Round-up: Korea wint, Oranje naar Rio

De Oranjevrouwen hebben zich dinsdagavond definitief gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2016. Door de overwinning van Zuid-Korea op België is Nederland zeker van deelname in Rio de Janeiro.

De beste drie teams van de HWL 3 plaatsen zich sowieso, maar omdat Zuid-Korea als kampioen van Azië al zeker is van deelname aan de Olympische Spelen, komt er nu een extra ticket vrij voor de nummer vier van de HWL 3.

Zuid-Korea – België 2-2 (1-0) (v) *wint shoot-outs met 3-0

Makkelijk ging het zeker niet voor Zuid-Korea, dat na vier minuten wel op voorsprong kwam uit een strafbal. Vervolgens slaagden de Belgen erin de deur achterin dicht te houden, waarna ze in het derde kwart op stoom kwamen. In de 37ste minuut maakte Louise Versavel er 1-1 van, waarna Manon Simons acht minuten later de 1-2 op haar naam schreef. Toen zag de wereld er opeens heel anders uit. Slechts 35 seconden voor het einde van de wedstrijd maakte Zuid-Korea toch nog gelijk: 2-2. Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Daarin bleken de Aziaten veruit het sterkst (3-0), waardoor het feest voor de Oranjevrouwen kon beginnen.

4. Mihyun Park 1-0 (sb)
37. Louise Versavel 1-1
45. Manon Simons 1-2
60. Eunbi Cheon 2-2

Nieuw-Zeeland – Japan 5-1 (1-1) (v)

Nieuw-Zeeland speelde als nummer één van poule B tegen de nummer vier van poule A, Japan. De Japanners kwamen op voorsprong en bleven tot het derde kwart volledig in de wedstrijd. Daarna was het over en sluiten voor de Aziaten, die in de vierde minuut op 0-1 kwamen. Nieuw-Zeeland maakte één minuut later de gelijkmaker al en in de tweede helft denderde de favoriet over Japan heen. Het werd uiteindelijk 5-1. De volgende tegenstander van Nieuw-Zeeland is de winnaar van de onderlinge confrontatie tussen Zuid-Korea en België.

Australië – Italië 2-0 (1-0) (v)

De Australische vrouwen, die de poulefase als tegen nummer twee  hadden afgesloten, hadden het moeilijk tegen Italië, maar wonnen wel. Na ruim twintig minuten opende Jodie Kenny de score uit een strafcorner. Dat was alweer haar tiende doelpunt dit toernooi. Daarna bleven de Italianen wel in de race, tot de 40ste minuut aanbrak. Toen was het Anna Flanagan die uit een strafcorner de 2-0 op het scorebord zette. In de laatste twintig minuten slaagde Italië er niet meer in een doelpunt te maken, waardoor Australië naar de halve finale gaat.

21. Jodie Kenny 1-0 (sc)
40. Anna Flanagan  2-0 (sc)

Frankrijk – Polen 1-5 (0-1) (v)

Het Franse elftal, dat één dag voor de HWL 3 werd opgetrommeld om Azerbeidzjan te vervangen, sloot het toernooi af met de laatste plaats. De Fransen, met de Nederlandse Fiona Dalhuijsen (Strawberries) maar zonder Demi Lefranc (hdm), verloor met 1-5. Ze bleven wel lang in de race. In de 35ste minuut was de wedstrijd nog spannend omdat Frankrijk de 1-1 nadat Polen in het tweede kwart op voorsprong was gekomen. In de 41ste minuut maakte Polen echter de 1-2, waarna Frankrijk ook nog eens drie tegentreffers om de oren kreeg.

22. Amelia Katerla 0-1
35. Marie Billore 1-1  (sc)
41. Paula Slawinska 1-2
46. Amelia Katerla 1-3
51. Natalia Wisniewska 1-4
56. Adrianna Marchinkowska 1-5