WK round-up: eerste zege Chili, België verliest van Australië

Na een dagje rust gaat het WK weer verder. De Oranje Dames komen woensdag pas in actie, om 19.30 uur tegen Chili. Maar wat gebeurde er tijdens de vierde speeldag van het mondiale eindtoernooi in Amsterdam en Terrassa? Wij praten je bij over de stand van zaken.

Ierland – Chili 0-1

Met een rake klap uit een strafcorner bezorgde Denise Krimerman Losada Chili niet alleen de allereerste zege op het WK, maar Las Diablas zijn ook zo goed als zeker van plaatsing voor de cross-overs. Beide ploegen wisten voorafgaand aan het toernooi dat hun onderlinge wedstrijd het sleutelduel zou zijn in het overleven van de poulefase.

De Ierse ploeg, vier jaar geleden nog WK-finalist, kreeg de eerste grote kans op de openingstreffer. De tip van Zara Malseed uit een cornervariant was niet krachtig genoeg om keepster Claudia Schüler te verrassen. Vlak voor rust schoot Hannah McLoughlin voorlangs uit een corner.

Denise Krimerman Losada juicht nadat ze Chili op voorsprong heeft gezet tegen Ierland tijdens het WK in Amsterdam. Foto: FIH/Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Chili was in de eerste twee kwarten weinig op de Ierse helft te zien. Een corner en een mogelijkheid voor Paula Valdivia, die met een snoekduik de bal uit een harde voorzet vanaf rechts niet voldoende richting naar het doel kon geven, waren de enige wapenfeiten van de WK-debutant. Na rust lieten de Zuid-Amerikaansen zich meer zien. Josefa Salas schoot uit de draai naast en in het vierde kwart viel de beslissing in de wedstrijd. De vierde Chileense corner werd hard tegen de plank geslagen door Losada.

Ierland zette daarna nog wel aan, maar het was in balbezit te slordig en bij corners, tien in totaal, te krachteloos om de gelijkmaker te forceren. Bovendien bewees Elena Tice haar ploeg geen goede dienst door halverwege het laatste kwart een gele kaart te pakken. Mede hierdoor trok Chili de overwinning over de streep en dat leidde tot ongekende vreugde bij spelers en staf.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Ierland-Chili 0-1 (0-0)
48. Denise Krimerman Losada 0-1 (sc)

De Chileense ploeg tijdens het volkslied voorafgaand aan het WK-duel tegen Ierland in Amsterdam. Foto: FIH/Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

België – Australië 0-2

Het duel werd door beide ploegen beschouwd als de sleutelwedstrijd voor de groepswinst. Bij een zege was die nummer 1-positie in de groep zo goed als zeker en daarmee ook rechtstreekse plaatsing voor de kwartfinales.

Een groene kaart voor Pauline Leclef in de 38ste minuut bleek het beslissende moment in de wedstrijd. In die korte periode waarin België met een speelster minder binnen de lijnen stond, sloeg Australië twee keer toe.

Tot dan dicteerde België op een aantal korte fases na de wedstrijd. De Red Panthers creëerden genoeg kansen op de openingstreffer. De eerste strafcorner van Stephanie Vanden Borre werd gekeerd door de Australische keepster Aleisha Power. De rebound werd opgepikt door Ambre Ballenghien, maar zowel France de Mot en Emma Puvrez verzuimden bij de tweede paal de inzet in het doel te tikken.

Mariah Williams voor Australië aan de bal tijdens het WK-duel met België. Foto: FIH/Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Ook de tweede Belgische strafcorner leverde gevaar op. De tip van Justine Rasir werd in eerste instantie geblokt door de lijnstop. Haar tweede poging was echter te zacht en miste ook richting waardoor de bal naast het Australische doel verdween.

Australië stelde daar weinig tegenover. Pas tegen het einde van het eerste kwart losten de Hockeyroos voor het eerst een schot op het Belgische doel. De inzet van Rosie Malone uit de draai kon keepster Aisling D’Hooghe niet verrassen.
Ook na rust bleef België het Australische doel opzoeken. Een schot van Ballenghien werd door keepster Power met de voet gekeerd. Het leek slechts een kwestie van tijd dat de Red Panthers zouden scoren.

De groene kaart van Leclef zette de wedstrijd echter op zijn kop. Australië veegde de vrije slag de Belgische cirkel in. De bal ging langs vele sticks en werd onderweg aangeraakt waardoor keepster Elena Sotgiu in actie moest komen. Greta Hayes was er vervolgens als de kippen bij om de rebound te verzilveren. Het was haar eerste interlanddoelpunt voor Australië.

De Belgische dames slaagden er niet in een bres te slaan in de Australische cornerverdediging. Foto: FIH/Worldpsortpics/Rodrigo Jaramillo

De Belgische ploeg was nog nauwelijks bekomen van het doelpunt of de 0-2 stond al op het bord. Dit keer stond Rebecca Greiner op de juiste plaats om de bal die via de paal was teruggekomen in het doel te schuiven. Even later leek Australië zelfs voor de derde keer te scoren, maar Hélène Brasseur voorkwam met een buikschuiver dat Mariah Williams kon uithalen.

Ondanks nog een schotkans voor de Australische Hannah Cullum-Sanders en drie strafcorners van België werd er niet meer gescoord in een inmiddels regenachtig Terrassa. Veel tijd om de nederlaag te verwerken is er niet voor België, dat morgen al om 18.00 uur in actie komt tegen Japan. Australië speelt om 21.30 uur tegen Zuid-Afrika.

België-Australië 0-2 (0-0)
39. Greta Hayes 0-1
40. Rebecca Greiner 0-2

Vreugde bij Australië na de 0-2 van Rebecca Greiner in het WK-duel tegen België in Terrassa. Foto: FIH/Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Japan – Zuid-Afrika 3-3

Na de allereerste zege op een WK van Chili zorgde Zuid-Afrika voor de tweede verrassing van de dag. De ploeg van bondscoach Giles Bonnet speelde met 3-3 gelijk tegen Japan, nadat de ploeg na 34 minuten tegen een 3-0 achterstand keek.

De opdracht voorafgaand aan de wedstrijd was duidelijk voor beide ploegen. Na de nederlaag in de openingswedstrijd tegen respectievelijk Australië (2-0) en België (4-1) zou een tweede nederlaag wellicht al het voortijdige einde van het WK betekenen.

Japan liet er dan ook geen gras over groeien en na negen minuten leidde de ploeg al met 2-0. In de derde minuut gaf aanvoerster Yuri Nagai het goede voorbeeld door bij de tweede paal de bal het beslissende tikje te geven. Zes minuten later tikte Mai Toriyama bij de eerste paal een voorzet van Miyu Suzuki achter keepster Phumelela Mbande. Vlak na rust tilde Emi Nishikori de stand naar 3-0 door uit een strafcornervariant de bal in twee instanties in het Zuid-Afrikaanse doel te schieten.

Vreugde bij Zuid-Afrika na de 3-3 van Tarryn Lombard tegen Japan op het WK in Terrassa. Zuid-Afrika maakte een 3-0 achterstand ongedaan. Foto: FIH/Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Met het derde doelpunt leek het duel beslist en de drie punten voor Japan. Maar daar dacht Zuid-Afrika anders over. Vier minuten later verkleinde Kristen Paton de achterstand door de bal, die omhoog kwam na een voorzet, in het doel te tennissen.

Het gaf de Zuid-Afrikaanse ploeg momentum. Kayla de Waal was dichtbij de 3-2, maar keepster Akio Tanaka hield met een reflex de bal met de hand uit het doel. Zuid-Afrika proefde dat er meer mogelijk was en hun inzet werd beloond. In het laatste kwart scoorde Tarryn Lombard twee keer uit een strafcorner, waardoor Zuid-Afrika toch nog een punt overhield aan een duel dat eigenlijk al verloren leek.

Nieuw-Zeeland – Engeland 3-1

Nieuw-Zeeland heeft een belangrijke stap gezet in rechtstreekse plaatsing voor de kwartfinales. Na het gelijkspel tegen China (2-2) werd Engeland met 3-1 verslagen. Hierdoor gaan de Black Sticks aan de leiding in Poule B.

In het duel met Nieuw-Zeeland nam Engeland vanaf de afslag het heft in handen. De eerste strafcorner leverde direct een doelpunt op. De inzet vanaf de kop van de cirkel werd eruit gelopen, maar Engelse ploeg hield balbezit waarna het schot op doel werd gered door keepster Brooke Roberts. De rebound viel voor de stick van Lily Owsley, die haar honderdste interland bekroonde met een doelpunt door de bal over Roberts in het doel te liften.

Engeland viert de openingstreffer van Lily Owsley tegen Nieuw-Zeeland tijdens het WK in Amsterdam. Foto: FIH/Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

De gelijkmaker van Nieuw-Zeeland kwam min of meer uit de lucht vallen. Nadat Tessa Howard met de backhand Engeland vergat op 2-0 te zetten, pikte Tyler Lench een hoge bal op aan de linkerkant. De nieuwe aanwinst van Bloemendaal was in een onderling duel met haar Engelse tegenstandster net iets gretiger. Lench snelde vervolgens de cirkel binnen en legde de bal terug naar Katie Doar, die de bal met een backhand in de korte hoek schoof.

Ook na rust ging er van Engeland aanvallend gezien meer dreiging uit. Dit leek ook uit te monden in een 2-1 voorsprong. Echter, het doelpunt uit de strafcorner werd afgekeurd wegens gevaarlijk spel. De bal had onderweg de Nieuw-Zeelandse uitloopster op de arm geraakt.

Snel daarna kreeg de Engelse ploeg opnieuw een teleurstelling te verwerken, want Nieuw-Zeeland kwam op voorsprong. De voorzet met de backhand van Doar belandde via het been van Giselle Ansley en tussen de legguards van keepster Maddie Hinch in het doel.

Katie Doar van Nieuw-Zeeland op weg naar haar tweede treffer tegen Engeland op het WK in Amsterdam/ Foto: FIH/Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Engeland kreeg daarna nog twee strafcorners om de stand gelijk te trekken, maar slaagde daar niet in. Nieuw-Zeeland kwam in ondertal, na een gele kaart voor Rose Tynan, zelfs op een 3-1 voorsprong. Lench versierde in het vierde kwart de eerste corner voor de Black Sticks. De inzet van Olivia Merry vanaf de kop van de cirkel werd in eerste instantie gekeerd door Hinch. Met de backhand liftte Lench de bal vervolgens over de keepster van Tilburg waarna Tarryn Davey bij de paal het laatste tikje gaf.

Engeland zette Nieuw-Zeeland daarna in het slot van de wedstrijd onder druk. De ploeg forceerde nog zes strafcorners, veertien in totaal, maar slaagde er niet in de Nieuw-Zeelandse cornerverdediging te verschalken.

Nieuw-Zeeland-Engeland 3-1 (1-1)
4. Lily Owsley 0-1 (sc)
29. Katie Doar 1-1
39. Katie Doar 2-1
51. Tarryn Davey 3-1 (sc)

Katie Doar wordt geknuffeld na haar doelpunt voor Nieuw-Zeeland tegen Engeland op het WK in Amsterdam. Foto: FIH/Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

India – China 1-1

Eerder op de dag eindigde de andere wedstrijd in Poule B onbeslist.  India en China hielden elkaar in Amsterdam in evenwicht. Het werd 1-1. Het was het derde gelijkspel op rij in deze poule.

De ploegen waren geen onbekenden voor elkaar. India en China speelden dit jaar al drie keer tegen elkaar. In de strijd om het brons tijdens de Asia Cup (2-0) en in de Pro League (7-1 en 2-1) stapten de Indiase dames als winnaressen van het veld. Maar sinds het aantreden van Alyson Annan als bondscoach is het niveau van de Chinese dames langzaamaan verbeterd.

Sonika (India) in achtervolging op Yang Chen (China) tijdens het WK in Amsterdam. Foto: FIH/Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

In een wedstrijd die eigenlijk nooit echt wilde ontbranden, kwam China in het tweede kwart op voorsprong. Jiali Zhang, die prima werd bediend met een pass van Xindan Zhang, schoot de bal in de lange hoek. Eerder in het kwart dacht India de openingstreffer te hebben gemaakt, maar die werd na een Chinese videoreferral afgekeurd. Het schot uit de draai van Katariya Vandana stuitte via de linker- naar de rechterpaal waarna de bal via het hoofd van de inglijdende Jyoti in het Chinese doel verdween.

Nadat India een aantal kansen onbenut had gelaten de gelijkmaker op het bord te zetten, tipte Vandana vlak voor het einde van het derde kwart uit een strafcorner van Wereldspeelster van het Jaar Gurjit Kaur alsnog de 1-1 binnen. In de slotfase werd het nog spannend. China kreeg een goede kans op de zege, maar de strafcorner werd prima uit het doel gehouden door de Indiase lijnstop. Hierdoor eindigde het duel tussen de twee Nederlandse coaches, Annan en Janneke Schopman, zonder winnaar.

India-China 1-1 (0-1)
26. Jiali Zheng 0-1
45. Katariya Vandana 1-1 (sc)