Trainerscarrousel HK: Tigges na dit seizoen weg bij A’dam

Trainers komen en gaan in de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren. In dit overzicht van het seizoen 2022/2023 houden we alle mutaties bij van de hoogste competitie. Aanvullingen? Mail naar redactie@hockey.nl.

9 januari

Robert Tigges – bondscoach Oranje Heren Zaal – vertrekt aan het eind van dit seizoen als coach van de vrouwen van Amsterdam. Hij heeft er dan zes jaar op zitten, waarvan vier als hoofdcoach en twee als assistent. Tigges gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Zelf laat Tigges weten: ‘De afgelopen zes jaar heb ik met veel plezier en toewijding met Amsterdam Dames 1 gewerkt. Een waanzinnig talentvolle en ambitieuze groep speelsters en inspirerende en waardevolle samenwerkingen met verschillende begeleidingsteams. Een bijzondere en leerzame periode.’

Bestuurslid Tophockey Valerie Smit zegt: ‘We zijn Tigges enorm dankbaar voor zijn tomeloze inzet in eerste instantie voor onze club als Heren 1-speler en vervolgens voor ons Dames 1 en hopen uiteraard dat hij zijn periode als hoofdcoach zal afsluiten met een mooie titel. We weten zeker dat hem nog mooie tijden als coach te wachten staan en wensen hem alle succes daarbij.’

Tigges sloot in het seizoen 2017/2018 aan bij Amsterdam als assistent van Rick Mathijssen. Na het vertrek van Mathijssen in 2019 werd Tigges hoofdcoach. Onder zijn leiding was het winnen van de Euro Hockey League in het eigen Wagener Stadion in 2022 het hoogtepunt. Tijdens de voorbereiding op het huidige seizoen zette Tigges zichzelf plotseling twee weken buitenspel om hemzelf en zijn spelersgroep ‘ruimte te geven’ vanwege een ‘verschil in inzicht’. Tijdens het ABN AMRO Weekend werd hij destijds vervangen door oud-international Lauren Stam.

Robert Tigges met zijn voorganger Rick Mathijssen. Foto: Willem Vernes

2 december

Alexander Cox vertrekt na dit seizoen bij de mannen van Amsterdam. Zijn aflopende contract wordt niet verlengd, zo zijn de club en de coach overeengekomen. Cox is nu bezig aan zijn twee hockeyjaar bij de oudste club van het land. Vorig seizoen haalde hij met Amsterdam de play-offs, dit seizoen staat de titelkandidaat slechts achtste, is de top-vier ver uit het zicht en overwinterde de ploeg niet in de EHL.

‘Het is niet het eerste seizoen dat de van oorsprong verwachte topresultaten van Amsterdam uitblijven’, schrijft de club in een persbericht. ‘Het bestuur van AH&BC en de commissie tophockey hebben daarom met elkaar de nieuwe koers bepaald voor de toekomst van Heren 1. Daarbij ligt de focus in de komende twee à drie jaar op de opbouw van een sterk team door het investeren in de ontwikkeling van de jonge Nederlandse talenten en in onze eigen jeugd, maar ook in de cultuur.’

Amsterdam meldt dat ze hopen hiermee een basis te leggen voor successen op landelijk en Europees niveau op ‘de middellange termijn’.


Wat vind jij? Praat mee...