Oranje Dames met veel geduld langs passief Tsjechië

De Oranje Dames hebben met veel engelengeduld ook hun tweede wedstrijd op het EK Zaal in Hamburg gewonnen. Ondanks een enorm veldoverwicht en minutenlang balbezit tegen een fysiek en taai Tsjechië viel de zege wat klein uit: 3-0 door goals van Pam Imhof, Anna de Geus en Noor de Baat.

Oranje kreeg in haar tweede EK-duel van de dag behoorlijk meer weerstand dan in het eerste duel met het zwakke Oostenrijk. Tsjechië, de nummer vijf van de wereldranglijst, trok zich massaal terug, liet weinig gaten vallen en stond heel compact. De ploeg van bondscoach Kristiaan Timman moest geduldig blijven zoeken naar openingen.

Dat lukte in de eerste helft slechts mondjesmaat, maar leverde in de achtste minuut wel een subliem doelpunt op na een prachtige aanval over een aantal schijven. Uiteindelijk rondde EK-debutant Pam Imhof prachtig met een forehand-turn af, haar eerste doelpunt op dit EK: 1-0. De kaats-assist kwam van Elin van Erk.

Weinig schoten op doel

Oranje had in de eerste twintig minuten bijna voortdurend de bal, maar werd door de compacte verdediging van de Tsjechische ploeg ver van keeper Babora Cechkova gehouden. Alleen Anna de Geus dook nog een keer gevaarlijk op voor de Tsjechische goalie, maar kon niet tot een schot komen.

Lieke van Wijk stoomt op naar het doel van Tsjechië tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Verder vuurde Mabel Brands één van de weinige strafcorners hoog naast. Onder de Oranje-lat hoefde Alexandra Heerbaart maar één keer handelend op te treden: het zei alles over het spelbeeld in de eerste helft.

Oranje bleef in het derde kwart breien en loeren op gaatjes in de hechte Tsjechische defensie. Die kwam er in de 28ste minuut, na weer een lange periode van balbezit. Het was Anna de Geus die de bal onderschepte en op rechts ineens ruimte had om de cirkel binnen te stormen. Ze verschalkte keeper Cechkova met een leep boogballetje: 2-0.

Blijdschap bij Anna de Geus na haar doelpunt tegen Tsjechië tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Reddingen Heerbaart

Even daarvoor kroop Oranje overigens door het oog van de naald bij een van de spaarzame Tsjechische uitbraken: Alexandra Heerbaart maakte tot twee keer toe een doelpoging van aanvoerder Katerina Lacina onschadelijk. Twee belangrijke reddingen op een cruciaal moment in de wedstrijd.

Het leek er lange tijd op dat er geen verandering meer zou komen in de stand. Tsjechië bleef passief een muur optrekken, deelde regelmatig een fikse beuk uit en liet alle initiatief bij Oranje, dat nog wel via Noor de Baat kon toeslaan: zij tikte twee minuten vóór tijd alweer haar derde treffer van dit EK binnen na een aanvalsopzet via Lieke van Wijk en Pam Imhof.