Bo Peijs na zwaarbevochten overwinning Pinoké: ‘Dit hadden we nodig’

Pinoké bewees zichzelf een prachtige dienst door zondag van het worstelende MOP te winnen. De Amsterdammers kwamen in de eerste helft terecht op een achterstand. Na de pauze stond, zo leek het, een totaal andere ploeg binnen de lijnen. De Steekneuzen speelden hoge druk, vochten voor elke bal en bogen de 0-1 om naar een 3-1 winst. De eerste overwinning van dit moeizame seizoen. Met nog twee wedstrijden te gaan is de aansluiting met nummer 11 Bloemendaal, gemaakt.

Bo Peijs staat na afloop met een glimlach van oor tot oor. De sterkhouder stond halverwege de tweede helft precies op de goede plek bij de tweede paal om de knap gegeven, maar lastige stuiterende voorzet van Djoeke Vogel binnen te tikken. Haar eerste doelpunt in dit stroeve seizoen. De goal viel twee minuten nadat het arbitrale duo een doelpunt dat uit de strafcorner viel, afkeurden. Het was tekenend voor het strijdbare Pinoké hoe die tegenslag, zoals ze dit jaar al zo vaak mee geconfronteerd werden, werd geaccepteerd. Aanvoerder Dana Luijkx stuurde haar manschappen direct weer naar voren om de volgende aanvalsopbouw van MOP te frustreren.

Blijven vechten

‘Als je altijd verliest, kan je niet anders dan blijven vechten’, verklaart Peijs. ‘In de eerste helft lieten we ons wegdrukken door MOP. In de rust wilden we dat omdraaien. Laten wij dan degenen zijn die duwt. Bovendien kwamen de kansen en corners die zij kregen allemaal voort uit individuele fouten van ons, het was niet zo dat zij beter waren. Dat kan je oplossen door samen te schuiven en samen te vechten.’

Bo Peijs aan de bal (c) Koen Suyk

Pinoké schakelde om van half court naar full press en het was met name die wijziging waar de opponent zich zichtbaar geen raad mee wist. Waar de Vughtse dames in het eerste bedrijf gevaarlijk konden worden via met name Manon van Leur, kwamen ze na de pauze nauwelijks over de middenlijn. Nadat A-junior Stella van Gilst Pinoké op 1-1 zette met een mooi bekeken schot na een onderschepping, volgde het doelpunt van Peijs. Om het af te maken scoorde Marjolein Ceulen met een prachtige snoekduik nog de 3-1. Niki Bosman zat er bij, maar zag de bal net over de doellijn rollen.

Coach Hans Oostindie prijst zijn ploeg voor de omslag die het in de rust maakte. ‘Dat komt allemaal uit de groep zelf. Deze meiden willen graag goed hockey laten zien met veel energie. Ik ben heel tevreden met wat ik vandaag gezien heb. Echt trots.’

Directe degradatiekraker

‘Deze overwinning hadden we hard nodig. We móésten’, jubelt Peijs. ‘We stonden vijf punten achter op Bloemendaal. Aan een gelijkspel hadden we helemaal niks gehad. Nu staan we nog maar twee punten achter. Bloemendaal speelt volgende week tegen Groningen, die nog voor ontlopen van play-outs spelen dus die zullen zich niet zomaar gewonnen geven. Wij spelen tegen Hurley. Jorge Nolte is daar coach en die heeft een Bloemendaal-verleden. Misschien draagt hij zijn oude club nog een warm hart toe, dus ook die zullen het echt niet zomaar cadeau geven.’ Het echte hoogtepunt volgt over twee weken. Dan staat de directe degradatiekraker Pinoké – Bloemendaal op het programma.

Pinoké – MOP 3-1 (0-1)
’13 Féline van Kampen 0-1 (sc)
’44 Stella van Gils 1-1
’62 Bo Peijs 2-1
’68 Marjolein Ceulen 3-1