Champions Trophy 2005: Ongedwongen Sylvia Karres pakt goud en topscorerstitel

Het Australische Canberra was in 2005 een van de kraamkamers van de latere grote successen van de Oranje Dames. De Champions Trophy werd onder leiding van bondscoach Marc Lammers gewonnen, door de strafballen in de finale beter te nemen dan het gastland. Topspits Sylvia Karres (42) vormde een illuster duo met Kim Lammers en werd topscorer van het toernooi.

Canberra is de hoofdstad van Australië, maar stond zeker toen vooral bekend als een stad van diplomaten en ambtenaren, tussen de bruisende wereldsteden Sydney en Melbourne in. Alle straten lijken op elkaar in Canberra, dat precies tussen deze steden in ligt. Juist hier moesten de Oranje Dames in 2005 de Champions Trophy spelen.

Het leven van de Oranje Dames speelde zich tijdens het toernooi in Canberra voornamelijk af in het hotel. ‘In een lokaal tentje waar we koffie dronken en chocoladetaart aten met elkaar’, vertelt Sylvia Karres. Verder viel er niet veel te beleven. Het was volgens Karres wat dat betreft een ‘saaie’ Champions Trophy, ook omdat de publieke belangstelling tegenviel. ‘Het publiek dat er wel zat, was heel enthousiast. Daarom was het wel leuk om in Australië te zijn. Het is ook wel de Australische cultuur. Daar zijn ze trots op hun sporters en helden.’

Er zaten niet zo heel veel mensen op de tribune. Het publiek dat er wel zat, was heel enthousiast Sylvia Karres

Sylvia Karres loopt juichend weg na een doelpunt. Foto: KNHB/Jeroen van Bergen

Hoewel de ambiance tegenviel, waren de prestaties uitstekend. Nederland startte met een 2-1 zege op wereldkampioen Argentinië dankzij een benutte strafbal van Maartje Paumen in de laatste minuut. Vervolgens werd olympisch kampioen Duitsland met 8-1 opgerold. Na een overwinning op Zuid-Korea (3-0) en een gelijkspel tegen China (1-1) was Oranje al verzekerd van de finale. In de laatste poulewedstrijd werd met 3-1 verloren van Australië, waarna beide landen een dag later in de eindstrijd op herhaling gingen. Het goud was uiteindelijk voor het Nederlands elftal dat de strafballen net iets beter nam dan de Australische dames.

Gedeeld topscorer van het toernooi

Naast een gouden medaille mocht Karres na afloop van de Champions Trophy ook een individuele prijs in ontvangst nemen. Samen met de Argentijnse Soledad Garcia werd de spits, 90 interlands en 39 doelpunten, topscorer van het toernooi met vier doelpunten.

Het succesvolle aanvalsduo in het Australische Canberra, Kim Lammers en Sylvia Karres. Foto: KNHB/Jeroen van Bergen

Karres vormde in Canberra met Kim Lammers, drie goals, een geducht en succesvol aanvalsduo. ‘We hadden allebei een neus voor de goal, maar we verschilden speltechnisch van elkaar. Kim was megaeffectief in de cirkel. Ik maakte acties eromheen en deed veel voorbereidend werk. We vonden elkaar blindelings en stonden vaak samen in het veld. We waren geen concurrenten.’

Succesvol in 2005

Het goud en de topscorerstitel waren voor Karres het tastbare bewijs van een succesvol 2005, misschien wel het beste jaar uit haar loopbaan. Een paar maanden eerder veroverde ze met de Oranje Dames ook al het Europese goud en als speelster van Amsterdam maakte ze in het seizoen 2004-2005 28 doelpunten, een persoonlijk record. Ze was juist eerder het plezier in de sport verloren, omdat ze zichzelf te veel druk had opgelegd om te presteren. Daarna leerde ze om die prestatiedrang los te laten.

‘Daardoor speelde ik vrij en ongedwongen’, legt Karres uit. Na het olympisch zilver van Athene in 2004 nam ze een periode afstand van Oranje, maar keerde niet veel later toch weer terug in het Nederlands elftal. ‘Ik koos er bewust voor om door te gaan, naar het WK (in 2006, red.) Ik ging alles op alles zetten om dat WK te halen en had duidelijk het doel om het beste uit mezelf te halen.’ Alleen zonder zichzelf te grote druk op te leggen.

Ik was bepalender, ontspannen en had meer zelfvertrouwen Sylvia Karres

Ze keerde terug in een ‘nieuw’ Oranje. ‘Het team van Athene 2004 was veranderd. De oude rotten waren gestopt en ineens behoorde ik tot de oudere speelsters met internationale ervaring. De Champions Trophy in Canberra heb ik in een andere rol beleefd. Ik was bepalender, ontspannen en had meer zelfvertrouwen.’

Karres trok de goede lijn van de Champions Trophy door en beleefde een jaar later het hoogtepunt van haar loopbaan door met de Oranje Dames in Madrid wereldkampioen te worden, in de finale tegen Australië te scoren en opnieuw topscorer van het toernooi te worden. Na dat WK vond Karres het mooi geweest. Wat voor de aanvaller uiteindelijk het eindpunt van haar interlandcarrière was, bleek voor het Nederlands elftal de start van een succesvolle periode waarin onder meer twee olympische titels werden gewonnen. De kiem voor deze triomftocht werd mede gelegd in dat ‘saaie’ Australische Canberra.

Statistieken Oranje Dames Champions Trophy 2005

Nederland-Argentinië 2-1 (1-0)
‘9 1-0 Karres
’61 1-1 Aymar
’70 2-1 Paumen (sb)

Duitsland-Nederland 1-8 (0-2)
‘1 0-1 Lammers
‘4 0-2 Hoog
’43 0-3 Schopman (sc)
’44 0-4 Karres
’48 0-5 Van Geenhuizen
’50 0-6 Fuchs
’62 1-6 Stöckel
’63 1-7 Goderie
’66 1-8 Fuchs

Nederland-Zuid-Korea 3-0 (1-0)
‘9 1-0 Lammers
’37 2-0 Karres
’56 3-0 Lammers

China-Nederland 1-1 (1-1)
’28 0-1 Hoog (sc)
’30 1-1 Tang Chunling

Australië-Nederland 3-1 (1-1)
’11 1-0 Blyth
’12 1-1 Karres
’55 2-1 Sanders
’63 3-1 Skirving (sc)

Australië-Nederland 0-0 Nederland wint na strafballen 5-4

Eindstand:

1.Nederland
2.Australië
3.China
4.Argentinië
5.Duitsland
6.Zuid-Korea

Lees ook:


1 Reactie

  1. ElineVerhoeven

    Duitsland vs Duitsland lijkt me wel een spannende wedstrijd!


Wat vind jij? Praat mee...