De 5 meest opvallende clubnamen: deel 3

Ook de tweede editie van ‘5 meest opvallende clubnamen‘ deed de nodige stof opwaaien op Facebook en in de mailbox van hockey.nl. Zo zijn meerdere Kromhouters van mening dat hun naam absoluut het meest bijzonder is. Al was het maar omdat het kromme hout niet alleen slaat op een stick, maar ook op het stuk hout waarmee in Tiel de vruchten uit bomen werden gehaald.

Leden van Liberty uit Dongen deden uit de doeken waarom er een woestijnrat in hun logo te vinden is. De club is namelijk vernoemd naar een Britse legerdivisie die in 1944 gestationeerd was in Dongen. De 7th Armoured Division, genaamd Desert Rats, zorgde in Dongen voor de vrijheid (‘liberty’ dus). De naam van Dorsteti uit Wijk bij Duurstede verwijst naar het verdwenen Dorestad en tot slot schuilt er meer achter de Reigers dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.  De club is namelijk vernoemd naar de opgezette reiger op het bureau van de hoofdinspecteur van de politie, die onder lichte dwang tot eerste voorzitter was verkozen.

Bijzondere afkortingen

In de jaren voor de oorlog was het bon ton om je vereniging als naam een kloeke afkorting te geven, die voor een evenzo kloeke spreuk of uitroep stond. Hockeyclubs waren daar overigens niet uniek in. Zo zullen weinig vermoeden dat de naam van drogisterij Etos eigenlijk staat voor Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking of dat de naam van het pepermuntje KING verwijst naar Kwaliteit In Niets Geëvenaard. Maar onze hockeyvoorouders konden er ook wat van. Dus ter afsluiting van de serie opvallende clubnamen. De 5 meest opvallende afkortingen:

1. Hudito

Met stip op 1 wegens enthousiasme voor hun clubnaam: Hudito. De Delftenaren waren eind jaren twintig blijkbaar angstig voor te veel afleiding, want de afkorting staat voor ‘Houdt Uw Doel In ’t Oog’. De club is opgericht in 1929 door een aantal middelbare scholieren. Binnen 5 jaar na oprichting telde Hudito al 165 leden. Na de oorlog zijn er echter nog maar weinig hockeyers in Delft bereid hun doel in het oog te houden. Deze dip komt de vereniging gelukkig weer te boven. Vanaf de jaren 50 groeit het ledental weer en inmiddels telt de club ruim 1.000 enthousiaste doel-in-het-oog-houdende leden.

2. M.O.P.

Bij M.O.P. uit Vught staan ze duidelijk minder gefocust op het veld dan in Delft. M.O.P. staat voor ‘Maakt Onderling Plezier’, en misschien is dat ook wel het belangrijkst tijdens een wedstrijd. Hoewel in 1913 de eerste hockeyers worden gesignaleerd in Vught, wordt M.O.P. in 1923 opgericht in Den Bosch. Het onderling plezier maken was lange tijd voorbehouden aan de betere standen, want M.O.P. had tot ver na de Tweede Wereldoorlog een vrij elitair karakter. Men kon slechts lid worden na zorgvuldige ballotage. Die ballotage hebben ze inmiddels los gelaten. Tegenwoordig telt de club meer dan 1.000 leden. Na een aantal Bossche jaren is de club ook al lange tijd weer terug op de plek waar het ooit begon in Vught.

3. HBS

HBS uit Bloemendaal leek in den beginne weinig vertrouwen gehad te hebben in eigen kunnen: HBS betekent ‘Houdt Braef Standt’. De club werd in 1919 opgericht door een stel scholieren van de HBS uit Haarlem. De naam van hun school hebben ze verwerkt in de naam van de club. Bij de oprichting kende HBS slechts 10 leden. Het gebrek aan een elfde lid deed – zoals hun naam betaamd – de HBS’ers niet uit het veld slaan. Ze speelden hun eerste wedstrijd gewoon met 10 man. Gebrek aan leden hebben ze in Bloemendaal allang niet meer. De club telt nu ruim 1.400 leden. HBS uit Bloemendaal is niet de enige club die braaf stand houdt. In 1974 kreeg voetbalclub HBS (Houdt Braef Stant met alleen een t) uit Den Haag er een dames hockeyafdeling bij. Om verwarring met de bestaande HBS uit Bloemendaal te voorkomen, doopte de club zich op gelaste van de KNHB Craeyenhout-HBS.

4. F.I.T.

In Amsterdam geloven ze dat hard werken altijd wordt beloond. F.I.T. verwijst naar ‘Ferme Inzet Triompheert’. De club werd opgericht in Watergraafsmeer in 1928. Tien jaar later leek F.I.T. een stille dood te sterven, totdat de personeelsvereniging van Shell besloot de vereniging te adopteren. Tot 1970 viel F.I.T. onder de vlag van Shell en speelde ook op het sportterrein van de oliegigant in Amsterdam Oost. In 1980 verhuisde de club naar Amsterdam Noord waarmee de banden met Shell definitief werden doorgesneden.

5. Asvion

Over de ware betekenis van Asvion blijkt wat onduidelijkheid te bestaan.Op Facebook werd enthousiast gemeld dat Asvion staat voor ‘Algemene Sportvereniging Is Onze Naam’. De ware naam blijkt nog iets opmerkelijker: ‘Ambtenaren Sportvereniging Is Onze Naam’. Waarom de ambtenaren het in 1936 nodig vonden te melden dat hun naam echt hun naam was, blijft tot op heden onduidelijk. Het lidmaatschap van de club uit Schiedam is anno 2015 in ieder geval niet meer voorbehouden aan ambtenaren. Zo’n 600 Schiedammers met en zonder ambtelijke achtergrond hockeyen nu bij de club.

Verdwenen clubs

Er kwamen ook wat prachtige namen binnen van inmiddels ter ziele gegane hockeyverenigingen: De Heerlyckheid, De Kromme Stick en HC Racing. Daarom in de volgende top 5: Verdwenen clubs. Ken jij ook een verdwenen vereniging én het verhaal erachter? Laat het ons dan weten via een reactie hieronder, redactie@hockey.nl of onze Facebook pagina.

Andere opvallende clubnamen


Wat vind jij? Praat mee...