Kerstrapport Hoofdklasse Heren: Den Bosch op nummer één

De eerste competitiehelft van de Hoofdklasse zit erop. Een uitgelezen moment om de tussenbalans op te maken. Wie heeft een prima kerstrapport en wie gaat de winterstop in met een hockeytas vol huiswerk? Vandaag: de drie toppers en de drie tegenvallers van de Hoofdklasse Heren.

TOPPERS

Topper 1: Den Bosch

Den Bosch - Den Bosch - HGC Heren, Hoofdklasse Hockey Heren, Seizoen 2016-2017, 18-09-2016, Den Bosch - HGC 4-1, Austin Smith (c) en Dylan Wotherspoon.

Austin Smith en Dylan Wotherspoon (c) KNHB/Koen Suyk

 

Den Bosch is dé verrassing van de eerste seizoenshelft. De ploeg van coach Eric Verboom stond even tweede, maar is inmiddels gezakt naar de vierde plaats. Met een ideale mix van talenten en routiniers, aangevuld met buitenlandse toppers als Dylan Wotherspoon, boekten de Bosschenaren prachtige overwinningen op HGC (4-1), Oranje-Rood (3-0), Amsterdam (2-1) en Rotterdam (4-1). Ruimte voor verbetering is er zeker nog, want tegen Tilburg lieten ze het afweten (2-1 nederlaag).

De vraag is nu of de ploeg van Eric Verboom de stijgende lijn kan doortrekken. Hurley kende vorig seizoen ook een geweldige seizoensstart, maar haakte na de winterstop al snel af in de strijd om de play-offs.

Opvallend detail: in de Hoofdklasse Dames krijgt Den Bosch ook al het hoogste cijfer in het kerstrapport. Ze doen iets goed daar, aan de Oosterplas.

  • Rapportcijfer: 8,5

Topper 2: Jeroen Delmee

AMSTERDAM Hoofdklasse heren. H.C. Tilburg v HGC heren foto: Coach Jeroen Delmee. FFU PRESS AGENCY COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK

(c) KNHB/Frank Uijlenbroek

 

Wat we vooral in Tilburg-coach Jeroen Delmee waarderen, is het feit dat hij met promovendus Tilburg de aanval zoekt en verzorgd hockey speelt. Tegen Amsterdam bijvoorbeeld (5-2 nederlaag) trok zijn ploeg zich ondanks de ruime achterstand niet terug rond de eigen 23-meterlijn. ‘Als ze dat hier willen, hadden ze een andere coach moeten kiezen’, vertelde Delmee na afloop. ‘Ik vind dat wij altijd verzorgd moeten blijven hockeyen. Alleen op die manier kunnen we als team verder komen. Met afbraakhockey bereik je dat niet. We lopen het risico tegen een dikke nederlaag aan te lopen, maar dat neem ik dan voor lief.’

Tilburg won eerder in het seizoen knap met 2-1 van Den Bosch. Na afloop van die wedstrijd verontschuldigde Delmee zich bijna dat zijn ploeg met de zege aan de haal was gegaan. ‘Ja, ik ben een hockeydier en wil graag winnen met mooi en goed hockey. Dat hebben wij niet laten zien. We zijn in de wedstrijd blijven geloven en stelen hier de punten.’

Niet alleen qua veldspel, maar ook qua prestaties doet Tilburg het dus uitstekend. De Brabanders staan op de achtste plaats, vier punten boven de degradatiestreep. Een knappe prestatie voor een promovendus.

  • Rapportcijfer: 8

Topper 3: Bloemendaal

DEN BOSCH - Manu Stockbroekx (Bl’daal) heeft in de laatste minuut de winnende treffer gemaakt tijdens de hoofdklasse hockeywedstrijd tussen de heren van Den Bosch en Bloemendaal (1-2). COPYRIGHT KOEN SUYK

Manu Stockbroekx (c) KNHB/Koen Suyk

 

Koploper Bloemendaal was aan het begin van het seizoen de grote favoriet voor de landstitel. De Mussen maakten die verwachtingen in de eerste competitiehelft méér dan waar. Geen ploeg was zo dominant als Bloemendaal: van de eerste twaalf wedstrijden wonnen ze er liefst elf. De Bloemendalers verloren alleen van Rotterdam (3-2). Bloemendaal staat zes punten voor op achtervolger Amsterdam en heeft van alle hoofdklassers de meeste doelpunten voor (49) en de minste goals tegen (16).

Coach Michel van den Heuvel heeft natuurlijk wel het beste spelersmateriaal. Na de flop van vorig jaar, toen Bloemendaal voor het eerst sinds 2001 de play-offs niet haalde, kocht de club groot in met Daniel Beale, Manu Stockbroekx, Blake Govers en Florian Fuchs, één van de beste spelers van de Hoofdklasse van dit seizoen. Van den Heuvel kreeg het voor elkaar om van al die aanwinsten een bijna onverslaanbaar team te maken.

Al die aanwinsten zijn wel meteen ons puntje van kritiek op Bloemendaal. Buitenlandse toppers binnenhalen is natuurlijk makkelijker dan zelf toppers opleiden. Daarom geven we geen 9, zoals we bij de dames van Den Bosch wel hebben gedaan, maar slechts een 7,5. Al is de andere kant van het verhaal wel dat Yannick van der Drift, Jasper Brinkman, Sam Martens en Jord Beekmans wel degelijk uit de eigen jeugd komen en dat Wouter Jolie, Jaap Stockmann, Tim Jenniskens, Rogier Hofman, Glenn Schuurman en Roel Bovendeert al in lengte van jaren bij Bloemendaal spelen. Dat is ook wat waard.

  • Rapportcijfer: 7,5

TEGENVALLERS

 

Tegenvaller 1: HGC

Den Bosch - Den Bosch - HGC Heren, Hoofdklasse Hockey Heren, Seizoen 2016-2017, 18-09-2016, Den Bosch - HGC 4-1, Bank van HGC met vertwijfelde gezichten.

(c) KNHB/Willem Vernes

 

Eerlijk is eerlijk, HGC heeft na het succes van vorig seizoen natuurlijk een geldig excuus waarom het dit jaar nog niet wil vlotten: ze missen Gonzalo Peillat, die nu in Duitsland speelt. Tristan Algera neemt dit seizoen de strafcorners en met name in de beginfase van de competitie deed hij dat prima, maar ook hij kon niet voorkomen dat HGC inmiddels is weggezakt naar het rechterrijtje, de zevende plaats welteverstaan.

De play-off-kandidaten staan allemaal nog wel dicht bij elkaar: het verschil met de vierde plek is slechts twee punten. Om het gat te dichten, moeten de Wassenaarders in de tweede seizoenshelft echter wel meer punten tegen ploegen uit het linkerrijtje pakken dan ze in de eerste competitiehelft hebben gedaan. Toen waren dat er slechts vijf.

Mocht HGC overigens dit seizoen voortijdig afhaken in de strijd om de play-offs, is het natuurlijk de vraag hoe lang de Gazellen toptalent Jorrit Croon kunnen behouden. Wij zijn benieuwd.

  • Rapportcijfer: 5,5

Tegenvaller 2: Kampong

UTRECHT - HOCKEY - coach Alexander Cox (Kampong) voor de hoofdklasse hockeywedstrijd heren Kampong-Amsterdam (1-2) . COPYRIGHT KOEN SUYK

(c) KNHB/Koen Suyk

 

De grote vraag bij Kampong is: wáárom lukt het niet? Vorig seizoen stond Kampong er in de winterstop ook al slecht voor, maar toen kon de ploeg uit Utrecht zich verschuilen achter een enorme blessuregolf. Op een gegeven moment miste coach Alexander Cox welgeteld zeven basisspelers.

Dit seizoen heeft Kampong echter geen excuus. Over de oorzaak van de slechte resultaten en de magere zesde plaats op de ranglijst wil Cox weinig loslaten. Feit is dat Kampong over klassespelers beschikt. David Harte is vorig seizoen uitgeroepen tot beste keeper van de wereld, Sander de Wijn en Robbert Kemperpan spelen in Oranje en Constantijn Jonker heeft dit jaar de meeste veldgoals gemaakt (elf). Daarnaast  staat Martijn Havenga derde op de ranglijst van strafcornerdoelpunten (tien). Toch bezet Kampong slechts de zesde plaats. Hoe kán dat?

  • Rapportcijfer: 5

Tegenvaller 3: Hurley

BLOEMENDAAL - Bloemendaal-Hurley (4-2) . Het team van Hurley voor de wedstrijd . COPYRIGHT KOEN SUYK

(c) KNHB/Koen Suyk

 

Het lukt dit seizoen vooralsnog niet bij Hurley. De ploeg van Simon Organ heeft nog geen één keer gewonnen en staat elfde, drie punten boven hekkensluiter Qui Vive. Daarentegen verloor Hurley van de twaalf wedstrijden slechts zes keer. Een opmerkelijke balans dus voor de ploeg die vorig jaar juist als een raket uit de startblokken schoot.

Na de winterstop maken Christiaan Collot d’Escury, Victor Plat, Tjerk van Dinten en Dylan Swanepoel hun rentree bij Hurley. Misschien dat zij voor de ommekeer kunnen zorgen. Daarnaast is het zaak om de strafcorner snel op orde te krijgen. Tegen Pinoké maakte Stijn Jolie er weliswaar drie, maar voorafgaand aan dat duel stond het aantal goals uit een strafcorner op vijf, gemaakt door vier verschillende spelers. Een echte specialist heeft Hurley dus niet. Tristan Algeralaat bij HGC zien hoeveel je kunt bereiken als je de hele zomer traint op de sleeppush. Het zou de redding van Hurley kunnen worden, dat nu met de elfde plaats ver onder zijn stand leeft.

  • Rapportcijfer: 5-

Lees ook


Wat vind jij? Praat mee...