Amsterdam komt na drie uitstekende kwarten toch met de schrik vrij

Drie kwarten lang waande Amsterdam zich zondagmiddag tegen Tilburg in een speeltuin. Zorgeloos combineerde de thuisploeg zich heerlijk in het Wagener Stadion naar een comfortabele 3-0 voorsprong. Tot de Brabanders tien minuten voor tijd, via Jaap Groels uit een strafcornerrebound, opeens terugkwamen tot 3-1. Toen werd het zowaar billenknijpen.

Zeker ook omdat spits Mirco Pruyser, die Amsterdam op slag van rust met een snoeiharde uithaal dikverdiend op voorsprong had geslagen, een gele kaart pakte. Zijn ploeg moest, met nog zeven minuten op de klok, vijf minuten lang met een man minder zien te overleven tegen een ploeg die, nadat het alle hoeken van het veld had gezien, opeens in een gelijkspel begon te geloven.

Graham Reid ontevreden over laatste kwart

‘Onze eerste drie kwarten waren hartstikke goed. Ik was tevreden’, blikte Graham Reid na zijn eerste wedstrijd als hoofdcoach van Amsterdam terug op die slotfase. Hij schoot in de lach toen hij zei: ‘Na drie kwarten heb ik tegen mijn ploeg gezegd dat we moesten gaan spelen alsof het 0-0 was. Nou, dat werkte niet.’

‘Ik zag dat we gas terug namen en dat mag niet gebeuren’, vervolgde hij. ‘Dan knokt een club als Tilburg zich terug. Zeker als wij vijf minuten met tien man komen te staan. Ik was er niet blij mee dat de 3-2 viel, maar die tegentreffer riepen het over onszelf af.’

Tilburg kwam terug van 3-0 naar 3-2

Even kreeg Tilburg vleugels. De ploeg van Jeroen Delmee ging opportunistischer hockeyen en gooide de bal drie minuten voor tijd vanaf de linkerflank voor het doel. Na een tip-in van Jip Krens ging de bal via de voet van Amsterdam-keeper Jan de Wijkerslooth vlak voor de lijn de lucht in, waarna Jesse van Minde, met de hete adem van Amsterdammer Nicki Leijs in zijn nek, hem niet meer leek te raken. Ietwat kolderiek rolde de bal toch het doel in, waardoor de treffer officieel op de naam van Krens kwam.

Tilburg had het in die fase aan zichzelf te wijten dat het al niet vaker had gescoord. In het derde kwart kreeg de nummer negen van de Hoofdklasse van vorig seizoen vier strafcorners en over de hele wedstrijd gezien zelfs vijf. Alleen de 3-1 ging erin, via een rebound, nadat de bal slecht was gestopt. Tot frustratie van coach Jeroen Delmee gebeurde dat deze wedstrijd wel vaker.

‘De ballen sprongen weg, waardoor het voor de sleper een stuk moeilijker wordt’

‘Het lage rendement uit de strafcorner heeft niet zozeer met het vertrek van Tim Swaen naar Bloemendaal te maken, maar vooral met de uitvoering van het overige deel van de corner’, legde de coach van Tilburg uit. ‘Het stoppen ging niet goed. De ballen sprongen weg, waardoor het voor de sleper een stuk moeilijker wordt. Dat zal beter moeten.’

Justin Reid-Ross heeft zojuist uit een strafcorner snoeihard de 2-0 binnengepusht. Foto: KNHB/Koen Suyk

Pruyser maakt een einde aan het billenknijpen

Twee minuten na de 3-2 maakte Amsterdam een einde aan de spanning. Billy Bakker zette de aanval op en via Nicki Leijs, die op de achterlijn stond, belandde de bal bij Mirco Pruyser, net terug in het veld na zijn gele kaart. Van dichtbij bepaalde de spits van Oranje de eindstand met een simpele intikker op 4-2.

Delmee: ‘We hebben het Amsterdam te makkelijk gemaakt. Aan de bal waren we weifelend. Onzeker. Zodra we een bal veroverden, waren we hem binnen twee passes alweer kwijt. Als je dat tegen Amsterdam doet, word je langzaam maar zeker teruggedrukt. Het leidde ook tot corners, waaruit de 2-0 en de 3-0 kwam. Maar verliezen van Amsterdam is geen schande. Zij hebben meer klasse en kwaliteit in hun ploeg. Vanaf nu richten we ons gewoon weer op de wedstrijd tegen Den Bosch van volgende week.’

Amsterdam-coach Graham Reid was tevreden over de eerste drie kwarten, maar niet over het laatste kwart. Foto: KNHB/Koen Suyk

Amsterdam – Tilburg 4-2 (1-0)
’29 Mirco Pruyser 1-0
’37 Justin Reid-Ross 2-0 (sc)
’52 Boris Burkhardt 3-0 (sc)
’60 Jaap Groels 3-1
’67 Jip Krens 3-2
’69 Mirco Pruyser 4-2