JOH kwamen voor goud, maar moeten met brons genoegen nemen

De Jong Oranje Heren kwamen dit EK voor goud, maar moeten zich tevreden stellen met een bronzen medaille. De ploeg van bondscoach Michiel van der Struijk won de troostfinale met 3-1 van Spanje. Jong Oranje bewees in de strijd om plek drie, dat het wel degelijk efficiënt kan zijn.

Het was een schitterende redding van Sander van Berkel. Snoeihard sleepte Marc Recasens de bal richting de linkerhoek. Keeper Van Berkel kon er nog net met zijn stick bij, waardoor de bal via de paal niet in zijn goal verdween. Jong Oranje kreeg een dag eerder een les counteren van Engeland, maar bewees na Van Berkel’s actie, dat ook zij dat kunnen. Twaalf tellen later, schoot Valentijn Charbon de 3-0 binnen. Een harde klap voor het Spaanse kamp, vlak voor rust.

Jong Oranje zonder Teun Beins

Lang was het aftasten in het duel tussen Jong Oranje en Spanje. Het temperament en vuur, waar de Spanjaarden het van moeten hebben, werd getemd door Oranje. De ploeg moest opnieuw schuiven in de opstelling, omdat Teun Beins wegens rugklachten niet tot spelen kwam. Met drie veldspelers en een keeper op de bank, wisselde de ploeg weinig in een schaduwloos Estadio Beteró.

Derck de Vilder zakte een linie en stond zijn mannetje in de verdediging van Oranje. De Spanjaarden werden diverse malen gevaarlijk voor de goal van Van Berkel, maar echte grote kansen bleven uit. Ook voor Oranje, waar alleen Jim van de Venne voor gevaar zorgde bij de Nederlandse ploeg. Vooral het frivole spel van Jasper Tukkers was opmerkelijk. Hij speelde door de as van het veld menig Spanjaard voorbij.

Het vandaag efficiënte Oranje zag Koen Bijen de eerste strafcorner van de wedstrijd halen. Zonder Beins en Silas Lageman zijn de opties beperkt, maar Pepijn Scheen liet zien dat dat geen probleem is. Heel veel strakker kon zijn sleep immers niet in de linkerkruising verdwijnen. Die goal deed Oranje goed, zo goed, dat Van de Venne twee minuten later de score verdubbelde, na een goede actie van De Vilder over de achterlijn. De Spaanse kansen en strafcorners mislukten en Charbon deed vlak voor rust uit de counter met zijn forehand ook nog een duit in het zakje.

Pepijn Scheen viert zijn openingstreffer tegen de Spanjaarden. Vijf minuten later stond Jong Oranje al met 3-0 voor. Foto: David Aliaga

Sterke Van Berkel en Brink

Keeper van de tweede helft, Hidde Brink, had een minuut na rust geen antwoord op een Spaanse kans. Alvaro Tello pushte van dichtbij de 1-3 binnen en maakte er weer een wedstrijd van. Tello zelf verliet daarna met een bebloed gezicht direct het veld, omdat hij in zijn actie een stick in zijn gezicht kreeg. Niet veel later keerde de Spaanse spits weer terug in het veld. Brink bewees zich even later wel bij de derde Spaanse corner. De keeper van Pinoké dook de rechterhoek in en plukte de potentiële aansluitingstreffer uit de hoek.

Hidde Brink keepte sterk tegen Spanje. Foto: David Aliaga

Toen Bram van Battum in de cirkel de bal op zijn stick kreeg, floot de scheidsrechter voor Spaanse strafcorner nummer vier. Het commentaar van Oranje had geen nut, de redding van Brink wel. Weer plukte hij een bal uit de hoek. Dat het geen geluk was, bewees Brink nogmaals. Weer maakte hij Spaanse strafcorner vijf en zes onschadelijk. Het effectieve Nederland kreeg pas in de slotminuut nog twee corners, maar gescoord werd er niet meer.

Het duel eindigde grimmig, toen aanvoerder Max Kuijpers lomp en onreglementair van de bal werd gezet. Een opstootje volgde, waarna Scheen en zijn Spaanse collega met geel konden gaan zitten. Jong Oranje moet zich afgevraagd hebben waarom het een dag eerder niet lukte tegen de Engelsen, maar sluit het EK in Valencia toch af met een medaille en gezien de omstandigheden, goed spel. Groots gevierd werd de overwinning niet, de kater van een dag eerder zal toch overheersen.