De 5 meest opvallende clubnamen

Eerder schreven we over de oudste hockeyclubs van Nederland, maar een club heeft meer te bieden dan een leeftijd. Wat vooral opvalt bij het bestuderen van de ruim 300 clubs die Nederland rijk is, zijn de soms exotische namen. Van kikkers tot reigers, van Ares tot Asklepios en van terriërs tot zwarte tulpen. Het zijn allemaal namen die je niet direct associeert met sticks en ballen. We brengen je hier de top 5 meest opvallende verenigingsnamen:

1. De Graspiepers

“De Graspiepers” werd opgericht op 29 januari 1960. Aanvankelijk werd de club Drachtster Mixed Hockey Club (DMHC) gedoopt. Zes weken na oprichting werd dat te sober bevonden. De prille club vond uitbreiding van de naam wenselijk. Het kiezen van een toevoegsel ging echter niet zonder slag of stoot. Uren werd er vergaderd en klinkende namen als “Haast Je Rep Je”, “Door Rheumatiek Altijd Stijf” en “de Adem-snakkers” werden rücksichtsloos afgewezen. Uiteindelijk kon alleen “de Graspiepers” ieders goedkeuring dragen. Voor de wat minder biologisch onderlegde onder ons: een graspieper is een weidevogel die voornamelijk “in het gras zit en ‘piep’ zegt”, aldus de Vogelbescherming. Begin jaren zestig zagen ze daarin blijkbaar een duidelijke link met hockey.

2. Strawberries

De hockeyclub Strawberries zag het levenslicht in 1929. De vereniging werd opgericht door een aantal leerlingen van de HBS in Velsen. De scholieren hebben zich voor de naam van hun club laten inspireren door de aardbeienvelden rondom het naburige Beverwijk. Na de nodige omzwervingen in Noord-Holland heeft Strawberries zich uiteindelijk gevestigd in Driehuis. Inmiddels gaat de club als Kennemer Hockeyclub Strawberries door het leven.

3. Klein Zwitserland

Wanneer in Nederland het landschap iets van een glooiing begint te vertonen, wordt meteen de vergelijking met de Alpen getrokken. Minstens tien enigszins heuvelige gebieden dragen daarom trots de naam Klein Zwitserland. Zo ook een duingebied in Den Haag. De historie van Hockey Club Klein Zwitserland gaat terug tot 1908, maar de club is pas Klein Zwitserland gaan heten toen het niet minder fraai genaamde Tot Ons Genoegen Opgericht (TOGO) en  Haagsche Hockey en IJshockeyclub (HHIJC) in 1974 fuseerden. Beide clubs waren destijds al veertig jaar gevestigd in Klein Zwitserland.

4. Were Di

Het poëtisch klinkende Were Di is ontleend aan de middeleeuwse strijdkreet ‘Edel Brabant, were di!’ dat ‘Edel Brabant, weert u’ betekent. De club werd in 1945 opgericht als katholieke sportvereniging, waar sporten als voetbal, handbal, tafeltennis en atletiek konden worden gespeeld. Vanaf 1946 kon er – weliswaar alleen door dames – ook worden gehockeyd bij Were Di. De hockeyheren volgden snel en de onafhankelijkheid ook. Vanaf 1947 ging de Rooms Katholieke Tilburgse Mixed Hockey Club (RKTMHC) Were Di al als zelfstandige club door het leven.

5. De Hopbel

Een hopbel is een plantje dat het aroma geeft aan bier. Op zich is hier voor velen de link met hockey al gelegd, maar voor de club uit Schijndel schuilt er meer achter deze naam. Naar eigen zeggen hebben ze er “het negatieve met het bourgondische” mee verenigd, omdat hopbel van oudsher een scheldnaam is voor mensen uit Schijndel. Schijndelse Mixed Hockey Club De Hopbel werd opgericht in 1933 en de kleuren van de plant – wit en groen – zijn nog altijd terug te vinden in het tenue.

Opvallend genoeg?

Wellicht ben je het helemaal niet eens met onze selectie opvallende namen en heeft jouw club een veel opvallender naam óf een naam met een opvallend verleden. Laat dan hieronder een reactie achter of stuur een berichtje naar redactie@hockey.nl.


Wat vind jij? Praat mee...