Bij Pinoké snakken ze na alle drama’s naar normaal seizoen

Oud-international Jesse Mahieu kan altijd zo in de lach schieten. Om zichzelf, of wat cynische humor. Maar over het afgelopen seizoen is de coach van Pinoké op een donderdagavond in Heemstede bloedserieus. ‘Ik had het idee alsof er continu een zwarte deken over alles lag. Er is te veel gebeurd. Daarom voelt deze weken met een vernieuwd team als een bevrijding.’

De tumor in de arm van Dennis Warmerdam, en zijn overweldigende afscheid van het tophockey. Het bizarre aantal blessures binnen de selectie en de onverwachte strijd tegen degradatie. De harde botsing tussen aanvoerder Wouter Brasem en de begeleiding, met als resultaat het vertrek van de speler tijdens het seizoen. De keuze van clublieveling en enige Pinoké-international Derck de Vilder om naar Kampong te gaan. Het ging tot in de haarvaten van het lichaam van Mahieu en het hele team zitten.

‘Afgelopen seizoen voelt als een rugzak, die ik heel hard in de struiken heb mogen flikkeren. Er is veel te veel gebeurd. Echt, ik snak naar een makkelijk seizoen’, zegt Mahieu op hockeyclub Alliance openhartig, na twee wedstrijden op de ABN AMRO Cup tegen topclubs Amsterdam en Bloemendaal. ‘Nu vind ik het coachen weer superleuk. Echt te gek. Werken met deze fitte groep voelt als een bevrijding. In plaats van weer elk jaar pijn lijden met onze talenten, moeten we dit jaar gewoon gaan presteren. Daar heeft de club ook hard haar best voor gedaan.’

Coach Jesse Mahieu aan het coachen tijdens de ABN AMRO Cup. Foto: Willem Vernes

Winst Gold Cup gaf beetje glans aan bitter seizoen

Pinoké heeft veel zelfopgeleide jeugd in het team, maar wist afgelopen seizoen pas na het spelen van play-outs tegen degradatie in de Hoofdklasse te blijven. Veel oudere spelers namen afscheid. Daarna ging de club voortvarend aan de slag op de transfermarkt. Het was alsof er een regenboog eindigde in het Amsterdamse Bos en een pot met goud was gevonden, wat de komst van sterke buitenlandse internationals Agustin Mazzilli (Argentinië), Marcus Child, Jake Smith (Nieuw-Zeeland) en Alexander Hendrickx (België) mogelijk maakte.

Volgens Mahieu was de onverwachte winst in de Gold Cup op Den Bosch de accelerator achter deze renaissance van de selectie. Die bekerzege – de eerste keer in de historie van Pinoké dat de mannen een prijs pakten – smaakte naar meer en maakte veel mensen binnen de club enthousiast om de schouders eronder te zetten en het team naar een hoger plan te tillen. ‘Bij ons is het budget iets omhoog gegaan. Als je kijkt naar teams in het verleden die de weg omhoog wilden vinden, zie je dat ze dat toch met een paar buitenlandse spelers deden. Zoals Rotterdam ook ooit de Pakistanen Sohail Abbas en Waseem Ahmed nodig had om niet onderin de Hoofdklasse te blijven hangen. Je ontkomt er als club niet aan’, is de conclusie van Mahieu.

Een van de grootste aanwinsten van Pinoké: de Argentijnse international Agustin Mazzili. Hier in duel met Niek Merkus van Amsterdam. Foto: Willem Vernes

Veel maatregelen voor professionalisering Pinoké

Na een gitzwart jaar vol verdriet, is het nu tijd voor de volgende stap bij Pinoké. De generatiekloof – fitte talenten versus oudere spelers aan het einde van hun carrière – is iets van het verleden. ‘We hebben afgelopen zomer besloten dat het anders moet. Dat is ook nodig met het moderne hockey. Als je kijkt naar de tijd dat ik zelf nog hockeyde: dat heeft weinig te maken met het hockey van nu, waar iedereen oerfit is.’

Er is een heel pakket aan maatregelen om de weg naar boven te vinden. De donderdagavondtraining is verplaatst naar donderdagochtend, zodat er harder getraind kan worden en het herstel langer is richting de vrijdagavondtraining. Er wordt drie keer op kracht getraind door de selectie, beneden in de fitnessruimte van het clubhuis. Om de kracht- en looptraining te professionaliseren is er een Amerikaanse expert ingehuurd. De video’s worden nóg meer op maat worden gemaakt voor de spelers. Er is een diëtiste ingeschakeld. Onder andere buikspek is van het menu geschrapt. Komend seizoen zal er met minder boter en minder vlees worden gekookt.

Pinoké-huddle voor de wedstrijd. Foto: Willem Vernes

Om alle nieuwelingen snel te laten integreren, heeft Mahieu het gaspedaal ingetrapt, met een spoedcursus teambuilding in vakantiehuisjes in Leersum. Waar het team met elkaar spelletjes speelde, maar ook meteen tot gesprekken kwam – en moest komen – wat de ander in het leven gevormd heeft tot het karakter dat ze nu zijn. Vorige week betrok de selectie een boerderij in Nistelrode in Brabant om verder de diepte in te gaan. Met het WK dat in november start, zullen er veel dubbelweekenden volgen en moet het team er al snel staan.

Camil Papa scoort tegen Amsterdam. Fergus Kavanagh kijkt toe. Foto: Willem Vernes

Potentie komt er steeds meer uit bij Pinoké

Donderdagavond liet het gerenoveerde Pinoké op de ABN AMRO Cup zien wat het in staat was in de wedstrijden tegen Amsterdam (1-2) en Bloemendaal (0-2). Die twee nederlagen waren geen schande. Mahieu heeft ondertussen wel geleerd vooral naar de lichtpunten van zijn ploeg te kijken. Die waren er genoeg. Zo scoorde talent Camil Papa tegen Amsterdam een goede goal vanaf de rand van de cirkel. Papa zit samen met zijn broertje Matis bij Pinoké, zoals ook Lukas Sutorius en Pieter Sutorius familie zijn. En met Texas (Heren 1) en Miles Bukkens (Jongens A1) staat de volgende generatie Pinoké-broers al te trappelen.

‘Dit is het derde jaar van Camil bij de senioren. Je ziet dat de potentie er uit begint te komen. Dat zie je bij veel talenten. Het duurt meestal een paar jaar voordat ze echt boven komen drijven in de Hoofdklasse, uitzonderingen daargelaten,’ zegt Mahieu, die blij is dat een talent als de behendige Marlon Landbrug (Jong Oranje) tegenwoordig wordt bijgestaan door een internationale topspeler als de Argentijnse international Agustin Mazzilli. Waar Landbrug Jan Willem Buissant van Amsterdam met een ingewikelde truc dolt door de lucht, waar de toeschouwers in Heemstede hun handen voor op elkaar krijgen, laat ook Mazzilli zich snel zien. In een van z’n eerste acties neemt hij de bal aan, legt hij ‘m op z’n stick en begint aan een karakteristieke lange run. Zo is Mazzilli nu al een goede bliksemafleider voor Landbrug. Zoals de Belgische verdediger Alexander Hendrikx een jonge speler als Morris de Vilder kan ondersteunen. Volgens Mahieu gaan ook de Nieuw-Zeelanders Marcus Child en Jake Smith als een trein op de training, omdat ze toewerken naar het WK aan het einde van dit jaar.

Assistent-coach Marieke Dijkstra van Pinoké, tijdens de wedstrijd tegen Bloemendaal. Foto: Willem Vernes

‘Buitenlandse kracht heb je af en toe nodig’

Dat twee topteams op één avond op dit moment nog iets te veel van het goede is voor dit frisse maar nieuwe Pinoké-team, blijkt in de eindfase tegen Bloemendaal. De oranje machine, met nieuwe sterren als international Jorrit Croon en de Belg Arthur van Doren (gekozen tot beste speler en talent van de wereld 2017) marcheert de tweede helft onafgebroken door de verdedigende linies van de Steekneuzen, die de ene strafcorner na de andere moeten verwerken.

Sterk aan Amstelveense zijde was de 22-jarige aanvoerder Jannis van Hattum, die op één slippertje na niet van de bal was te krijgen en functioneerde als smeermiddel tussen de linies. Net als Mahieu was hij ook duidelijk over de nieuwe visie voor komend seizoen. ‘Vorig jaar hadden we zó veel pech. Toen stonden we een week voor de play-outs door blessures met maar twaalf man te trainen. Nu willen we een stap maken. Daar zijn veranderingen voor nodig. Er zijn jongens gestopt, of wij zijn niet met ze doorgegaan. Wij willen naar de top. Dan moet je professioneel zijn. Daar zijn we nu mee bezig’, vertelt Van Hattum die zijn vijfde seizoen speelt bij Pinoké. ‘De bedoeling is dat we altijd een sterke Nederlandse kern houden, met sommige jongens die al vanaf de E’tjes met elkaar samen spelen, aangevuld met een paar buitenlandse versterkingen. Die buitenlandse kracht heb je af en toe nodig. Ik merk nu al dat iedereen gretiger is op de training, dan vorig jaar.’

Aanvoerder Jannis van Hattum. Foto: Willem Vernes

Transfers Pinoké 2018/2019

Speler Naar Van
Marcus Child Pinoké Onbekend
Agustin Mazzilli Pinoké Oranje-Rood
Hidde Brink Pinoké Kampong
Jord Beekmans Pinoké Bloemendaal
Jake Smith Pinoké Herakles
Alexander Hendrickx Pinoké Dragons
Wouter Brasem Onbekend Pinoké
Dennis Warmerdam Stopt Pinoké
Derck de Vilder Kampong Pinoké
Derek van Essen Stopt Pinoké
Rutger Marres Stopt Pinoké
Joost van de Vijfeijken Stopt Pinoké
Christopher Combe Cartouche Pinoké
Diego Arana Spanje Pinoké
Thijn Knetemann SCHC Pinoké

2 Reacties

  1. MickH

    Mooi verhaal en snap wel dat na een dergelijk jaar de leiding met name vooruit wil kijken. TOCH had ik graag eens gelezen op deze site waarom een aanvoerder tijdens het seizoen zijn conge krijgt. Lijkt me een redelijk 'événement majeur ', doch hier niets dan stilte. Zou hockey.nl passen eens wat meer afstand te nemen van haar doelgroep, ook als dat betekent dat iemand in dat clubhuis even niet een bier met je wil drinken. De sport is in ontwikkeling, wanneer volgt de journalistiek?

  2. JoostS

    Prima observatie en zeer terechte opmerking


Wat vind jij? Praat mee...