart werd Australië sterker en kwam op gelijke hoogte. Na twee gemiste strafcorners op rij, pushte Jeremy Hayward de derde hard in het Belgische doel: 1-1.

De Australiërs vieren de treffer van Jeremy Hayward. Foto Steve Christo/FIH

Australië kwam korte tijd later ook op voorsprong, nadat Stockbroeckx Lachlan Sharp onreglementair het scoren belette: strafbal. Tom Craig liet Vanasch kansloos: 2-1.

De wedstrijd was bij tijd en wijle grimmig. In het vierde kwart kregen de in Nederland geboren Tim Brand en Loïc Luypaerd het met elkaar aan de stok. Luypaert ging naar de grond en Brand kreeg na tussenkomst van de videoreferee een gele kaart.

Lange tijd leek deze straf geen consequenties te hebben voor de thuisploeg, maar de Belgen scoorden op de valreep toch nog de gelijkmaker. Na een scrimmage voor het Australische doel veranderde Felix Denayer een bal net voldoende van richting om te scoren: 2-2.

Doordat Whetton in de slotseconde zijn inzet zag worden gekeerd door Vannasch, moesten shoot-outs een winnaar brengen in de titanenstrijd. Dat werd België, waar Vannasch opnieuw een hoofdrol vertolkte en Arthur van Doren, die onlangs zijn contract bij Bloemendaal verlengde, de winnende shoot-out binnen flatste. Zondagmorgen gaan de twee teams in Sidney op herhaling.

Duitsland in slotfase naar ruime zege in Spanje

Duitsland heeft in tegenstelling tot gisteren de tweede confrontatie in Valencia wel binnen de reguliere speeltijd gewonnen van Spanje. In Estadio Betero counterden de Duitsers in de slotfase naar een ruime overwinning: 1-5.

De ploeg van bondscoach Kais Al Saadi opende sterk in Valencia. Vlak voor het einde van het eerste kwart verzilverde Christopher Rühr de goede start van de Duitsers. Twee minuten na rust verdubbelde Timur Oruz de Duitse voorsprong.

Lange tijd leek er niets aan de hand voor onze oosterburen, totdat Marc Miralles namens het gastland een kwartier voor tijd de aansluitingstreffer scoorde. De formatie van Frederic Soyez zocht in het laatste kwart vol het Duitse doel op, maar dat zorgde aan de overkant voor de nodige ruimte. Daar wisten Marco Miltkau, Constantin Staib en Lukas Windfeder optimaal van te profiteren. Laatstgenoemde scoorde vanuit een strafcorner.

Australië viert de zege op België. Foto: FIH

Belgische dames laten Australië ontsnappen

Mogelijk nog spectaculairder dan het mannenduel, was de strijd tussen België en Australië bij de dames. Op voorhand was Australië, achter Nederland de nummer twee van de wereld, de torenhoge favoriet, maar de thuisploeg bleek kwetsbaar en moest uiteindelijk genoegen nemen met twee punten.

In de eerste helft was er niets aan de hand voor Australië dat de veel sterkere ploeg was en in het tweede kwart op voorsprong kwam na een fraaie backhand van Ambrosia Malone. In de rust zei de Belgische coach Niels Thijssen voor de camera’s van de FIH dat zijn speelsters wat moediger moesten zijn in de tweede helft van het duel. Dat deden de Belgische vrouwen en die instelling sorteerde direct effect. Het eerste schot op het Australische doel door Louise Versavel was meteen raak: 1-1. In het slot van het derde kwart werd het zelfs 1-2 voor de Belgen. Charlotte Englebert reageerde alert op een voorzet in de cirkel en tipte de bal in het Australische doel.

De Belgische dames bleven sterk spelen en vijf minuten voor tijd leek aanvoerster Babara Nelen de wedstrijd in het slot te gooien door de 1-3 aan te tekenen.

De 1-3 voor België van Babara Nelen. Foto: FIH

Maar met zoals in de dramatisch verlopen olympische kwalificatiewedstrijden tegen China kregen de Belgen in de slotfase weer de bibbers en ging het toch mis. In de 59ste minuut scoorde Kaitlin Nobbs de 2-3, waarna het in de slotseconde ook nog 3-3 werd. Een treffer die overigens zeer discutabel was. Kalindi Commerford werd uiteindelijk als doelpuntenmaker aangemerkt, maar het was sterk de vraag of ze de bal wel raakte. De videoref oordeelde echter van wel.

Dat betekende shoot-outs. Een onderdeel van het hockeyspel waar in de Belgische dames niet erg bedreven zijn. Ook ditmaal ging het mis en wonnen de Australische dames met 4-2.