Bas Bruin: ‘Een wedstrijd op het randje van chaos’

De ochtend na het 3-2 verlies van Nederlands Jongens A tegen Duitsland tijdens het Euro Hockey Championship in Santander, kijkt Bondscoach Bas Bruin terug op een enerverende avond: “Ik heb heel goed geslapen ja. Genoten van een wedstrijd op het scherpst van de snede. Mooi voor de begeleiding, en ook voor de spelers.”

“Ik vond ons gewoon sterk spelen. Alleen de druk werd zodanig dat we wat corners tegenkrijgen en we de eerste helaas niet goed verwerken. Jammer, omdat we na een paar seconden via een prachtige aanval op 1-0 kwamen.”

Rand van onder- en overfocus

“Na die tegentreffer gingen we ‘op het randje van chaos’ spelen. Wat ik daarmee bedoel? Op het moment dat wij ‘ondergefocust’ zijn, dan staan er Duitsers vrij en is ons spel reactief. Op het moment dat we ‘overgefocust’ zijn, dan kunnen we de controle verliezen. En we zoeken die rand op. Zodat we controle blijven houden en power op de mat kunnen leggen. Doe je dat niet dan vliegen er zo vier of vijf in en kun je tegen een gele kaart aanlopen.”

Gele kaarten

“Dat gebeurde in de tweede helft, met kaarten van Thijs van Dam en Jasper Brinkman. In de eerste helft bleef het nog bij groen, maar na rust ging het net over de rand heen. Die kaarten nekken ons gewoon, we stonden al met de rug tegen de muur. Het waren niet eens van die zware overtredingen; tackle-backs met een steal, maar die Duitsers zetten heel goed het lichaam erin. Het had hun ook kunnen overkomen. Ja, dat is ook de ervaring van zo’n nummer 20, die al een WK-finale in de zaal heeft gespeeld.”

Nederlandse speelstijl

“We willen graag spelen op basis van een bepaalde creativiteit. Het gaat erom dat spelers binnen een bandbreedte eigen beslissingen kunnen nemen. Wanneer kun je zelf gaan en wanneer speel je af? Hoe zetten we druk hoe willen we opbouwen? Dit zijn een paar hoofdpunten die alle teams binnen de bond hanteren. En daar discussiëren we dan met elkaar over: wat werkt onder druk en wat niet, bijvoorbeeld.”

Het doel in Santander

“Gisterochtend hebben we een koffietje gedronken in het stadje, maar het spelen van een goed toernooi is toch echt het belangrijkste. Het ideale scenario? Dat we van Schotland winnen en dat we dan de halve finale spelen tegen Spanje, Engeland of België. Het is ons verder om het even tegen wie.”

“Ja, dan is de kans aanwezig dat we de Duitsers in de finale weer tegenkomen. In dat geval zijn we nu wel wijzer geworden door de wedstrijd van gisteren. Onze focus ligt helemaal op de eerstvolgende wedstrijd, maar we hopen natuurlijk op het hoogste.”

Verslag Duitsland – Nederland.


Wat vind jij? Praat mee...