Gretig Nederlands Jongens A haalt finale na dubbele comeback

Met nog acht minuten te gaan leek Duitsland een zekere EK-finalist, bij een stand van 1-3. Maar Nederlands Jongens A toonde veerkracht, bleef kansen creëren en dwong met twee late doelpunten uiteindelijk een shoot-outserie af, die vervolgens werd gewonnen (5-4). Daardoor spelen ze morgen tegen Spanje de finale van het Europees kampioenschap in Santander.

Nederlands Jongens A – Duitsland 3-3 (5-4)

Beide teams begonnen fel aan de wedstrijd, zoekend naar het juiste tempo. Toch was het Duitsland dat de eerste mentale klap uitdeelde: een voorzet van rechts werd licht aangeraakt door Elian Mazkour, waarbij doelman Flip Wijsman geen kans had om te reageren. Daarna was het Nederland dat aandrong. Brent van Bijnen wist de uitkomende keeper te omspelen, maar een Duitse verdediger kon uiteindelijk wegwerken. Niet veel later haalde Nick Doeser met een slimme beweging een strafcorner binnen voor Oranje. Op de rand van de cirkel stond Olivier van Tongeren klaar, maar zijn schot ging over en naast. Nog geen minuut later was het alsnog 1-1, na een goeie klap van Brent van Bijnen. Hij hield de bal weg van zijn tegenstander en haalde uit de draai verwoestend uit.

In het tweede kwart was de eerste grote kans voor Valentijn Charbon. De aanvaller van Laren gleed naar de bal, maar was net iets later dan de Duitse doelman Anton Brinckman. Niet veel later grijpt diezelfde doelman goed in bij een hoog schot van weer Doeser, na goed doorzetten van Bram van Battum. Diezelfde Doeser bleef in het restant van het tweede kwart constant gevaarlijk, waarbij zijn backhand de legguard van de keeper trof.

Aan de andere kant was het Xaver Kalix die een gigantische vrije kans voor het doel mist, waardoor Nederland snel kon counteren: Charbon kon alleen op de keeper af, maar werd weer in de weg gezeten door de Brinckman. Qua kansen was het team van Bas Bruin veel beter, maar zoals eerder dit toernooi bleef het kansen afmaken lastig. Zo miste Brent van Bijnen een mogelijkheid om een strafcornervariant te scoren: hij maaide uiteindelijk volledig over de bal heen. De wedstrijd had veel weg van de die tegen België, dat de halve finale overigens verloor van Spanje, waarbij ook veel kansen niet werden benut en uiteindelijk met 3-3 gelijk werd gespeeld. Bij rust was de stand in de halve finale dus 1-1, maar de mannen van Nederland konden positief terugkijken op het tweede kwart.

Binnen een minuut van het derde kwart onderschepte aanvoerder Van Tongeren de bal op eigen helft en werd vervolgens neergehaald voor een strafcorner, die hij vervolgens zelf besluit te slepen. Maar weer bracht die dekselse Brinckman redding voor Duitsland. Aan de andere kant van het veld is het bij de eerste kans juist wel raak. Kalix stond plotseling met de bal vrij voor doelman Wijsman, raakte de paal en zag vervolgens zijn teamgenoot Justus Weigand de rebound alsnog naar binnen werken. De eerstvolgende strafcorner van Duitsland was ook meteen raak: Benedikt Schwarzhaupt sleepte de 1-3 vanaf de rand van de cirkel net boven de plank binnen, buiten het bereik van doelman Wijsman. Bijna zorgde Maximilian Siegburg zelfs voor de 1-4, maar zijn inzet belandde in het zijnet.

Nederlands Jongens A probeerde met man en macht nog een aansluitingstreffer tot stand te brengen, maar men trof een Duitse defensie dat stond als een huis. En als ze de Duitse verdedigers wisten te ontvluchtten, dan stond Brinckman goed op zijn post.

Toch bracht Van Bijnen Nederland weer helemaal terug in de wedstrijd: de speler van Den Bosch neemt de bal knap onder zich aan en werkt de voorzet van Doeser binnen. Op dat moment zijn er nog acht minuten te spelen, maar dan ontbrandde de wedstrijd nog meer. Een Nederlandse strafcorner belandde op de paal, kwam bij een Nederlander terecht, die vervolgens op een Duitse verdediger schoot: een strafbal. Brinckman was voor het grootste deel van de wedstrijd de gevierde man, maar nu even niet. Nu was het Olivier van Tongeren. Het voelde als loon na werken voor Nederland, dat een groot deel van de wedstrijd op achter stond, terwijl Nederland over het algemeen meer grote kansen kreeg.

In de laatste minuten werd er van beide kanten gevochten, gesleurd, maar beide teams kwamen niet tot scoren, waardoor shoot-outs de finalist moeten bepalen. Bruin pakte uit door reserve-doelman David Wolff op doel te zetten, die vervolgens één shoot-out wist te stoppen. Silas Lageman, Middendorp, Van Tongeren (strafbal), Doeser en Jim van de Venne schoten allemaal raak, waardoor Nederland door het oog van de naald kroop en alsnog de EK-finale speelt tegen Spanje. De wedstrijd is om 19:30.

‘6  Elian Mazkour 0-1
’11 Bren van Bijnen 1-1
’33 Justus Weigand 1-2
’38 Benedikt Schwarzhaupt 1-3
’52 Brent van Bijnen 2-3
’53 Olivier van Tongeren 3-3
* Nederland wint na shoot-outs (5-4)

Bron: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek