‘Speel Hoofdklasse Zaal in het format van Pro League’

Speel de Hoofdklasse Zaal in het format van de Pro League. Met uit- en thuisduels in een weekend, op vrijdagavond en zondag. En kies als locaties voor Hoofdklasse-duels goede zalen met dezelfde ondergrond uit.

Met deze suggesties komt Eric Verboom, coach van hoofdklasser Den Bosch, om het zaalhockey de kans te geven uit te groeien tot een serieuzere sport. ‘We moeten goed over het zaalhockey nadenken, want het is nog niet de topcompetitie die het kan zijn’, vindt Verboom. Hij kan zich helemaal vinden in de uitslag van de onlangs gehouden poll op hockey.nl waarbij het merendeel van de stemmers zei dat zaalhockeyer serieuzer genomen moet worden.

‘We speelden zondag in Vianen en IJsselstein. Dat sloeg nergens op’

Dat begint al met de keuze van de zalen, stelt Verboom. ‘We speelden zondag in Vianen en IJsselstein. Dat sloeg nergens op. Er kwam niemand kijken en er lagen harde vloeren. Het wordt hierdoor een compleet ander spelletje. In Vianen ging de bal steeds hoog, terwijl in Almere, waar we dit weekend spelen, de bal niet hoog gaat.’ Verboom doet de suggestie om alle Hoofdklasse-duels op een beperkt aantal locaties te spelen, die een goede ondergrond hebben.

Ook zou er volgens hem gekeken kunnen worden naar de competitieopzet. Hij voelt wel wat voor het Pro League-model, met thuis- en uitwedstrijden, met als achterliggende gedachte dat daardoor meer publiek komt kijken. ‘Je zou dan op vrijdagavond een thuiswedstrijd en zondag een uitwedstrijd kunnen spelen. En dan speel je de wedstrijd in de stad van de thuisclub.’

Den Bosch wint de herfstcompetitie. Foto: Willem Vernes

Verboom wil zeker geen zesde, maar ook geen vijfde worden

Voorlopig is er nog geen nieuwe competitieopzet en moet Verboom zaterdag met de mannen van Den Bosch nog vol aan de bak tijdens de voorlaatste speelronde in Almere. De nummer vier van het NK van vorig jaar maakt een moeizaam seizoen door en staat slechts een punt boven de degradatiestreep. In Almere treft Den Bosch concurrent en hekkensluiter Victoria. ‘Je wilt zeker niet laatste worden, maar ook geen vijfde. Dan moet je op 3 februari nacompetitie spelen, terwijl ik dan eigenlijk al wil beginnen met de voorbereiding op de tweede seizoenshelft in de Hoofdklasse’, zegt Verboom.

Met slechts vier punten uit zes wedstrijden zijn de resultaten niet goed te noemen. Maar Verboom weet wel waar het aan schort. ‘We geven te makkelijk goals weg en we maken moeilijk doelpunten. In zeventig procent van de wedstrijden zijn wij de bovenliggende partij, maar in die overige dertig procent verliezen wij het en dan ook nog met een doelpunt verschil. Bovendien misten we vorige week nog twee strafballen.’


9 Reacties

  1. niekhendriks

    Zaalhockey is de basis van de technische en tactische ontwikkeling van spelers. Dat wordt in Nederland amper ingezien. Gelukkig weer eens een geluid van een ras-zaalhockeyer en niet de minste! Ik stond zelf in 1991 bij de Europacup voor A-landen met Hattem in de halve finale tegen Limburg a/d Lahn in Duitsland. 4500 betalende toeschouwers en live uitgezonden door de ARD. Een mooiere entourage kun je je als speler niet wensen. Ik ben het geheel met Eric eens.

    1. asjemenou

      Gebrek aan juiste zaalcapaciteit is debet hieraan. Er worden nog vele andere sporten gespeeld dan zaalhockey in die zelfde accomodaties. Afkopen wordt heel duur.

  2. asjemenou

    Toch ook even out of the box: waarom gaan we na einde competitie en gedurende zomer niet zaalhockeyen? Dan is er ook meer zaalcapaciteit. Hitte mag geen probleem zijn.

    1. jappiekrekel

      @niekhendriks.. de eerst reagerende doet naam eer aan...idd je weet en snapt (nog) niks. Het gaat om het onder kennen van de bond van een belang en ontwikkelen Van een eigen visie dwz zelf doen. veld/zaal beschikbaar hebben is helemaal niet de vraag

  3. niekhendriks

    En om er nog maar een punt aan toe te voegen: - zaalhockey leert spitsen verdedigen - het invoeren van de handschoen heeft het zaalhockey verpest: uitslagen van 2-1 en 3-2 zijn geen uitzondering daar waar het in de jaren 90 8-7 en 14-12 was - oorzaak: spitsen leren niet meer goed timen om een halve meter voor de verdediger pas op het juiste moment omlaag te gaan (zonder risico voor letsel) maar kunnen nu op drie meter met een handschoen aan de stick neerleggen. Ook het wel en wanneer niet instappen wordt niet meer geleerd door het vroegtijdig neerleggen van de stick - selfpass direct afschaffen in de zaal en ballen direct de cirkel in (mogen toch niet hoog dus niet gevaarlijk)

  4. rancoburgzorg

    Verboom: "Hij voelt wel wat voor het Pro League-model, met thuis- en uitwedstrijden, met als achterliggende gedachte dat daardoor meer publiek komt kijken." Dat is idd een UNIEK model!! Nog nooit gebeurd. Echt ongezien concept op de wereld. Wauw,... een uit én een thuiswedstrijd. Hoe verzinnen ze het? Briljant! En ik maar denken dat het unieke van de Pro League nu net was dat je 22 uur in een vliegtuig gaat zitten om 60 minuten hockey te spelen. Ik was even bang dat Verboom dat ook wilde met het Oranje zaalhockeyteam.

  5. supporter123

    Een goed plan om uit en thuis wedstrijden te spelen. Eind jaren 80 was het zaalhockey ook op deze wijze georganiseerd. Twee landelijke poules voor hoofd en overgangsklasse met wedstrijden van 2x 30 min. Door het verlengen van de wedstrijdduur maakt je het aantrekkelijk voor spelers en publiek om voor 1 potje te reizen.

  6. ArjenEssink

    Dus het Duitse model waar bijvoorbeeld op zaterdag een wedstrijd (2x30min) thuis word gespeeld en de dag erna nog een wedstrijd uit. Maja hier staat de hal ook in eigen bezit naast het kunstgras veld. Vroeger zelf en 2jaar terug met dochter van dichtbij meegemaakt. Toch in Duitsland zit zaalhockey meer in de genen. Na een hagelbui het veld niet bespeelbaar: zaalstick uit de tas en een paar uur de zaal in. Dus daar is het een echte zaalsport met uit en thuiswedstrijden net als buiten, en niet een winter vulling voor wie het leuk vind. We zijn op de goeie weg in NL en al een stuk serieuzer maar nog wel een lange weg te gaan.

  7. hairybird

    Als supporter van de Almeerse ben ik elke thuiswedstrijd van H1 op het veld van de partij. En als ons eerste herenteam uit speelt stap ik in de auto, als het niet te ver rijden is. Maar zodra onze heren de zaal ingaan verlies ik als trouwe supporter het "contact". Het zijn dan voornamelijk nog ouders en innercircle supporters die wedstrijden bezoeken, ergens in Arnhem, Rotterdam of Eindhoven op een zaterdag of zondag. De overige trouwe supporters zitten dan zelf met zoon en dochter in een blaashal :). Ik vind het een prima idee om terug te gaan naar het oude format/een nieuw format; een zaalcompetitie met uit en thuiswedstrijden van 2X30 minuten op de vrijdagavond (en eventueel op de zondagavond) om 20:30 uur.


Wat vind jij? Praat mee...