Hoe Bloemendaal met spelers met de ‘WOW-factor’ weer landskampioen werd

Negen jaar duurde het voordat Bloemendaal weer landskampioen werd. ‘We hadden iets te lang door geprutteld met oudere spelers’, zegt clublegende Floris Jan Bovelander. Een paar jaar geleden ging het roer om. ‘Met een goede Nederlandse basis. En buitenlandse spelers die echt de WOW-factor hebben.’

Alsof je voor Idols of de X-factor auditie doet: bij het roemruchte Bloemendaal moet je zeker als buitenlandse hockeyer wél iets extra’s kunnen. De lat ligt extreem hoog. Middelmatige buitenlanders tref je er zelden. In de vorige kampioensploegen waren het de allerbeste spelers van de wereld die op ’t Kopje het publiek vermaakten, met de Nederlandse nummer 14 Teun de Nooijer, de Australische legende Jamie Dwyer en een Duits fenomeen als Christopher Zeller (52 doelpunten voor Bloemendaal in kampioenschap 2007).

De wereldtop. Dat hoort bij Bloemendaal, als het om buitenlandse hockeyers gaat. Spelers waarvoor het publiek naar het stadion komt. ‘Wij willen geen ploeg van schavers en vechters’, vertelt Bovelander over de visie van de club. ‘Daarom hebben we Florian Fuchs, een gave gast die mooi hockeyt. En een Arthur van Doren met zo’n schitterende lange pass. Dat is attractief hockey. En dat soort spelers trekken elkaar weer aan en willen met elkaar hockeyen.’

Floris Jan Bovelander zondag op zijn Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Bovelander, Jazet, Jolie en Van Doren

Met een vleugje DNA van de oude kampioenenteams voltooiden de Mussen eindelijk hun missie voor de landstitel.  Bloemendaal beschikt van oudsher over een vrije verdediger met een goede lange pass. Dat begon al met Floris Jan Bovelander, gevolgd door Erik Jazet, waarna Wouter Jolie het stokje overnam. De man met de lange pass heet nu Arthur van Doren. Ook altijd aanwezig op ’t Kopje: de creatieve linkermiddenvelder, met een onvoorspelbare actie. Dat was bijna twintig jaar lang Teun de Nooijer. Dat is nu Jorrit Croon.

De Nooijer was de beste van de wereld, de speler die meerdere generaties overleefde en naam maakte met rushes en combinaties vanaf de zijlijn binnendoor. Croon is ook een attractie op de velden, en de beste 3D-dribbelaar en straathockeyer die we in Nederland hebben. Of dat genoeg is voor langdurig internationaal succes, moet nog blijken, maar op nationaal niveau liet de jonge middenvelder alweer zien dat hij belangrijk is met twee doelpunten in zijn eerste NK-finale ooit.

Arthur van Doren – beste speler van de wereld 2017 en 2018 – aan de bal in de finale tegen Kampong. Foto: Koen Suyk

Florian Fuchs is de superspits, die het verschil maakte in de halve finale tegen Amsterdam en met een wonderlob tegen Kampong. Hij past in een rijtje topspelers dat in het verleden voor Bloemendaal excelleerde.

Maar noem Bloemendaal alsjeblieft geen koopclub. Dat irriteert ze een beetje op ’t Kopje, zelfs bij de doorgaans zo tolerante Bovelander. ‘Ja, want wij kopen inderdaad spelers. Maar dat doet iedereen. Kampong koopt Terrance Pieters en Jonas de Geus. Vorig jaar kochten ze Derck de Vilder. Iedereen koopt spelers. Alleen noemen ze het anders. Wij proberen alleen echt Nederlandse spelers te kopen die al op jongere leeftijd bij ons komen en dan heel lang bij ons blijven. Dat lukt goed.’

Florian Fuchs na zijn heerlijke 2-0. Foto: Koen Suyk

‘Wij hadden geen smaakmakers in de ploeg’

Steeds vaker zijn er weer financiële problemen bij de hockeyclubs. Victoria kampt met een achterstand. Rotterdam. HGC. Bloemendaal lijkt er net als Kampong minder last van te hebben. ‘Wij zitten in een goede flow. Daarvoor gaan alle credits naar Pepijn Post (voorzitter tophockey Bloemendaal, Bovelander is bestuurslid). Er zijn weer veel enthousiaste leden. Iedereen heeft er zin in. Dan heb je de financiën ook sneller rond. Er is veel goodwill. De kracht van het hockey is dat al die spelers dichtbij de sponsors zijn. En met al die oud-internationals die nog steeds bij ons rondlopen, die geven presentaties. Dat vinden sponsors leuk. En vergeet ABN AMRO niet in dit verhaal. Die moeten ook zeker genoemd worden.’

Nu staat er weer een sterke basis met veel jonge spelers, die nog jaren mee kan. Dat Bloemendaal en Kampong de komende jaren vaker finales gaan uitvechten, is een makkelijke voorspelling. Maar Bloemendaal heeft – net als Amsterdam nu – moeten vechten tegen de veroudering van hun selectie, zag Bovelander. De finale van 2014 werd gehaald, daarna volgden moeilijke jaren, waarin binnen de club duidelijk werd dat er echt weer iets moest veranderen.

‘Het ging een tijdje niet zo goed. Wij hadden geen smaakmakers in de ploeg. Geen jonge internationals. We moesten iets anders, we wilden weer een frisse ploeg, maar de oudjes gooide je er ook niet zomaar uit. Dat heeft een tijd gekost. De komst van Thierry Brinkman [in 2015], en het aantrekken van coach Michel van den Heuvel zorgden voor de ommekeer.’

Met het aantrekken van succescoach Van den Heuvel, kwamen ook de Nederlandse en buitenlandse toppers. De Duitse topspits Florian Fuchs, het Belgische krachtmens Manu Stockbroekx, de Australiërs Blake Govers en Daniel Beale, daarna Xavi Lleonart en Jamie Dwyer. Fuchs en Stockbroekx werden echte Bloemendalers, bleven langer en zagen deze zomer met de komst van wereldspeler Arthur van Doren dat elke buitenlandse speler van dit Bloemendaal een enorme toegevoegde waarde heeft.

Jorrit Croon in actie tegen Kampong woensdagavond. Foto: Koen Suyk

De jonkies uit eigen jeugd werkten zich op tot basisspeler

Ondertussen konden sterke Nederlandse spelers Bloemendaal weer vinden als bestemming van hun hockey carrière. De oersterke Floris Wortelboer en strafcornerschutter Tim Swaen kwamen in 2017. Diamant Jorrit Croon maakte de overstap van HGC. Keeper Maurits Visser – afkomstig uit de jeugd van Bloemendaal – had net drie seizoenen bij hoofdklasser Den Bosch ervaring opgedaan. Hij keerde terug naar zijn droomclub, toen de tijd rijp was. Ondertussen hadden eigen Bloemendaal-jonkies als Jasper Brinkman en Yannick van der Drift de afgelopen jaren zoveel ervaring opgedaan, dat ze moeiteloos meekonden met de hoofdmacht.

De laatste kampioenen van 2010 – internationals Glenn Schuurman en Roel Bovendeert – fungeren in dit team als cultuurbewakers. Zij hockeyen al een decennium op ’t Kopje en zorgen voor een open, positieve sfeer, waar ook nieuwkomers zich fijn voelen.

Roel Bovendeert viert de landstitel. Foto: Koen Suyk

‘Winnen is lastig. Dat moet je leren’

Bovelander: ‘Je wordt was pas Nederlands kampioen als je een goede Nederlandse basis hebt. Buitenlanders zijn dan aanvullend. We hadden een tijdje Glenn en Roel als enige echte internationals. Dat is te weinig. Nu hebben we weer een attractieve groep spelers. Frisse jongens, die hockeyen echt heel leuk vinden. Ik ben daar heel trots op. Met Pepijn hebben we daar samen hard aan gewerkt. Nu verdienden we ook die finaleplek. Maar: winnen is lastig. Dat moet je leren.’ Nu Bloemendaal het winnen weer heeft geleerd, met een relatief jonge groep, kan er een fase aanbreken waarin het team weer een aantal jaren succesvol kan zijn.


10 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Een knappe prestatie van de club! Ook mooi voor spelers zoals Visser en Croon die in hun eerste seizoen kampioen zijn geworden. Een discussie over koopclubs is inderdaad zinloos. We moeten alleen maar blij zijn dat internationale topspelers voor Nederlandse clubs willen spelen. Bloemendaal zal zich op een aantal posities moeten versterken voor volgend seizoen.Het vertrek van Stockbroekx zal een gemis zijn, ook Wiese heeft een sterk seizoen gespeeld maar stopt nu. Ben benieuwd of Van ‘t Hart (30) doorgaat.

  2. pimhdm

    Wel heel leuk al deze artikelen Over de play-offs landskampioenschap, maar komt er nog informatie over de play-outs van hoofdklasse naar promotieklasse?!

  3. vostammer

    Prachtige club met een armoedige accomodatie. Blijft afhankelijk van de suikerooms dus.

  4. floppieenteun

    Mooi artikel over Bloemendaal. Bloemendaal heeft, naast veel goede wedstrijden te hebben gespeeld in de competitie, fantastische play-off wedstrijden gespeeld. Eerst in een week twee keer "El Clasico" gewonnen. Daarna hebben ze twee hele goede (vooral tactisch goed) wedstrijden tegen Kampong gespeeld. Mooi om het positivisme binnen de groep te zien. En ook mooi om te zien hoe de ploeg mentaal is gegroeid. En dat alles onder de leiding van een super coach, v/d Heuvel. Visser, Croon en van Doren stegen boven zichzelf uit deze play-off's, prachtig om te zien. Denk dat het belangrijk is dat de beleidsbepalers van Bloemendaal nu scherp blijven. Kampong was, deze play-off's, door een aantal blessures verzwakt. Kampong heeft voor volgend seizoen ook al twee uitstekende spelers gehaald, Pieters en de Geus. Met Luijkx, Kemperman, Pieters, de Geus en een fitte de Wijn had Bloemendaal dit jaar ook zo maar eens geen kampioen kunnen worden. Gezien het zware programma van volgend seizoen (lees ook de pro league) en de versterkingen van Kampong zal Bloemendaal mee moeten om volgend jaar weer serieus mee te kunnen doen voor de titel (lees een finale nk en finale EHL winnen). Voor Stockbroekx (een van de smaakmakers van dit elftal en van wereldniveau) zal je een gelijkwaardige vervanger moeten halen. Daarnaast zal je ook voor Wiese een vervanger moeten halen, bij voorkeur een aanvaller met de kwaliteiten van Fuchs (wedstrijden zonder Fuchs werden dit jaar gelijkgespeeld of verloren). Vroeger had je met de Nooijer, Dwyer, Brouwer en N. Meijer 4 van dat soort spelers voorin rond lopen, dus onmogelijk is het niet. Daarnaast zou ik de selectie nog wat breder proberen te maken. Niet meer terugvallen op bv. Kessing (heeft dit jaar niet gespeeld) en Jenniskens, maar investeren in jonge talentvolle spelers die het hoge niveau gelijk al aan kunnen. Inderdaad geen schavers en vechters, maar snelle, fysiek sterke, technische en aanvallend ingestelde spelers die passen bij het dna van Bloemendaal.

  5. floppieenteun

    En vergeet bij het rijtje spelers dat boven zichzelf uitsteeg deze play-off's nog Bovendeert te noemen. Niet eens zozeer vanwege zijn spel, wel vanwege zijn fantastische instelling. Een fitte en scherpe Bovendeert is van goud waard voor dit elftal.

  6. Louise12

    De bewoners in Bloemendaal vervelen zich een beetje, al jaren valt er weinig te juichen op het kopje....het begint zelfs een beetje saai te worden...ze verlangen naar de tijd toen Teun nog speelde. Het zou zelfs invloed kunnen hebben op de huizenprijzen, er moet wat gebeuren in het dorp, zo is er toch niks aan. Floris als jij 50 doet, doe ik er ook 50 en dan halen we er nog eentje, die Belg hoe heet ie ook alweer, Arthur ofzo..? Ik zie het zo voor me....wandelend op het kopje, met hun 2 labradoedels, als 2 kleine Abramoviches. En dan nu!! Eindelijk is het ze weer gelukt, met al hun andere vrinden natuurlijk. De bewoners van de rijkenenclave kunnen weer rustig slapen, brood en spelen zijn weer terug op het kopje. In Wassenaar zijn Bob-Jan en Dirk ook tevreden, ondanks de dikke schulden van de club, spelen ze weer EHL. Nu zijn Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven weer aan zet....hebben hun Abramoviches teveel ziten slapen of zijn ze definitief met pensioen??...ik hoop oprecht op het laatste en dan zeg ik nu alvast...Bloemendaal gefeliciteerd, ook alvast voor de komende 5 jaar....en mr Bovelander....dat iedereen spelers haalt/koopt dat klopt, echter Bloemendaal spant al jaren de Croon...

    1. Arthorovic

      Jeetje... dit is helemaal kapot geanalyseerd! louise12 heeft het natuurlijk helemaal bij het juiste eind! Wat een waanzinnige onzin van deze mevrouw. Spelers gaan naar de clubs waar ze een binding mee voelen, iets waar ze na hun carrière ook nog iets aan kunnen hebben door zakelijke contacten. Er zit geen groot verschil in salaris ect, het ligt allemaal aan de secundaire voorwaarden. Die zijn gewoon goed op Bloemendaal. Daarbij komt dat dit gewoon een fijne club is waar mensen zich thuis voelen. Wat niet voor iedereen zo zal zijn, die passen dan bij een andere club en zijn daar happy. Gun deze jongens het succes waar ze voor trainen en richt je niet op de mensen die de voorwaarde gunstig maken voor deze jongens. Zuurpruim! Zelf waarschijnlijk nooit op die niveau mogen acteren.

  7. Louise12

    @Arthorovic....haha ik lach me ziek, spelers gaan naar clubs waar ze binding mee voelen.... ben benieuwd hoe vaak: Garca, Doerner, Zeller en Zeller, Weisenborn, Govers, Boon, Ciriello, Kavanagh, Swann, Gougnard, Lleonart , Dwyer, Ford, Hir, en ongetwijfeld vergeet er nog 10...nog bellen met hun vrinden op het kopje. geen club die zoveel gekocht heeft als Bloemendaal.....maar goed, zoals altijd, het grote geld wint het uiteindelijk zo bewijst ook Bloemendaal weer, maar kom niet aan met club binding, zakelijke contacten en al die andere onzin. denk niet dat de Zellers nog heel veel hebben aan hun vrinden op het kopje toch?

  8. Arthur Roosch

    Nog even naar de samenvattingen gekeken; wat een mooie wedstrijden en wat een geweldig hockey ! Bloemendaal is een mooie club en heeft een geweldige historie en heeft naar mening verdiend gewonnen. Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen maar is het resultaat van beleid, saamhorigheid en de inzet van heel veel vrijwillig werk. Natuurlijk speelt geld ook een rol. Elke grote club trekt spelers van buitenaf aan dus die discussie is een non-discussie. En volgens mij besteden alle grote clubs veel aandacht aan hun jeugd; want wat is mooier dan de eigen jeugd te laten doorstromen ? Voor het Nederlandse Hockey is het goed dat er voldoende concuncurrentie is bij meerdere clubs. Ik hoop dat Kampong volgend seizoen weer lekker fel is en dat Amsterdam uit de crisis is en dat HGC gaat knallen bij de EHL. Toch nog even naar een van de komende Pro League wedstrijden kijken en dan lekker op vakantie om er weer vol tegen aan te gaan in het nieuwe seizoen ! Forza Allemaal !!!

  9. lize

    Prachtig hockey, een Genot ,aanvallend snel en afwisselend en vooral ook creatief ,spelers durven en mogen akties maken ha man geweldig is dit toch en dan ook nog kampioen worden wat een Droom.


Wat vind jij? Praat mee...