Efficiënt Oranje kent geen genade voor Australië

De Oranje Dames hebben ook hun tweede duel in de reeks van vier Pro League-wedstrijden in Eindhoven winnend afgesloten. Iets meer dan 24 uur na de 4-0 zege op China werd donderdag ook Australië aan de zegekar gebonden. Het werd 7-2. Nog nooit scoorden de Oranje Dames zeven keer tegen de Hockeyroos.

Het was de zesde overwinning in het Pro League-seizoen van de ploeg van bondscoach Paul van Ass. De Oranje Dames zijn het enige team dat nog geen punten morste in de prestigieuze landencompetitie.

In vergelijking met het duel tegen China had Van Ass zijn ploeg op drie plaatsen gewijzigd. Freeke Moes, Lidewij Welten en Sabine Plönissen hadden hun plek afgestaan aan Pien Dicke, Elzemiek Zandee en debutant Marleen Jochems. De middenveldster van Hurley hield nog een pijnlijk souvenir over aan haar eerste wedstrijd in het Oranje-shirt. Ze kreeg in de slotfase een bal tegen haar slaap waarna een dikke bult ontstond die met een ijszak werd behandeld.

De conclusie na het duel tegen China op woensdag luidde dat het scherper moest. Oranje was tegen de ploeg coach Alyson Annan veel beter, maar het lukte te weinig om het overwicht om te zetten in doelpunten. Er ging nog het nodige mis, onder meer met de strafcorner.

Perfect

Die corner liep tegen de Australische ploeg met name voor rust nagenoeg perfect. De eerste vijf strafcorners leverden vier doelpunten op, waarvan een uit een toegekende strafbal. Hiermee had Oranje de snelle 1-0 achterstand nog voor rust omgedraaid.

Australië was de wedstrijd voor sfeervolle maar niet volle tribunes agressief begonnen en beloonde zichzelf al na vier minuten met een voorsprong. Ambrosia Malone tipte het schot van Brooke Peris vlak voor keepster Anne Veenendaal tegen het net.

Brooke Peris neemt de felicitaties in ontvangst nadat Australië op voorsprong is gekomen tegen de Oranje Dames in Eindhoven tijdens de Pro League. Foto: Bart Scheulderman

Pas halverwege het eerste kwart werd Oranje voor het eerst gevaarlijk. Xan de Waard versnelde op het middenveld en speelde Felice Albers aan, die de vrijstaande Maria Verschoor vond. Het schot van Verschoor met de forehand miste kracht om keepster Jocelyn Bartram te passeren.

Even later werd Bartram opnieuw onder vuur genomen. Ook dit keer was het schot, van De Waard, niet krachtig genoeg. De schermutseling die daarna in de doelmond ontstond, leverde wel de eerste strafcorner op. Yibbi Jansen nam plaats op de kop van de cirkel en pushte de bal tegen de plank: 1-1.

Oranje leek vervolgens op een 2-1 voorsprong te komen. De bal was de Australische doellijn echter pas net na de toeter, die het einde van het eerste kwart aankondigde, gepasseerd. Daarmee ging na tussenkomst van de videoscheidsrechter een streep door een treffer van Albers, die een snelle een-twee met Verschoor had afgerond.

Tegenslag

Die tegenslag liet Oranje snel achter zich. De bal had in het tweede kwart nauwelijks gerold of Oranje kreeg een tweede strafcorner. Met Jansen op de bank nam Frédérique Matla plaats op de kop van de cirkel. Haar push kwam tegen het lichaam van de lijnstop Penny Squibb: strafbal. Matla maakte geen fout en zette Oranje op 2-1.

Daarna werd de derde strafcorner ook verzilverd. Jansen maakte haar tweede van de wedstrijd. De vierde strafcorner – ook van Jansen – werd met de voet gekeerd door Bartram.

Yibbi Jansen maakte drie doelpunten tegen Australië tijdens de Pro League in Eindhoven. Foto: Bart Scheulderman

Nummer vijf leverde niet lang erna de 4-1 op. De inzet van Jansen werd door Pien Dicke tegen Bartram getipt waarna de spits van SCHC snel reageerde en vervolgens de rebound tegen de touwen tikte.

Pas halverwege het derde kwart liet de Australische ploeg zich weer eens in aanvallend opzicht zien. De verkregen strafcorner ging echter naast het doel van Josine Koning, die na rust Anne Veenendaal onder de lat verving.
De tweede mogelijkheid in het derde kwart was wel raak. Malone maakte haar tweede na een voorzet van Courtney Schonell. Even leken de Hockeyroos zelfs op 4-3 te komen. Echter de videoscheidsrechter constateerde dat de voorzet van Abigail Wilson van buiten de cirkel via de stick van Sanne Koolen in het doel belandde.

Frédèrique Matla in duel met Stephanie Kershaw van Australië tijdens de Pro League in Eindhoven. Foto: Bart Scheulderman

Gas geven

Het was voor Oranje het signaal om nog een keer gas te geven. De vijfde treffer kwam in het vierde kwart. Nadat Koning prima had gered op een schot van Peris maakte Dicke haar tweede doelpunt van de avond. Australië protesteerde maar vroeg vergeefs een referral aan. De videoscheidsrechter kon na langdurig bestuderen van de beelden geen advies geven. De treffer bleef staan: 5-2.

Niet lang erna volgde ook de zesde treffer. De Waard legde af naar Matla die simpel kon binnenschuiven. Het was de fase waarin Australië, de nummer drie van het afgelopen WK, snakte naar adem maar Oranje richting het vijandelijke doel bleef oprukken. Nadat beide ploegen twee strafcorners onbenut hadden gelaten, bepaalde Jansen uit een strafcorner de eindstand op 7-2.

Na een dag rust komen de Oranje Dames dit weekend weer in actie in Eindhoven. Zaterdag speelt de ploeg tegen China en zondag is Australië weer de tegenstander.

Bondscoach Paul van Ass bekijkt het duel van de Oranje Dames tegen Australië tijdens de Pro League in Eindhoven. Foto: Bart Scheulderman

Heren: Argentinië-India 0-3

Eerder op de dag revancheerden de heren van India zich van de 4-1 nederlaag een dag eerder tegen Oranje. Argentinië werd met 3-0 verslagen. Alle doelpunten vielen pas na rust. Topscorer aller tijden in de Pro League, Harmanpreet Singh, opende de score met een rake strafcorner. Het was alweer zijn achttiende treffer van het seizoen. Nog in het derde kwart verdubbelde Rohidas Amit de score, ook uit een strafcorner. Vlak voor tijd bepaalde Abhishek met een velddoelpunt de eindstand op 3-0.


11 Reacties

  1. robvisser

    Een knappe prestatie van Nederland tegen een ploeg waartegen het doorgaans moeilijk scoren is. Het tempo lag een stuk hoger dan gisteren en de Oranje dames wisten elkaar beter te vinden. De tweede helft, met name het derde kwart, was minder, met meer slordigheden en balverlies, maar in het vierde kwart werd het weer goed opgepakt. Prima overwinning.

  2. edwin-smolders

    En met…ik zeg het wel voor jou @RobVisser; een uitstekende Frédérique Matla.

  3. LiesedeVos

    @robvisser: 2 dagen geleden vond ik je een stuk minder positief over het NLs elftal. (Iets over evt puntverlies tegen Australië en een niet op elkaar ingespeeld team) Oké, de passing was niet altijd optimaal en misschien heeft dat te maken dat niet iedereen op elkaar ingespeeld was, maar wat stond daar een prachtig team. Fit, fanatiek, voor elkaar strijdend, ik heb wederom genoten en belooft veel voor de toekomst.

    1. robdux

      Meiden doen het goed hoor. Maar zelfs op 60% winnen ze van iedereen en als je een B team opstelt winnen ze ook van iedereen. Tegenstand is echt drama. Dat is echt een probleem. Kwestie van tijd dat het geen Olympische sport meer is.

  4. robvisser

    @edwin-smolders Zet Kim Lammers daar maar gerust bij, want die kraakte voor de wedstrijd een aantal kritische noten over de Matla zoals we die doorgaans in Oranje zien. Gisteren had Matla een betere dag en hopelijk zet ze die lijn voort in Oranje. En Yibbi, als 'player of the match', liet weer eens zien hoe dodelijk haar strafcorner kan zijn. Al met al een prima resultaat. @LiesedeVos Als je naar de geschiedenis tussen de ploegen kijkt, dan is zo'n uitslag een uitzondering en al helemaal wanneer het elftal nog niet echt ingespeeld is. Achteraf praten is altijd makkelijk, het belangrijkste is dat ze overtuigend hebben gewonnen.

  5. christiaan-loeber

    Ik vond het bij vlagen technisch slordig of onzorgvuldig. Zo kort na het seizoen had ik dat niet verwacht, want ingespeeld zijn in het Nederlands elftal speelt hier mijns inziens geen rol in. Tegelijkertijd besef ik me ook dat we misschien de lat wel erg hoog leggen bij deze dames.

  6. robvisser

    @RobDux Integendeel. Ik denk dat het heel lang een Olympische sport blijft. Het is vrijwel altijd zo (ook in andere sporten) dat er een ploeg bovenuit steekt, maar dat neemt niet weg dat de concurrentie daaronder groter is geworden en het blijft aantrekkelijk om naar te kijken.

  7. LiesedeVos

    @robvisser: top dat je jouw inzichten deelt voor een wedstrijd. Het zou je (nog meer) sieren als je er (soms) op terugkomt.

  8. edwin-smolders

    Kritisch zijn mag, maar iets meer respect voor een speelster met haar NU AL enorme staat van dienst lijkt me wel op zijn plaats. Ze is nog steeds pas 26 jaar, speelde reeds 106 interlands, scoorde daarin 77x en de teller voor haar club staat ook al op 195 doelpunten. Er zijn maar weinig speelsters (misschien wel geen) die deze statistieken op 26-jarige leeftijd kunnen noteren. Dan heb ik het nog niet over haar enorme palmares. Kritiek geven is zo makkelijk.

  9. hanna-reijneveld

    Het is toch wel jammer dat, ondanks dat ziggo de hele tijd zegt dat dit kan, het niet mogelijk is om de andere wedstrijden via watch.hockey te kijken. Hoop dat hier snel een technische oplossing voor wordt gevonden!

  10. robvisser

    @hanna-reijneveld Precies, het kan nog steeds niet.


Wat vind jij? Praat mee...