Amsterdam wilde genezen, maar de wond wordt alleen maar groter

‘We kwamen hier voor eerherstel’, zei Amsterdam-coach Rick Mathijssen nadat zijn ploeg voor de tweede keer in één week een dreun in het gezicht kreeg, dit keer van de geniepige Duitsers van UHC Hamburg. In de halve finale van de EHCC speelde Amsterdam met 1-1 gelijk en verloor het na shoot-outs. ‘Als je deze wedstrijd niet hebt gezien en je leest de uitslag, dan denk je waarschijnlijk: zie je wel… Maar zo was het niet. Zo was het écht niet. We hebben ze helemaal van de mat gespeeld.’

Een paar minuten nadat de Duitse Marie Mävers in de beslissende shoot-out haar rug naar keepster Anne Veenendaal keerde en de bal een fractie later uit de draai het laatste, winnende tikje gaf, liep aanvaller Charlotte Vega gedesillusioneerd de mixed zone in, de plek waar interviews worden gehouden. Het chagrijn droop van haar gezicht af. Ze smeet nog net haar stick niet op de grond.

‘We waren beter. We hadden het eerder af moeten maken. We moeten ons nu richten op de strijd om de derde plek. Meer heb ik er eigenlijk niet over te zeggen’, was kort samengevat alles wat Vega zo snel na de anticlimax voor Amsterdam plichtmatig opdreunde.

Deze nederlaag leek in de verste verte niet op die van tegen Den Bosch

Na de bizarre, onverklaarbare off-day van Amsterdam vorige week in eigen huis tegen Den Bosch (1-4) had de ploeg van Rick Mathijssen zichzelf één ding voorgenomen. Dit nóóit meer. Tegen UHC Hamburg verloor Amsterdam voor de tweede keer in één week. Maar deze nederlaag leek in de verste verte niet op die van tegen Den Bosch. In deze halve finale stond een vechtend, aanvallend, steengoed Amsterdam, dat kans na kans creëerde, maar het volstrekt onnodig op shoot-outs liet aankomen. ‘Dit was geen 1-1 wedstrijd. Dit was ook geen 2-1 wedstrijd. Dit was een wedstrijd die we met 5-1 of 6-1 hadden moeten winnen’, was de pijnlijke conclusie van coach Rick Mathijssen.

UHC Hamburg juicht na het winnen van de shoot-out-serie. Foto: EHF/Ady Kerry

De halve finale ontaardde in een meeslepend hockeygevecht

In de dertiende minuut sloeg de Duitse Charlotte van Bodegom de bal door de benen van keepster Anne Veenendaal heen. Een ongelukkige tegengoal voor Amsterdam, die het startsein bleek te zijn van een ongekend sterke fase van de verliezend finalist van de play-offs. De halve finale ontaardde in een meeslepend hockeygevecht, met kansen voor Kitty van Male, Maria Verschoor, Charlotte Vega, Eva de Goede, Kelly Jonker en ga zo maar door.

In het derde kwart kreeg Amsterdam de vierde van in totaal vijf strafcorners. Eva de Goede – sleeppush – en Julia Müller – slag – meldden zich rond de kop van de cirkel. Het was De Goede die de trekker mocht overhalen. Ze vuurde haar sleeppush op doel. Maar het was haar pech dat de Duitse keepster een voortreffelijke wedstrijd speelde. Noelle Rother dook naar de grond en sloeg de bal met haar stick naast het doel. Het was een prachtige redding.

Misschien zat het verschil ‘m in het gevoel waarmee beide ploegen de shoot-outs in gingen

Negen minuten voor tijd beloonde Amsterdam zichzelf dan toch. In de zoveelste scrimmage voor het doel was het Charlotte Vega die het beslissende tikje gaf. Meteen sprintten de speelsters van Amsterdam terug naar hun eigen helft. Ze voelden dat er meer te halen was dan een gelijkspel. Ze wisten: we hoeven het niet op shoot-outs aan te laten komen.

Zelfs met een man minder – Lauren Stam kreeg groen – nam Amsterdam het doel van UHC Hamburg onder vuur. Toen de toeter voor het eindsignaal klonk, konden de Duitsers eindelijk naar adem happen. Misschien zat het verschil ‘m in het gevoel waarmee beide ploegen de shoot-outs in gingen. UHC Hamburg was blij dat het überhaupt nog leefde, Amsterdam baalde dat het de wedstrijd niet eerder had gekild.

Lauren Stam miste één van de shoot-outs, net als vorig jaar. Toen verloor Amsterdam ook in de halve finale van de EHCC van UHC Hamburg na shoot-outs. Foto: EHF/Ady Kerry

De wond wordt alleen maar groter en groter

Maria Verschoor en Marijn Veen maakten de eerste twee shoot-outs koeltjes af. Na een misser van Lauren Stam hing het lot van Amsterdam aan een zijden draadje. Eva de Goede scoorde, maar in de vijfde shoot-out stond Hamburg op matchpoint. Nog één keer de bal in het doel en het was klaar. Maar dat gebeurde niet. Katharina Frank schoot de bal onbeheerst naast. Talent Felice Albers – die vanwege haar lichaamsbouw en haar speelstijl door de Engelse pers vergeleken werd met Naomi van As – bezweek niet onder de druk en trok de stand weer gelijk.

Nu moest Amsterdam beginnen. Meteen schoot Maria Verschoor rakelings over de lat. Opnieuw stond UHC Hamburg op matchpoint. Dit keer maakte de Duitse ploeg het met een bekeken balletje wél af.

Marie Mävers drukte heel hard op de wond die Amsterdam vorige week opliep tegen Den Bosch. De wond die alleen maar groter en groter wordt. Amsterdam had in Surbiton de uitgelezen kans revanche op Den Bosch te nemen, maar faalde opnieuw, nu vooral door een gebrek aan scorend vermogen. Het seizoen had voor Amsterdam prachtig kunnen eindigen, maar gaat als een nachtkaars uit.

Onze tweede helft was een van de beste helften die we dit seizoen hebben gespeeld. Amsterdam-coach Rick Mathijssen

‘We kwamen hier om drie goede wedstrijden te spelen. Om ons eergevoel te herstellen’, zei Mathijssen na afloop. ‘De cirkelverhouding was geloof ik 40-3 in ons voordeel. Onze tweede helft was een van de beste helften die we dit seizoen hebben gespeeld. Maar ja, als je dat witte, ronde ding er niet in slaat…’

Mathijssen: ‘Iedereen heeft een dikke voldoende gehaald. Iedereen. We wilden niet meer zo verliezen als vorige week. Dat hebben we ook niet gedaan. Dit is een wedstrijd die je doorgaans met 6-1 of 7-1 wint. En we speelden niet tegen Bal op het dak 3 hè, maar tegen een team met acht Duitse internationals, die we alle hoeken van het veld hebben laten zien. Dat maakt het extra zuur.’

 


2 Reacties

  1. robboomsma

    In het gevoel van een verloren wedstrijd blijven hangen. En zeker Amsterdam speelde beter, veel beter. Echter win je dit spelletje niet altijd op of je beter bent.....

  2. goud

    “Beter” hockeyen kan je blijkbaar ook op een andere manier objectief meten dan met doelpunten?


Wat vind jij? Praat mee...