Pro League: Belgische dames schuiven op naar derde plaats

De Belgische hockeyvrouwen hebben afgelopen weekend opnieuw maximaal gescoord in de FIH Pro League. Net als vorige week werden de wedstrijden in Londen tegen China en Groot-Brittannië met een overwinning afgesloten.

China werd zaterdag, net als een week eerder, met 3-1 verslagen. Door doelpunten van Justine Rasir en Emily White leidden de Red Panthers bij rust met 2-0. In het vierde kwart kwam China terug tot 2-1, maar een minuut later stelde Stephanie Vanden Borre met een rake strafcorner de eerste zege overwinning van het weekend veilig.

Een dag later werden de Britse dames met 3-0 verslagen. De beslissing in deze wedstrijd viel pas in het laatste kwart. Charlotte Englebert, na de zomer spelend voor Den Bosch, had met twee treffers een groot aandeel in de overwinning van de ploeg van bondscoach Raoul Ehren.

Nummer vier van de wereld

Door de goede prestaties in de Pro League bezetten de Belgische dames nu de vierde plaats op de wereldranglijst, de hoogste positie ooit voor de ploeg. Ruim twee jaar geleden stond de ploeg nog op plek dertien van de ranking van de FIH.

Charlotte Englebert in actie voor België tegen China tijdens de Pro League in Londen. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

De Belgische heren kenden qua resultaten een wisselend weekend. De Red Lions begonnen het mini-toernooi in Londen met een 5-1 nederlaag tegen India. Het was voor de Belgen de grootste nederlaag ooit in de Pro League. De vorige recordnederlaag stamde uit 2019 en 2021, toen de Belgen twee keer met 0-4 het nakijken hadden tegen Nederland.

Slechts anderhalve minuut had India nodig om de score te openen om vervolgens nog voor rust uit te lopen naar 4-0 mede dankzij twee doelpunten van Harmanpreet Singh, met 38 doelpunten de all-time topscorer van de prestigieuze landencompetitie. William Ghislain redde de eer voor de Belgen, voordat Dilpreet Singh de eindstand op het bord zette.

India nadert GB

Na een dag rust pakte België tegen de Britse mannen wel de volle buit. Het was voor de Britse ploeg dit seizoen de eerste nederlaag binnen de reguliere speeltijd in de Pro League. Het duel, dat de Belgen met 3-2 wonnen, werd enigszins ontsierd door drie groene en drie gele kaarten.

Een dag eerder waren vier doelpunten van spits Sam Ward niet voldoende voor Groot-Brittannië om te winnen van India. Het duel eindigde in 4-4 waarna de Indiërs beter waren in het nemen van shoot-outs. Op de ranglijst is India nu koploper Groot-Brittannië tot op twee punten genaderd.

Sam Ward maakte vier doelpunten voor Groot-Brittannië tegen India tijdens de Pro League in Londen. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek