Fitter Schaerweijde gunt heldenrol aan SCHC-goalie Odekerken

De overwinning leek voor Schaerweijde binnen. Met nog twee minuten te gaan en een 2-1 voorsprong op de borden, mocht Casper Horn aanleggen voor een strafbal. De vaardige middenvelder zag de bal tot zijn eigen ontzetting op de lat strandden. Daarmee luidde Horn ongewild een hectische slotfase in. Toen de stofwolken waren opgetrokken, bleek goalie Matthijs Odekerken plots de held van het winnende SCHC in het eerste play-offduel tussen de Overgangsklassers om promotie naar de Hoofdklasse.

‘Gaat die strafbal erin, dan is de wedstrijd gelopen en winnen we hier’, concludeerde Schaerweijde-aanvoerder Ties Ceulemans na afloop. ‘Casper mist nooit een strafbal. Maar hij blijkt ook maar een mens. Het is balen, maar er is nog niets verloren. Zaterdag in de tweede wedstrijd staan we er weer. We willen zo graag naar de Hoofdklasse. Dat zullen we laten zien.’

De net gewisselde goalie Odekerken moest direct terug voor een strafbal

Na die laatste woorden stond het gezicht van Ceulemans op onweer. Samen met zijn ploeggenoten discussieerde hij op een bijveld een tijd over de vraag hoe dit had kunnen gebeuren. Ondertussen stond SCHC-doelman Odekerken nog breedlachend op het veld, nam de vele felicitaties in ontvangst en legde hij uit wat er in de laatste knotsgekke slotfase was gebeurd.

Die begon een paar minuten voor tijd met het wisselen van diezelfde Odekerken. SCHC stond 1-2 achter en startte een alles-of-niets-offensief. Léon van Barneveld trok als vliegende keeper een geel hesje aan. Amper buiten de lijnen moest Odekerken alweer terug tussen de palen. Strafbal voor Schaerweijde. Buiten bereik van Odekerken verdween de bal op de lat, waarna de goalie onmiddellijk weer richting de dug-out rende. In een laatste, ultieme poging stormde Stichtsche richting het Zeister doel. Met succes. Strafcorner. En nog één. Uit een variant scoorde Van Barneveld via een tip-in de gelijkmaker: 2-2. Dolle vreugde bij de SCHC-achterban. ‘Het was een heel bizar slot van de wedstrijd’, glimlachte Odekerken. ‘Bij die strafbal leek het over en nu hadden we plots de kans via de shoot-outs.’

Casper Horn had niet zijn middag. De middenvelder miste een strafbal en shoot-out. Foto: Koen Suyk

Die shootout-serie startte Odekerken vol vertrouwen. ‘We hebben er sinds de winterstop wekelijks op getraind. Je merkt dat dat helpt. Niet alleen voor onze nemers, maar ook voor mij als keeper. Ik heb mezelf de afgelopen maanden toch een paar trucs aangeleerd. Wat mijn geheim is? Haha. Dat zeg ik niet. We moeten nog minimaal een wedstrijd. Ik wil ze bij Schaerweijde niet wijzer maken dan ze al zijn.’

Ongetwijfeld zal de technische staf van de Zeister formatie deze dagen de beelden van de shoot-outs tot in den treuren analyseren. Een conclusie kan nu al worden getrokken: je moet een goed plan én overtuiging hebben om Odekerken te verslaan. Bij de geringste twijfel slaat de goalie keihard toe. Dat ondervonden respectievelijk Coen Merkx, Jelle Phijffer, Casper Rietveld en de arme Casper Horn, die ook de beslissende shoot-out mistte. Slechts eenmaal werd Odekerken verslagen. Nadat hij een overtreding had gemaakt op Hamish Imrie, benutte Scott Tupper de toegekende strafbal. ‘Het ging lekker’, glunderde Odekerken van oor tot oor. De doelman zag zijn ploeggenoten Thomas Vis en Maarten van den Berg wél hun shoot-out benutten. Dat was genoeg voor de zege.

Aanvoerder Ceulemans van Schaerweijde nam opmerkelijk genoeg geen shoot-out. ‘Wij hebben er veel op geoefend en de vijf die er nu stonden, zijn op de training de besten. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij ze zaterdag wel benutten als het weer tot shoot-outs komt.’

Voor 1500 toeschouwers een shoot-out nemen is toch anders dan op de training

Schaerweijde-coach Bas Bogaard doet er goed aan zijn lijstje shootout-specialisten deze dagen nogmaals kritisch te bekijken. Er een op de training nemen, is toch anders dan op het beslissende moment na 70 slopende minuten voor 1500 toeschouwers. Tijdens het duel liet Ceulemans in ieder geval zien dat hij met de druk kan omgaan en er staat als het moet. De dynamische middenvelder is de grote aanjager van de Zeister ploeg. Hij toonde donderdagmiddag, net als zondag in het krankzinnige duel met Cartouche, qua fysiek, techniek en mentaliteit klaar te zijn voor de Hoofdklasse.

Daan Dullemeijer (SCHC) met links Schaerweijde-aanvoerder Ties Ceulemans . Foto: Koen Suyk

Afgaande op het duel van donderdag geldt dat maar voor een handjevol spelers aan beide zijde. De corner van Schaerweijde is met de Canadees Scott Tupper ook Hoofdklasse-fähig. Zondag was Tupper tegen Cartouche al succesvol, op Hemelvaartsdag was de eerste de beste corner voor rust raak: 0-1. Schaerweijde kreeg daarmee op dat moment meer dan het verdiende. De openingsfase was namelijk voor de thuisploeg, dat wel wat kansen kreeg maar er niet een verzilverde.

De treffer van Tupper deed het beeld van de wedstrijd kantelen. Plots was Schaerweijde de betere ploeg en moest SCHC achteruit. Toch scoorde de de thuisploeg nog voor de rust de gelijkmaker via een fraaie backhand van Leonard Posthumus Meyjes: 1-1.

Scott Tupper van Schaerweijde zet een Bram Weerd van SCHC de stick dwars. Foto: Koen Suyk

Terwijl de zon nog wat kracht bijzette en de toeschouwers luidkeels achter hun ploegen gingen staan, ontstond een boeiend vechthockeyduel. Daarin leek Schaerweijde de fitste ploeg. Ceulemans: ‘We wisten van tevoren eigenlijk al dat we fitter waren. Daarom lieten we ons in de eerste helft wat terugzakken, zodat we na rust konden toeslaan.’

Die tactiek leek de winnende, toen Floris Molenaar met een heerlijke backhand – uit een rebound van een corner van Tupper – Schaerweijde op voorsprong zette: 1-2. Horn had daarna vanaf 6,40 meter het duel kunnen beslissen, maar gunde de heldenrol aan Odekerken.

SCHC-goalie Matthijs Odekerken de held van de thuisploeg verlaat tevreden het veld. Foto: Koen Suyk

De doelman keek na afloop al uit naar zaterdag, wanneer het tweede duel in de Zeister Kuil wordt gespeeld. ‘Schaerweijde leek vandaag iets fitter, maar het gaat er ook om hoe je herstelt’, reageerde Odekerken. ‘Ik hoop dat zij vandaag iets te veel hebben gegeven en zaterdag wat minder hard rennen. Wij gaan in ieder geval met een iets andere mind-set spelen dan in de tweede helft. Minder afwachtend en gaan voor die overwinning om het zaterdag al af te maken.’

Ceulemans weet dat de druk bij Schaerweijde ligt, maar is ervan overtuigd dat zijn ploeg er dan staat: ‘Wij zijn fitter en zaterdag wordt het dertig graden. Dat kan een mooie slijtageslag worden.’

SCHC – Schaerweijde 1-1 (2-2) SCHC wint na shout-outs
0-1 Scott Tupper
1-1 Leonard Posthumus Meyjes
1-2 Floris Molenaar
2-2 Léon van Barnveld