Ook nieuwe spelregels voor Jongste Jeugd en G/LG-hockey

Sinds 1 augustus gelden er in Nederland niet alleen voor de jeugd en senioren nieuwe spelregels, maar ook voor de Jongste Jeugd en het G- en LG-hockey. Pak opnieuw pen en papier erbij, want we lichten hier de belangrijkste toe wijzigingen toe. Vragen? Laat een reactie achter!

Begeleid je een team of speel je bij de Jongste Jeugd of G/LG-hockey? Hou dan rekening met de volgende wijzigingen:

1. Ouders als spelbegeleiders

De KNHB adviseert om vooral ouders als spelbegeleiders in te zetten. Ouders hebben in de regel natuurlijk overwicht en zijn gewend zaken op een laagdrempelige manier aan kinderen uit te leggen. Het is daarnaast ook gewoon leuk om op deze manier betrokken te zijn bij de sport van je kind.

2. Twee spelbegeleiders bij iedere wedstrijd

Vanaf nu wordt iedere wedstrijd wordt begeleid door twee spelbegeleiders: één van de thuisvereniging en één van de uitvereniging. Zo heeft ieder team altijd een spelbegeleider die bekend is met het team.

3. Nieuwe spelplezierbevorderende maatregelen

De Jongste Jeugd en het G/LG-hockey kent een aantal spelplezierbevorderende maatregelen voor zowel de sterkere partij als de zwakkere partij. Komend seizoen kunnen de volgende spelplezierbevorderende maatregelen – of een combinatie van deze maatregelen – worden ingezet:

Sterkere partij

  • De spelbegeleider gaat strenger fluiten voor de sterkere partij
  • De sterkere partij verandert de opstelling
  • Iedere speler van de sterkere partij mag, zodra hij/zij in balbezit komt, de bal maximaal 3x raken

Zwakkere partij

  • De spelbegeleider geeft meer (technische en/of tactische) aanwijzingen aan de zwakkere partij
  • De zwakkere partij mag een extra veldspeler inzetten

Let op: spelplezierbevorderende maatregelen uit het verleden, zoals het verkleinen van het doel, gelden niet meer.

4. Mondbeschermer

Iedereen, ook de Jongste Jeugd en de G/LG-spelers, is vanaf 1 augustus 2015 verplicht om een mondbeschermer te dragen. Wanneer spelers om medische redenen geen mondbeschermer kunnen dragen, kunnen zij dispensatie aanvragen bij de KNHB.

5. Lange corner

Bij 8-tallen wordt de lange corner niet langer 5 meter van de achterlijn genomen. De bal wordt dus op de zijlijn genomen op 15 meter van de achterlijn. Omdat bij de Jongste Jeugd en G/LG-hockey geen sprake is van een ’23-meterlijn’ is het nemen van een lange corner op de zijlijn het duidelijkst.

Meer informatie

Lijkt het jou leuk om spel- of teambegeleider te worden bij de Jongste Jeugd en/of het G/LG-hockey en wil je meer weten? De KNHB heeft een filmpje gemaakt over wat het precies betekent spelbegeleider te zijn: bekijk het filmpje.

 

 


1 Reactie

  1. KNHB Henriette van Aalderen

    Beste Jasper, Namens de KNHB wil ik reageren op jouw bericht. Wat vervelend te horen dat je naar aanleiding van het lezen van de aangepaste spelregels voor het G-Hockey je zo voelt. Als KNHB hebben we de intentie om het hockey voor iedereen zo leuk mogelijk te maken en daarbij is het motto bij het aangepast hockey altijd: ‘Normaal wat normaal kan en aangepast wat aangepast moet’. De keuzes die we maken worden dan ook erg bewust genomen. We nemen nog contact met je op om eventuele specifieke punten waar je tegenaan loopt met je door te nemen. Met vriendelijke groet, Henriëtte van Aalderen Projectleider Dienstverlening KNHB


Wat vind jij? Praat mee...