‘Het is niet de bedoeling dat je als volwassen moslima hockeyt’

Na de dood van George Floyd in Amerika woedt wereldwijd de discussie over racisme. Ook in Nederland lopen de emoties hoog op. Dat werpt de vraag op: hoe zit het in hockeywereld? Deze keer is de Turkse hockeyster Burcu Bugday (24) aan het woord. Zij speelt bij HC Spire in Hoogwoud, en is moslima. Zij legt uit waarom hockey voor moslims vaak niet aantrekkelijk is.

Bij de barbecue van het familietoernooi van HC Spire komt er altijd iemand naar Burcu toe, om te zeggen dat haar halal vlees als eerste op het vuur gaat, zodat het niet in aanraking komt met het andere, voor moslims onreine vlees. Voor hun Turkse teamgenote halen ze in Hoogwoud altijd apart vlees, of anders doet Bugday dat zelf. Als ze gourmetten, staat er een apart gourmetstel voor haar. Als het ramadan is, krijgt de islamitische hockeyster geen vervelende opmerkingen, dat het zo raar is dat ze niets mag eten en drinken, terwijl ze ook nog hockeyt.

Burcu Bugday op HC Spire. Foto: Bart Scheulderman

Ondanks racisme heeft de Turkse wel doorgezet

Nu, bij haar derde club in Noord-Holland, HC Spire met 163 leden, heeft Burcu Bugday het ware hockeygeluk gevonden. Hoewel haar daar ook één keer werd verteld dat ‘moslims niet moeten hockeyen’. In Dames 1  van HC Spire is ze verder met open armen ontvangen en wordt er rekening met haar gehouden. Voor Bugday een opluchting, want als moslima heeft ze het vanaf haar twaalfde niet altijd makkelijk gehad in het hockey. Toch heeft ze altijd doorgezet, ondanks soms mindere ervaringen. Ze is gek op het spelletje.

Bij de hockeyclubs Heerhugowaard en Hoorn had Bugday het prima naar haar zin, maar werd ze vaker geconfronteerd met vervelende opmerkingen. ‘Oh, heb jij een broer? Heeft hij vastgezeten?’. Of: ‘Wat kun jij goed Nederlands praten voor een buitenlander.’ ‘Jij bent eigenlijk wel leuk voor een buitenlander’, hoorde ze regelmatig, terwijl de studente geboren en getogen is in Hoorn, in Noord-Holland.

Burcu Bugday op HC Spire, in duel op de dinsdagavond. Foto: Bart Scheulderman

Vanuit de Turkse gemeenschap wordt er meewarig naar het hockey gekeken

Op haar vorige hockeyclubs noemden ze haar soms ‘schoonmaakturk’. Sommige moeders van teamgenoten wilden niet met haar moeder praten. Anderen weigerden mee te rijden met de familie Bugday. Als de Turkse president Erdogan de afgelopen jaren in opspraak was, werd de speelster er op hockeyclub Heerhugowaard continu op aangesproken. ‘Jullie Turken zijn ook wel nationalistisch. Jullie soort is wel weer zo.’

De moslima balanceert al jaren tussen twee vuren. Op de hockeyclub werd regelmatig hardop afgevraagd wat een moslim te zoeken heeft in de hockeywereld, een wereld die zegt graag divers te zijn. Maar ook vanuit de Turkse gemeenschap kijken de mensen meewarig, als ze vertelt dat ze op hockey zit. Is de Turkse een echt hockeymeisje?

Toen Bugday 21 werd, vroeg haar moeder of het niet tijd werd om te stoppen met hockeyen en op andere dingen te focussen: huisje, boompje, beestje. Vorig jaar herhaalde haar familie de oproep. Wordt het nu niet echt tijd om te stoppen met dat vermaak op de hockeyvelden en te focussen op serieuze zaken? De Turkse gemeenschap kijkt niet bijster positief naar het hockey, merkte Bugday. ‘Onder Turken wordt het gezien als elitesport, waar alleen kakkers op zitten. Turken zijn meer van het voetbal en het volleybal. Als je hockeyt, is dat raar, zeker voor de oudere generatie. Hockeymeisjes worden vreemd bekeken door Turken. Hockeyfeestjes hebben een stigma en worden als losbandig gezien.’

Bugday in actie op de dinsdagavond bij HC Spire. Foto: Bart Scheulderman

Bijna geen moslims in het hockey

In twaalf jaar hockey heeft Bugday een Turks, een Marokkaans en een Surinaams teamgenootje gehad. Verder zag ze geen kleur op de hockeyclub. Alle islamitische hockeyers die ze kent, zijn ondertussen gestopt met de sport. ‘Met het korte rokje en de korte mouwtjes, is het als moslima niet echt de bedoeling dat je hockeyt. Hoewel je prima een legging eronder kunt dragen, zoals ze in Maleisië doen. Ik heb wel gewoon een rokje, maar ik ben al vrij klein, dus bij mij is ie niet zo kort. Ik merk dat het als moslimvrouw of Turkse vrouw vanaf een bepaalde volwassen leeftijd niet meer hoort, om op een teamsport te zitten. Bij mijn Turkse studentenvereniging doen de mannen aan teamsport, maar de vrouwen niet. Dat is heel erg jammer.’

De studente heeft net een opleiding maatschappelijk werk afgerond en begint september aan de HvA aan een lerarenopleiding Engels. Bugday is zelf vrij opgevoed. Ze heeft weleens alcohol gedronken, maar is daarmee gestopt. De studente heeft vroeger andere religies verkend, maar heeft al een tijdje voor de islam gekozen. Sinds haar negentiende vast ze altijd mee. Ze let op haar kleding, ze eet halal, maar is verder niet streng praktiserend, zegt ze. Als er een feestje is op de hockeyclub, een Thé Dansant of een silent disco, dan is Bugday erbij. Alleen heeft ze besloten om niet meer mee te doen aan het paastoernooi in Heerhugowaard waar altijd Engelse teams meespelen.

‘Ik drink zelf niet. Dan wil je je als moslim ook niet continu omgeven met alcohol. Dat is lastig als je in Nederland leeft. Ik vond het moeilijk, omdat veel van mijn vrienden erbij zijn, maar ik heb besloten niet meer aan het paastoernooi mee te doen. Engelsen beginnen heel vroeg met drinken. Die worden steeds handtastelijker en kleden zich meer en meer uit. Dan is het voor jezelf raar als je vijf keer per dag bidt en opeens in zo’n omgeving verkeert.’

Op het kleine HC Spire, met 1 kunstgrasveld, heeft Bugday haar hockeygeluk gevonden. Foto: Bart Scheulderman

‘Ik hoop dat mijn kinderen ook op hockey gaan’

Bugday zou het mooi vinden als meer moslims gaan hockeyen. Zelf begon ze als 12-jarige met hockey. Ze zou in Hoorn samen met een vriendinnetje op voetbal gaan, maar daar was een wachtlijst. Toen zei de hockeytrainer, die bij hun in de straat woonde: waarom proberen jullie hockey niet?

Of er ooit meer moslims gaat hockeyen, betwijfelt Bugday. Ze hoopt het wel. ‘Ik zou het heel tof vinden. Maar er hangt nog steeds een beeld rond hockey dat het een elitesport is. Dat hoor ik vaak van anderen. Zolang dat beeld bestaat, is het niet heel toegankelijk. Ik weet niet wat hockeyclubs daar aan kunnen doen. Misschien kunnen ze meer promoten dat hockey echt voor iedereen is, met bijvoorbeeld meer open trainingen. Ik vind het in ieder geval nog steeds heel erg leuk. Ik zie mezelf niet meer snel stoppen. Ik hoop dat mijn kinderen ook op hockey gaan.’

Het kunstgrasveld van HC Spire met welkomsttekst. Foto: Bart Scheulderman

Lees hier meer

 


19 Reacties

 1. hockey69

  Sporten doe je voor je plezier. Wat maakt het dan uit welke afkomst je hebt. De mensen die daar een probleem van maken zijn zelf het probleem. Ik hoop dat Burcu nog lang mag genieten van het spelletje.

 2. vostammer

  Interessant verhaal van deze dame. Ik moest denken aan het Maleisische vrouwenteam. Veel speelsters met panty en hoofddoek. Waarom niet en zo wat? De coach van dat team die opmerkt dat “er weinig Chinese (Maleisische) meisjes meedoen , vinden studie belangrijker”. Het kan verkeren.

 3. RobV

  Het lijkt er in dit geval op dat het vermeende racisme van de blanke Nederlanders gelijke tred houdt met de vooroordelen, de minachting en de weerzin die de Moslim gemeenschap heeft tegen de gebruiken en de gewoonten in de hockeywereld en de beoefenaars van die sport, die als kakkers worden neergezet. Al heet het dan 'meewarig kijken naar de hockeygemeenschap'. En een compliment geven voor het goede Nederlands van een allochtoon is er dus ook niet meer bij.

 4. aussiepie

  Als je je aanpast aan de gebruiken van het land waar je je toekomst hebt en zoekt mogen geen verwijten worden gegeven.Waardering is altijd het beste in coaching, In australia heben we Indiasche dames en maleisische dames die top hockey spelen met en zonder national attributen maar nooit een wanklank.Good on you Bugday.

 5. knap

  Deze Dame gaat prima om met een andere cultuur. Ze bekijkt het van afstand en maakt haar keuzes. Heel wijs. Ze dringt niemand wat op. Op zo’n moment is er ook meer wederzijds begrip. Dat zie je al aan mensen die voor haar bbq en. Tuurlijk zijn er mensen met een iq lager dan 60 die generaliseren en domme opmerkingen maken. Die moet je aanspreken. Dit verhaal leest veel prettiger dan het verhaal van Xan, die in mijn optiek veel te zwart / wit redeneert en er met gestrekt been ingaat. Dan krijg je geen mensen mee.

  1. benzinewagen

   Eens met je analyse. Maar het is ook begrijpelijk dat je er, indien dagelijks geconfronteerd, een keer helemaal klaar mee bent.

  2. WatUWilt

   Helaas zijn het niet alleen mensen met een iq lager dan 60. Zo zijn er 2 behoorlijke politieke partijen in Nederland, samen goed voor 1/6 van de zetels in een peiling, waarvan een zelfs met een leider met dr. titel, die systematisch praten over groepen en ze over een kam scheren. Totaal geen ruimte voor nuance. Nu geldt overigens voor meer geloven dat deze wat minder aantrekkelijk zijn voor hockey. Denk aan (streng) gereformeerden die op zondag niet gaan sporten. In tegenstelling tot voetbal kennen wij geen zaterdag senioren competitie. Als laatste over het aantrekkelijk maken. Onbekend maakt onbemind, dat geldt echt voor beide kampen. De clubs, aangevoerd de KNHB, moet meer de wijken in om mensen enthousiast te maken voor het hockey. Als de clubs en KNHB hun maatschappelijke rol serieus nemen dan moet hier een actiever beleid op komen. Als laatste een compliment voor Burcu, een echte liefhebber van het spelletje en goed dat ze zo heeft doorgezet. Hopelijk kan ze er nog lang van genieten.

 6. hockeyster

  Uit dit verhaal blijkt maar weer dat de vooroordelen 2 kanten op gaan en niet dat alleen de witte autochtone Nederlander vooroordelen heeft. Wat mij ook schokt is te lezen dat van deze vrouw verwacht wordt dat ze gaat trouwen en kinderen krijgen en, binnen de Turkse gemeenschap, steeds moet uitleggen waarom ze wil blijven hockeyen. Ze is hier opgegroeid en ze willen haar houden aan de waarden en normen die ze van oudsher gewend zijn vanuit Turkije (waar waarschijnlijk haar ouders vandaan komen en anders haar grootouders). Mis een beetje integratie vanuit de Turkse gemeenschap.... En ze is niet de enige vrouw die niet van dronken, handtastelijke (Engelse) mannen houdt.

  1. WatUWilt

   Ik ben dan weer geschokt dat jij hier geschokt over bent.. Dit heeft te maken met een stukje cultuur, maar meer met de sociaal-economische status van vrouwen die afhankelijk zijn van hun partner. Misschien dat meer Turkse vrouwen in die positie zitten dan autochtone vrouwen, maar het is soms minder cultuur gedreven dan wij denken. Maar even serieus, in Nederland zitten deze patronen er ook nog veel meer in dan wij zelf denken. Pak het ledenbestand van de bond er maar bij. De participatie van dames wordt ook steeds minder met de leeftijd. Iets later dan in de casus, maar dat komt doordat de gemiddelde hockeyster op latere leeftijd kinderen krijgt (iets wat vaak gerelateerd is aan opleidingsniveau, wat bij hockeyers gemiddeld iets hoger ligt). Het is niet vreemd dat papa na de komst van kinderen nog even door hockeyt in Heren 4 of vet A. Jonge moeders keren helaas vaak niet terug op het hockeyveld. Dan keert toch weer die traditionele rolverdeling terug.

  2. hockeyster

   @WatUWilt: er staat dat ze gestudeerd heeft heeft en verder gaat met een lerarenopleiding Engels. Dus financieel onafhankelijk....(zoals zoveel vrouwen!). Helaas geven mannen in de meeste gevallen hun baan/leven nog steeds niet op(lees willen eigenlijk niets veranderen)als er kinderen komen en moet de vrouw dat dan doen(iets met wel de lusten, maar niet de lasten van die mannen). Maar dat is de emancipatie-discussie(ook een belangrijke, maar daar gaat het hier niet over)

 7. RobV

  @WatUWilt Uit dit verhaal blijkt toch wel dat het vooral culturele en religieuze motieven zijn waarom de moslim families er moeite mee hebben dat ze op hockey zit. De titel van het artikel 'Het is niet de bedoeling dat je als volwassen moslima hockeyt' lijkt racisme van NL kant te suggereren, maar het blijkt te gaan om de moslimgemeenschap bij wie hockeyen moeilijk ligt en die het liever niet ziet gebeuren. Ik denk dat ze zich vooral daaraan heeft moeten ontworstelen.

  1. WatUWilt

   Ik reageerde op Hockeyster dat er van Turkse vrouwen verwacht wordt dat ze trouwen en kinderen krijgen en thuis blijven. Mijn reactie gaat over het feit dat in Nederland dit ook nog steeds genoeg gebeurt. De andere argumenten zoals de associatie met alcohol en losbandigheid, dat is inderdaad een cultuur/religie iets. Wat betreft vooroordelen, de meerderheid van de Nederlanders heeft wel een vooroordeel over hockeyers als zijnde kakkers en elitair. En eerlijk gezegd, er zit natuurlijk een kern van waarheid in. Het is geen gemiddelde doorsnede van e Nederlandse samenleving.

 8. WatUWilt

  @hockeyster Het gaat er wel over als wij het bij een Turkse familie direct relateren aan hun afkomst. Wij zijn in NL namelijk nog lang niet zo geëmancipeerd als wij denken. Sterker nog wij refereren aan de traditionele rolverdeling. Oftewel, iets uit traditie, wat letterlijk betekent : "is een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven." Onbewust geven we in de NLse samenleving nog steeds door aan de volgende generatie, mama zorgt primair voor de kinderen. We zijn kampioen deeltijdwerk en pas sinds 1 juli krijgen papa's 5 weken ouderschapsverlof. Denk aan taalgebruik als papadag etc.. Het is 2020 Poeh hé, kijk ons Nederlanders eens ontwikkeld zijn... Zoals je zegt, er is nog veel werk te doen op het gebied van emancipatie.

 9. anonymus

  Of : hockey.nl doet aan censuur en doet niet aan vrije meningsuiting , want als ze iets niet bevalt dan gaat je stukje er gewoon vanaf . In 2020 ! We mogen vast ook niet naar Voetbal Inside kijken ? !

  1. WatUWilt

   Als je dit soort artikelen niets vindt, lees ze dan niet. Bespaart je een hoop ergernis ;)

  2. Hockey12345-

   Als u dat wilt


Wat vind jij? Praat mee...