Ware hockeyliefde op IJburg

Zij (Bregtje van Dam) hockeyde in Zuid-Holland. Hij (Victor Moormann) begon 45 jaar geleden met hockey in het verre Zuid-Limburg. Ze trokken elkaars aandacht in het voorbijgaan op de hockeyvelden en tijdens de derde helften op de toernooien Bleiswijk en Sittard. Want Bleiswijk en Sittard deden destijds opvallend vaak mee aan dezelfde toernooien. Alleen stond er altijd wel iets de liefde in de weg…

Dat veranderde toen Bregtje naar Amsterdam vertrok om daar te gaan studeren. Ze ging hockeyen bij HBS in Bloemendaal. Het duurde niet lang of Victor volgde haar naar deze club. Van het één kwam het ander en een paar jaar later kozen ze voor het huisje, een boompje en een paar beestjes op IJburg.

4 maanden bouwen

Tegenwoordig hockeyen Victor en Bregtje en hun 4 kinderen allemaal op AHC IJburg, op 5 minuten fietsen van hun huis. Ze zijn actief betrokken geweest bij de oprichting van de club 5 jaar geleden. Met hulp van enthousiaste vrijwilligers werden de eerste trainingen gegeven en het clubhuis gebouwd. Victor was samen met zijn buurman projectleider en werkte er gedurende 4 maanden dagelijks aan.

Een hockeygezin?

Het gezin Moorman-Van Dam is niet weg te denken van de club. Zoon Julius speelt in B2 en geeft training aan de Waterhoentjes van broertje Wout. Zus Bente speelt in meisjes D1,  het paradeteam van de club dat in de Topklasse uitkomt. Bente geeft weer training aan het team van haar kleine zusje Roos, dat uitkomt in de F-jes. Niemand anders dan Bregtje coacht dat team. Victor fluit de B2 en coacht het team van Bente. Daarnaast is hij fanatiek trimhockeyer en keept Bregtje bij de veteranen.

Familietoernooien

Victor’s broer hockeyt met eveneens 4 kinderen in Maarssen. De broers nemen met hun hockeyende kroost jaarlijks deel aan de familietoernooien van IJburg en hockeyclub Maarssen. Het bloedfanatieke familie-elftal gooit daar meestal hoge ogen.

Kent iedereen de Moormannetjes?

Waar vijf jaar geleden iedereen elkaar kende op hockeyclub IJburg is dat nu geen vanzelfsprekendheid. De club groeit enorm hard. Desondanks weten veel mensen wie Victor Moormann is. Maar heeft dat te maken met zijn verdiensten voor de club? Ja en nee. Hij mag ook graag schreeuwen tijdens het coachen. Uit enthousiasme voor de sport natuurlijk, dat dient gezegd!

Verder lezen


Wat vind jij? Praat mee...