Marieke van Doorn gehaald voor andere aanpak bij hdm

Met de aanstelling van oud-international Marieke van Doorn (58) heeft hdm een ervaren coach voor de tweede seizoenshelft binnengehaald, die in de jaren negentig landskampioen werd met HGC Dames 1 als coach. Ze is het type waar de spelersgroep om heeft gevraagd, na het vertrek van Sonja Thomann. Van Doorn blijft slechts een half jaar.

‘We willen graag een ervaren coach, die naar ons toestapt, luistert naar wat we nodig hebben, goed kan communiceren en levenservaring heeft’, gaf de spelersraad van hdm aan na het vertrek van Sonja Thomann eind november, die de jonge ploeg halverwege haar tweede seizoen achterliet op de negende plek in de Livera Hoofdklasse Dames, vijf punten boven de degradatiestreep. ‘Ze willen wat te zeggen hebben’, zegt Casper Sterk, bestuurslid Tophockey van hdm.

Het belangrijkste is dat we niet degraderen. Iedereen zegt dat we ons makkelijk moeten kunnen handhaven, maar we staan slechts vijf punten los. Casper Sterk, bestuurslid Tophockey hdm

De mening van de spelersraad, bestaande uit de speelsters van hdm die aan minimaal hun vijfde seizoen in de Hoofdklasse bezig zijn, was in lijn met die van enkele hoofdklassecoaches die door hdm om advies werden gevraagd. ‘Deze groep heeft aandacht nodig’, was hun conclusie volgens Sterk, die al een tijd met een schuin oog naar de ranglijst kijkt. ‘Het belangrijkste is dat we niet degraderen. Iedereen zegt dat we ons makkelijk moeten kunnen handhaven, maar we staan slechts vijf punten los. Met nog negen wedstrijden te spelen.’

Van links naar rechts: Marieke van doorn, Aletta van Manen, Sophie von Weiler en Marjolein Eijsvogel. Deze foto is gemaakt tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Seoul.

De speelsters wilden per se met Van Doorn aan de slag

Het was een van de vaders van de speelsters die tot de spelersraad behoren, die vroeg of ze bij hdm al aan Marieke van Doorn als opvolger van Thomann hadden gedacht. Het contact met de honderdvoudig international (goud op de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles en brons op de Olympische Spelen van 1988 in Seoul) was al gelegd, maar in eerste instantie alleen met de vraag of ze mee wilde denken over geschikte kandidaten.

‘Ik word wel vaker om advies gevraagd. Ik had niet verwacht dat ze uiteindelijk bij mij uit zouden komen’, zegt Van Doorn, die sinds haar afscheid als coach van Victoria Dames 1 in 2011 geen eerste team meer heeft gecoacht, wel jeugdteams. Ze adviseerde hdm om de nieuwe coach dicht bij huis te zoeken, het liefst iemand binnen de eigen club en kwam met een namenlijstje.

Maar de spelersraad gaf aan toch graag in zee te willen gaan met Van Doorn, die vanuit haar werk gespecialiseerd is in het luisteren naar en het gesprek aangaan met cliënten. De ene helft van de week is ze huisarts in Crooswijk, een achterstandswijk in Rotterdam, de andere helft van de week sportarts in het Reinier de Graaf Gasthuis, een ziekenhuis in Delft.

Van Doorn blijft slechts een half jaar

Eerst wilde Van Doorn kijken of het met haar drukke werkzaamheden überhaupt haalbaar was om de uitdaging aan te gaan. Toen dat mogelijk bleek – ze kreeg de goedkeuring om af en toe een van de vier wekelijkse trainingen over te slaan – wilde ze alle ins en outs van het team weten. De ploeg had met het de slechte resultaten en het vertrek van Sonja Thomann een hoop voor de kiezen gehad. ‘Ik kreeg het verzoek om de boel weer in beweging te brengen. Die uitdaging ga ik graag aan, maar wel slechts voor een half jaar. Dat was zowel de wens van hdm als mijn eigen wens, omdat ik te druk met mijn andere werkzaamheden ben.’

Voor de coach die volgend seizoen Van Doorn moet opvolgen, is ook alvast een profiel opgesteld. Hdm zoekt, in vergelijking met Van Doorn, een jongere, gedreven coach met ambitie. ‘Marieke doet het puur voor die meiden, niet voor zichzelf’, zegt Sterk.

Ondertussen draait de trainerscarrousel in de Livera Hoofdklasse Dames op volle toeren, met Rick Mathijssen (Amsterdam), Hans Oostindie (Pinoké) en Teun de Nooijer (Bloemendaal) die al hebben aangegeven na dit seizoen te stoppen en in ieder geval Raoul Ehren (Den Bosch) die nog gesprekken voert over zijn toekomst. Voor het begin van de tweede competitiehelft verwacht Sterk de opvolger van Van Doorn te hebben benoemd.

Els van Breda Vriesman en Marieke van Doorn. Foto: KNHB/Jeroen van Bergen

De ontwikkeling van de talentvolle ploeg is gestagneerd

Voor hdm is het zaak om eens de vruchten te gaan plukken van het jeugdbeleid van de afgelopen jaren, met Hester van der Veld als voorbeeld, die door bondscoach Alyson Annan is geselecteerd voor de Pro League. Bovendien maakten de talenten Pien Dicke en Fay van der Elst en de 23-jarige keepster Julia Remmerswaal onderdeel uit van de 45-koppige trainingsgroep van de Oranje Dames in aanloop naar de Champions Trophy.  ‘Wij moeten ervoor zorgen dat we naast de individuele ontwikkeling van onze speelsters nu ook eens gaan winnen. Vorig jaar zijn we dat traject ingegaan, maar gingen we misschien iets te snel’, zegt Sterk.

Met een zesde plaats en 34 punten presteerde het team vorig jaar in het eerste seizoen van Thomann boven verwachting. Het was het beste resultaat van Dames 1 sinds 1993/1994. Dit seizoen gaat het stukken minder. De strafcorner van Pien van Nes loopt niet zo goed als vorig jaar en keepster Julia Remmerswaal kende een ongelukkige eerste seizoenshelft, die haar een plek in de Oranje-selectie kostte.

De conclusie van het team was duidelijk: de aanpak van Thomann sloeg niet meer aan. Er werd om een andere aanpak gevraagd. ‘Mijn aanpak is meer dan hockey. Ik ben aangenomen voor het maken van een cultuurverandering. Niet doorgaan zoals iedere doorsnee-coach’, zei Thomann eind november toen ze was opgestapt.

Planken voor de wedstrijd

Sonja Thomann kijkt naar de speelsters, die van haar voor de wedstrijd moesten planken. Foto: Willem Vernes

Dat de speelsters misschien klaar waren met bepaalde onderdelen van de methode van Thomann, zoals het planken voor de wedstrijd en het draaien van You’ll never walk alone in de kleedkamer, is iets dat Sterk bestrijdt.

‘Dat heeft geen rol gespeeld. Natuurlijk hebben wij ook opgemerkt dat er door mensen van buitenaf wel eens lacherig over haar methode werd gedaan. Maar het werkte. Sonja kreeg bij haar aanstelling de taak om de teammentaliteit te veranderen en dat leverde in het begin goede resultaten op. Ook dit jaar, waarin de resultaten slecht waren, heeft het team iets aan die methode gehad. Ze zijn volwassener geworden. Ze zijn ook volwassen met het vertrek van Sonja omgegaan. Daar hebben ze zich snel overheen gezet.’

Dit team heeft overwinningen nodig om het vertrouwen in zichzelf en het plezier in het spel terug te krijgen. Marieke van Doorn, de nieuwe coach van hdm

Van Doorn vindt het moeilijk om te zeggen welke aanpak ze gaat hanteren. Ze geeft aan eerst met de speelsters te willen bespreken hoe zij naar de tegenvallende eerste helft van het seizoen kijken. ‘Ik ben daar niet bij geweest en vind het lastig om er nu al iets over te zeggen. Het is duidelijk dat het team veel potentie heeft, maar dat de ontwikkeling stagneert. Aan mij de taak om de boel weer op de rit te krijgen. Ik ga eerst goed luisteren naar waar ze behoefte aan hebben. Natuurlijk heb ik al het een en ander met ze besproken, maar ik vind dat niet iets om op hockey.nl terug te lezen.’

De oud-middenvelder van HGC die vier keer de landstitel en vijf keer de Europa Cup won, begint na het huidige zaalseizoen aan haar nieuwe uitdaging. Met twaalf punten in vier duels is hdm uitstekend aan de Hoofdklasse Zaal begonnen. Van Doorn: ‘Dit team heeft overwinningen nodig om het vertrouwen in zichzelf en het plezier in het spel terug te krijgen. Ze nemen de zaal serieus en willen de play-offs graag halen. Het is nog de vraag wanneer we precies kunnen beginnen aan de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Ze zijn in de zaal goed op dreef en ik wil dat proces niet verstoren door allerlei veldtrainingen te gaan geven.’


3 Reacties

 1. jappiekrekel

  Ziet er uit als een goede keuze van HDM Benieuwd waar Hurley mee komt; ieder jaar een groot verloop en jojo-en qua resultaat. Dat is lastig met zoveel passanten. Bloemendaal D1..Lastig voor een Club met een focus op H1 , ondersteund door toppers als Bovelander, dat ontbreekt geheel bij de Dames. Te veel jeugdige speelsters invoegen, op hetzelfde moment, dat is Bestuurlijk duidelijk niet echt slim. Vreemde keuzes. Ook daar zal dus vermoedelijk iets moeten veranderen.

 2. pacoh

  Bij Bloemendaal willen ze dat helemaal niet veranderen. Dames 1 doen ze er bij. Focus volledig op heren 1.

  1. jappiekrekel

   Dat verklaart de aandacht en kwaliteit vh bestuur


Wat vind jij? Praat mee...