Vriendinnen Walcheren MA1 mogen tóch weer samen trainen

Voor veel jongens en meiden uit de A-jeugd dreigt de laatste fase van hun hockeyloopbaan als junior te eindigen in mineur. Geen uitdaging van competitiehockey, geen toffe teamactiviteiten en een mogelijk afscheid in stilte van de geliefde club uit hun jeugd. In een serie verhalen kijken we hoe spelers en coaches van de oudste jeugdteams omgaan met de hockeybeperkingen van deze tijd. Vandaag het bijzondere verhaal van Walcheren MA1.

Om 17.00 uur ging op deze plek het verhaal van Walcheren MA1 online. Een verhaal over een lichting meisjes binnen de Zeelandse club die om het jaar één sterk vriendinnenteam vormen. De huidige speelsters kennen elkaar al vanaf het moment dat ze samen in de D’tjes voor het eerst wedstrijden op een groot veld mochten spelen. Dat hechte team was door de coronacrisis verscheurd. Letterlijk verscheurd, want liefst zeven (!) van de zestien meiden waren al sinds oktober gescheiden van de rest van de groep.

Die meiden – afgelopen december stuk voor stuk achttien jaar geworden – mochten niet meer trainen in groepsverband, in tegenstelling tot hun jongere ploeggenoten. Het clubbestuur nam dit besluit in een tijd dat de strengere lockdownregels werden ingevoerd. Ze hield zich de weken erna zéér strikt aan de geldende maatregelen van overkoepelende sportbond NOC*NSF, die het sporten in groepsverband vanaf 18 jaar onmogelijk maken. De meiden waren zodoende ook niet in tweetallen samen op één veld te vinden.

Toch groen licht

Tot vandaag. Want de derde aflevering in deze verhalenserie maakte in een paar uur tijd het nodige los binnen de club, zo laat trainer/coach Bram Kleine weten. ‘Mijn vriendin zit in de technische commissie van de club. Ze stuurde het linkje van het verhaal via WhatsApp door naar de andere leden. Gewoon, ter info. Niet veel later, toen we buiten een wandelingetje maakten, kwam er ineens een bericht van de lijncoördinator. Die meldde dat de training vanaf nu weer voor álle meiden van het team toegankelijk zijn.’

Kleine is uiteraard blij dat hij vanaf dinsdag weer trainingsvormen kan bedenken voor zijn volledige selectie. De 24-jarige oefenmeester wil geen uitspraken doen over het hoe en waarom van de plotselinge koerswijziging van de club rond MA1, simpelweg omdat hij niet weet wat de precieze beweegredenen waren. ‘Ik ben vooral blij dat we nu als team weer dóórkunnen, dat is het allerbelangrijkste.’

De selectie van Walcheren MA1 van dit seizoen.

Oneerlijk

De afgelopen weken waren een hard gelag voor Kleine en zijn selectie. ‘Tijdens de eerste lockdown had je nog de mogelijkheid om met het hele team trainingen op anderhalve meter te doen’, zegt hij. ‘Hoe beperkt ook, dat was nog altijd beter dan de situatie waarin we tot vóór vandaag zaten. Het voelde heel oneerlijk dat de helft van de meiden wel mocht trainen en de andere helft niet. De meiden worden op school ook nog eens geconfronteerd met voetballende klasgenoten van achttien jaar die wél in groepsverband mogen trainen.’

En dan is de samenstelling van de selectie van MA1 ook nog eens zo dat de pijnlijke gevolgen van het gemankeerde hockeyjaar ook in huiselijke kring voelbaar waren, zoals bij de tweelingen Renske en Leanne Bijl, Rozan en Meike Aertssen en de zusjes Emma (18) en Myrthe (16) Latuheru (zie onderstaand kader). Bij die laatste twee mocht de een wél trainen terwijl de ander haar stick al weken niet had aangeraakt.

Logisch vertrek uit Zeeland

Natuurlijk weet Kleine dat er ergere dingen in de wereld zijn, maar de trainer vindt de huidige situatie in het jeugdhockey – zonder zicht op hervatting van competitiehockey – heel vervelend voor zijn speelsters. ‘Het zure is dat veel meiden die nu aan hun laatste jaar in MA1 bezig zijn de club straks ook echt gaan verlaten. Die meiden doen allemaal vwo, kiezen volgend schooljaar voor de universiteit, gaan op kamers en vertrekken dus uit Zeeland. Daar gaat al jaren zo, maar het valt nu ongelukkig samen met een gebroken hockeyjaar zonder passende afsluiting. Hun hockeyjeugd dreigt gewoon in mineur te eindigen.’

Spelmoment uit een van de laatste competitieduels van Walcheren MA1.

Kleine is zelf op de peildatum voor selectieteams geboren en heeft zo in zijn jeugd bij hockeyclub Tempo in Bergen op Zoom niet twee, maar drie jaar lang in een A-team kunnen hockeyen. ‘Dat was de leukste periode van mijn hockeyjeugd. De successen die je haalt, de feestjes die daaraan gekoppeld zijn… Zó wil je je laatste jaren als junior beleven. Dat gun ik iedereen.’

Ambitieuze groep

Het hechte MA1-team had voor dit seizoen nog wel zulke ambitieuze plannen. De eerste doelstelling – de voorcompetitie in de Tweede Klasse winnen en doorstoten naar de Eerste Klasse – werd glansrijk gehaald na klinkende zeges op Were Di MA3 (0-8), Rapide MA1 (6-1), Hilvarenbeek MA1 (10-1), Breda MA2 (0-4) en HOCO MA2 (6-1). Daarna was het doel om in die Eerste Klasse volop mee te doen om de prijzen en stiekem te dromen van de Subtopklasse.

Kleine: ‘Dit team hoort sowieso thuis in de Eerste Klasse. De meiden hadden echt een plan om dit seizoen met elkaar stappen te maken en beter te worden, door plezier te hebben en keihard te werken. Er zit veel potentie in deze groep, ze kunnen echt leuk hockeyen. Dat we ongeslagen zijn in de voorcompetitie en in alle oefenwedstrijden is helaas nog steeds het enige lichtpuntje in dit seizoen.’


23 Reacties

 1. olivierstumpel

  Het is ook bij hockey natuurlijk zo, dat als je 18 bent maar in een jeugdteam speelt, je gewoon mag trainen!

 2. dragoncl

  Maar dit is toch niet conform beleid van de KNHB, wat voorschrijft dat iedereen binnen de A-jeugd gewoon mag trainen? Is dit gevalletje vroomser dan de paus?

  1. MelanieBrinkhaltus

   Incorrect, KNHB besloot pas paar weken terug dat 18-jarigen toch mee mogen doen met de junioren teams. Je standpunt is dus enigszins onjuist. Maakt verder niet uit, maar denk toch dat het handig is om de feiten op een rijtje te hebben! Is voor iedereen wel zo prettig! Sportieve groet, Melanie Brinkhaltus

  2. SanderE

   Vanaf oktober mag er meegetraind worden door jeugdspelers van 18 jaar. De verenigingen - die de spelers van 18 jaar geweigerd hebben moeten zichzelf afvragen of je de A-jeugd dan überhaupt had moeten laten trainen in deze situatie? Kwestie van aanvoelen en keuzes durven maken.

 3. trijntjel

  Volgens mij mogen ze gewoon trainen en onderlinge clubwedstrijden spelen , zo staat het ook op KNHB site.

 4. popov0702

  Zeker gewoon lekker samen spelen en plezier maken

 5. Dnieuwenhuis

  Neem aan dat ze even geattendeerd zijn op de volgende regel uit het protocol, kids gewoon al die tijd gewoon meedoen! De leeftijdsgrenzen kunnen voor de hockeysport als volgt geïnterpreteerd worden: alle teams die jeugdcompetities spelen, vallen onder de regeling voor kinderen tot 18 jaar en mogen dus sporten in teamverband en wedstrijden spelen tegen jeugdteams van de eigen vereniging op de eigen club.

 6. SanderE

  Hockeyclub Walcheren is lekker op de hoogte. Hoe verzin je het ook om die meiden niet mee te laten trainen (bij een jeugdteam). Snel weer lekker trainen met zijn allen!

 7. sachab

  Zielig voor die meiden, dat de trainer/coach de regels niet kent....

 8. cola

  Bij LMHC Laren zijn ze net zo onwetend en is het hetzelfde verhaal, ook daar mag A-jeugd van 18 jaar niet meer meetrainen en meespelen met hun eigen hockeyteam!

 9. ronald

  Gebeurt bij andere clubs ook. KNHB heeft inderdaad een richtlijn opgesteld, maar clubs dienen te voldoen aan de eisen van de gemeente. Is inderdaad te bizar voor woorden.

 10. jacquelineniermeyer

  Besluit ligt volgens mij bij de veiligheidsregio’s, niet bij de clubs.

 11. MelanieBrinkhaltus

  Volgens mij zijn de meeste mensen die de comments plaatsen niet echt op de hoogte van wat er de afgelopen weken/maanden allemaal is gewijzigd door de KNHB. Aan het begin van lockdown 2 besloot de KNHB dat hockeyers van 18 jaar in een juniorenteam NIET mee mochten trainen. Een paar weken terug hebben ze dit teruggedraaid (zoals het bij de KNHB is), en is het vanaf toen wel toegestaan om als 18 jarige mee te trainen met je juniorenteam. Doe dus enigszins research voor je een comment plaatst! Dan kunnen we een eerlijke discussie voeren hier in de comments! Vriendelijke groet, Melanie Brinkhaltus

  1. SanderE

   Wat een onzin. Na de persconferentie op 13 oktober heeft de KNHB aangegeven dat JEUGDSPELERS met de leeftijd 18 jaar gewoon mee kunnen trainen. Volg je de maatregelen van de overheid, persconferentie 2 februari, dan zouden spelers van 18 jaar op dit moment nog niet mogen meetrainen. Dit is de overgang naar de senioren en hier ligt dan ook de grens. Het is toch niet meer dan logisch dat deze spelers vanaf begin gewoon mogen meetrainen?

  2. MelanieBrinkhaltus

   Beste SanderE, Het feit dat u mijn pleidooi onzin noemt raakt mij diep. Na een lange research ben ik tot dit betoog gekomen. U laat weten dat van de KNHB al meer mag sinds november. Helaas is de KNHB niet de grootste organisatie hier; dat is NOC-NSF. Op deze site staat nu nog steeds dat sporters tot 17 jaar geen 1.5m hoeven te houden tijdens het sporten. Ben je 18? Dan wordt je geacht met maximaal 2 mensen op 1.5m te sporten. Ik ben blij met uw reactie, en had deze al een beetje aan zien komen. Gelukkig kan ik hopelijk voor wat opheldering bij u zorgen zo! Laten we blij zijn voor iedere 18-jarige die nu gewoon in teamverband met zijn/haar junioren team mag gaan sporten! Ze zullen het gemist hebben! Groet, Melanie B.

  3. SanderE

   Ik raad je aan om beter te lezen. Dit is precies wat ik aangeef in mijn reactie. Echter wordt de overgang naar de senioren dus gezien als de grens. Dus mogen jeugdspelers van 18 gewoon meetrainen. Niet vanaf november maar vanaf oktober! Overigens roep jij dat men niet op de hoogte is en maar wat roept. Ik probeer enkel aan te geven dat dit onjuist is. Feitelijk wil je ons de les lezen. En dat is prima wanneer dit juist is maar dat is het dus niet.

  4. MelanieBrinkhaltus

   Beste SanderE, Heel fijn dat wij zo gewoon de discussie aan kunnen gaan! Je ziet wel eens anders op de sociale media. Dan worden er allerlei grappen en grollen uitgehaald, maar u blijft gelukkig serieus. Echter zit mij een dingetje wel dwars. U suggereert dat ik niet goed kan lezen, dit vind ik niet een heel prettige persoonlijke aanval :(. Daarnaast zegt u dat ik iemand de les probeer te lezen, dat is nog wel het laatste waar ik op uit ben. Wel prettig dat we de discussie nu kunnen afronden, nu er waarschijnlijk tot 27 jaar in teamverband gesport kan worden! (Hopelijk wordt dit ook snel voor boven de 27!) Voor iedereen onder de 27; geniet weer van het trainen, jullie hebben lang genoeg moeten wachten! Groetjes, Melanie Brinkhaltus

 12. Ramon Min

  Verhaal geactualiseerd. Enkele uren na publicatie heeft het bestuur van de club dus alsnog besloten dat ook de speelsters van 18 jaar mogen meetrainen.

 13. cola

  Nou hopelijk volgt hockeyclub Laren dit voorbeeld ook en mogen daar de 18-jarige A-jeugdleden ook weer gaan meetrainen en meespelen bij de interne competitie. Want daar is exact hetzelfde aan de hand.

 14. trijntjel

  Vanaf volgende week mogen ze waarschijnlijk sowieso


Wat vind jij? Praat mee...