Nederland begint het EK met winst op Spanje

De Nederlandse mannen zijn het EK in Londen goed begonnen. De eerste wedstrijd tegen Spanje werd met 2-0 gewonnen.

Het publiek op het Queen Elizabeth Olympic Parc werd een half uur langer in spanning gehouden dan gepland. Door een stroomstoring begon de wedstrijd een half uur later. Dit belette Oranje niet om de eerste mogelijkheid al na acht minuten spelen te creëren. De Voogd kwam net tekort voor een tip-in. Direct daarop miste Spanje een open kans. Het hoogtepunt van het openingskwart was een schitterende rush van De Wijn over de rechterkant van het veld. Het daaropvolgende backhandschot van Hofman ging echter net naast.

In het tweede kwart was het raak

Direct in het tweede kwart was het wel raak. Na een prachtige aanval over rechts kwam Billy Bakker oog in oog met de Spaanse doelman en rondde koelbloedig af. In het vervolg had Spanje meer balbezit, wat onder andere een strafcorner opleverde. Maar waar Spanje niet met scherp schoot, deed Mink van der Weerden dat bij Nederlands eerste strafcorner wel: 2-0.

En Nederland ging door. Mirco Pruyser kreeg een opgelegde kans, maar de keeper keerde zijn inzet op acrobatische wijze. De rebound van toernooi-debutant Thierry Brinkman miste vervolgens precisie.

Weinig hoogtepunten

Het derde kwart bood het publiek weinig hoogtepunten, slechts groene kaarten voor Van Ass en Jonker. In het vierde kwart versierde Oranje snel een makkelijk gegeven strafcorner, maar ditmaal stuitte Van der Weerden op doelman Cortes. Hoewel Spanje nog iets meer druk zette, bleef Nederland bleef relatief eenvoudig overeind. Aan het eind van de wedstrijd raakten de gemoederen nog wat verhit, maar de scheidsrechters wisten het akkefietje te sussen.

De volgende wedstrijd van de Oranje Heren is zondag om 18.15. Dan is gastland Engeland de tegenstander.

Nederland – Spanje

18’ Billy Bakker 1-0
24’ Mink van der Weerden 2-0 (sc)

Bekijk de uitslagen en het wedstrijdschema van de Heren.