Cartouche toont karakter maar ‘schiet niets op’ met 3-3

De play-offs lijken na zes wedstrijden spelen in de Promotieklasse Heren al ver weg voor Cartouche. De ploeg van coach Pieter Pieterse speelde zondagmiddag in eigen huis op karakter met 3-3 gelijk tegen koploper SCHC, maar zag als nummer zeven het gat met nummer drie Schaerweijde al groeien tot vijf punten.

Cartouche was de laatste jaren een vaste klant in de strijd voor een plek in de Hoofdklasse. Met ervaren krachten als Timmo Kranstauber en Floris Benschop waren de Voorburgers keer op keer dichtbij een stap naar het hoogste niveau, maar ging het pas op het laatste moment mis.

Nu lijkt eind oktober de stap naar de Hoofdklasse al te groot door een moeizame start van de competitie. Tot het duel tegen SCHC verzamelde Cartouche zes punten uit vijf wedstrijden. Na het treffen zondagmiddag staan de groenwitten op zeven uit zes, geen score die past bij een ploeg met ambities om te promoveren.

Capituleren

Het probleem bij Cartouche zit ‘m niet zo zeer in de aanval als wel in de defensie, die dus ook zondag weer drie keer moest capituleren. Daarmee kwam het aantal tegentreffers op zeventien in zes wedstrijden: een topper onwaardig. Ook tegen SCHC begon Cartouche wat zenuwachtig achterin, waar de eerste ballen zo maar over de zijlijn vlogen.

Dat gaf SCHC de gelegenheid om lekker in de wedstrijd te komen. De ploeg uit Bilthoven mag graag een beetje achteroverleunen en dan in de counter toeslaan. Dat resulteerde al snel in drie strafcorners, die door de defensie van de thuisclub onder leiding van de sterk keepende Christopher Combe stuk voor stuk onschadelijk werden gemaakt. Hierdoor eindigde het eerste kwart nog in 0-0, maar al snel in het tweede kwart viel de openingstreffer.

SCHC viert de 0-1. Foto: Willem Vernes

Op het middenvelder veroverde Jelmer Uildriks met een stevige ingreep de bal. Cartouche schreeuwde moord en brand om een overtreding, maar SCHC hockeyde ondertussen vrolijk verder. Via Cédric Terwel kwam de bal bij Sam Steins Bisschop, die de bal in het lege doel schoof: 0-1.

Ook de tweede treffer van SCHC werd gemaakt uit een counter, waarbij de defensie van Cartouche in een paar stations helemaal uiteen werd gereten. Ditmaal was Maarten Bruisten het eindstation. Hij zette de gasten daarmee weer op voorsprong nadat Cartouche aan het begin van het derde kwart op gelijke hoogte was gekomen door een doelpunt van Jasper Siebert (1-1).

‘We geven die eerste twee doelpunten te gemakkelijk weg’, constateerde coach Pieterse na afloop. ‘Wij moeten zoveel moeite doen om een doelpunt te maken, dat we het onszelf op deze manier onnodig moeilijk maken.’

Gaten in defensie

De gaten in de Voorburgse defensie lijken ook te maken te hebben met de absentie van Steven Doorman. De robuuste verdediger zat zondag voor het eerst weer op de bank na een knieblessure, maar speelde slechts een beperkt aantal minuten per kwart. Pieterse: ‘We hebben de absentie van een aantal spelers niet een keer als excuus gebruikt, maar natuurlijk missen we jongens als Steven. Niet alleen om wat hij zelf brengt, maar ook als impuls voor de ploeg. Daar zie je het vertrouwen groeien als Steven in het veld staat.’

Vanaf de bank zag Doorman zijn ploeg ook na de 1-2 terugkomen in de wedstrijd. Vanaf de rust gooide Cartouche de schroom wat van zich af en zette SCHC onder druk. Even was weer wat terug te zien van de glans van de ploeg die de afgelopen jaren door elke tegenstander werd gevreesd. De aanvallende impulsen resulteerden in kansen en corners. Voor die laatste klus hebben ze nog altijd Timmo Kranstauber. Nadat het strafcornerkanon de eerste corner van de wedstrijd nog had gemist, ging de tweede met een fraaie streep in de bovenhoek: 2-2.

De thuisploeg putte moed uit de treffer en ging vol energie op jacht naar de o zo nodige driepunter om de achterstand op de toppers in de Promotieklasse niet groter te laten worden. Maar in plaats van een voorsprong, viel de treffer toch weer aan de andere kant. Een aanvaller van SCHC werd getorpedeerd in de cirkel, waarna Max Sweering de 2-3 uit een strafbal scoorde. Met nog slechts een paar minuten te spelen leek de koploper op een overwinning af te stevenen. Maar het was opnieuw Kranstauber die een minuut voor tijd een strafcorner in de bovenhoek gooide: 3-3.

Timmo Kranstauber legt aan voor weer een benutte strafcorner. Foto: Willem Vernes

Op de tribunes werd het gelijkspel luid bejubeld, maar op het veld en in de dugout kon je de teleurstelling bij de Cartouche-spelers van de gezichten scheppen. Pieterse: ‘De tweede helft was mooi om te zien en dat we zo terugkomen is goed en leuk voor het publiek, maar ik had liever wat minder spektakel en wél drie punten gehad. Met dit punt schieten wij niets op.’