Hoofdklasse 50 jaar: Shahbaz en zijn onnavolgbare dribbels

De Tulp Hoofdklasse Heren heeft zijn vijftigste seizoen erop zitten. In deze rubriek staan we regelmatig stil bij dit jubileum: we vissen anekdotes, ludieke feitjes, foto’s en opvallende spelers en statistieken op uit de grote Hoofdklasse-vijver. Vandaag deel 7.

Heb je tips om de inhoud van deze rubriek te verrijken? Mail die dan naar redactie@hockey.nl.

Uit de oude doos 📦

Een doorsnee seizoen in de Hoofdklasse met twaalf ploegen telt 132 wedstrijden. Maar in het seizoen 1980-1981 waren dat er ineens 180. Onder groot protest van clubs en spelers had het bondsbestuur in 1978 een plan opgesteld om de opzet van de Hoofdklasse drastisch te wijzigen. Voortaan zouden er twee Hoofdklassen van elk tien clubs moeten komen, zodat clubs minder duels hoefden te spelen en het ‘spelpeil op een hoog niveau’ zou blijven.

De nieuwe opzet hield slechts één seizoen stand. In 1981-1982 was alles weer terug bij het oude, tot grote opluchting van alle hockeyliefhebbers en spelers van de topploegen. Zij hadden gezien hoe enorm de krachtsverschillen tussen de twintig clubs waren en gruwelden van alle ploegen die zich massaal voor eigen doel ingroeven om de huid te redden voor de versterkte degradatieregeling.

In the spotlights 💡

Opmerkelijke foto 📸

Duizenden meegereisde supporters waren er op 15 juni 1986 in Utrecht getuige van hoe Bloemendaal in het hol van de leeuw ten koste van titelverdediger Kampong de landstitel won. Het was de veertiende titel die de fusieclub in de wacht sleepte, liefst 48 jaar nadat de Bloemendaal-Musschen-Haarlem-Combinatie (BMHC) het dertiende kampioenschap had veiliggesteld.

Onderstaande foto is de eerste kampioensfoto van Bloemendaal in de Hoofdklasse. Floris Jan Bovelander (vijftien goals), Gert-Jan Schlatmann, Theodoor Doyer (tien) en Hendrik-Jan Kooijman (acht) waren de belangrijkste leveranciers van doelpunten in het kampioensteam.

Van het scorebord 🧮

In het betaalde voetbal komt ie nogal eens voor, de gehate brilstand. Maar in het hockey is een 0-0 als uitslag uiterst zeldzaam. Van de 6.605 wedstrijden die tussen 1973-1974 en het afgelopen seizoen werden gespeeld, eindigden er slechts 149 zonder doelpunten.

De jaargang 1973-1974 spant nog altijd de kroon wat betreft het aantal doelpuntloze wedstrijden. In dat seizoen werd er in dertien duels geen enkele keer gejuicht om een doelpunt. In de jaren daarna liep het aantal 0-0’s steeds verder terug, mede vanwege de groei van het aantal kunstgrasvelden en veel later het afschaffen van de buitenspelregel. Tilburg is de club met de meeste doelpuntloze duels (32), gevolgd door Amsterdam (23).

Aflevering 1: Woelige start en de primeur van Patty Mundt
Aflevering 2: Zee aan goals na opheffen buitenspel
Aflevering 3: Keepen met een Hannibal-masker
Aflevering 4: Allereerste titel prooi voor Kampong

Aflevering 5: de doldwaze speelronde met 50 goals
Aflevering 6: hoe Kampong de kunstgrasprimeur misliep


Wat vind jij? Praat mee...