Tussenbalans OVK Dames: Verrassende koplopers

Groningen en Were Di. Zeg eens eerlijk: welke kenner had bij de seizoenstart zijn geld gezet op deze twee koplopers van de Overgangsklasse A en B?

De verrassing is dus groot, maar de vraag is uiteraard ook of deze twee ‘dark horses’ in staat zijn hun riante positie vast te houden. Er zijn nog 9 wedstrijden te gaan, de finish is nog niet in zicht.

Of Groningen en Were Di de 2 beste ploegen zijn van de Overgangsklasse, valt nog te bezien.

Nijmegen op vinketouw

Vooral Nijmegen zit Groningen dicht op de huid. Het team van Anthony Potter kwam moeizaam uit de startblokken, maar de Nijmeegsen demonstreerden de laatste weken dat zij gedegen hun potjes winnen en dit met verzorgd spel.

Veel zal afhangen van de eerste 2, 3 duels na de winterstop. Het gaatje naar Groningen bedraagt 2 punten, dat is te overzien, maar de druk ligt wel bij de ploeg uit het oosten. Immers, eenmaal verliezen en het gat is opeens 5 punten.

Groningen blijft superscherp

Nijmegen speelt direct na de winterpauze tegen achtereenvolgens HIC (uit) en Rotterdam (thuis); de huidige nummer 3 die per se van Nijmegen moet winnen om zicht te blijven houden op de play-offs.

Groningen op haar beurt speelt tegen de laagvliegers QZ (thuis) en Zwolle (uit). Op papier is dat een eenvoudig programma. Marc Materek (Groningen) heeft aangekondigd dat hij zijn ploeg super scherp zal houden.

Groningen is een ingespeeld team, waarvan de kern al vele jaren actief is op de Harener Holt. In de meisjeslijn slaagt Groningen er al decennia in om puike kwaliteit af te leveren aan Dames 1. Het is van levensbelang voor een club die doorgaans weinig aantrekkingskracht uitoefent op studerende hockeysters.

Groningen dames 1

Groningen Dames 1

Vechtmachine Were Di

Were Di op haar beurt ontpopte zich onder aanvoering van Janneke Woudenberg als een regelrechte vechtmachine. De onverzettelijkheid en de felheid spatten er vaak vanaf.

Het onderstreept dat een ploeg met jong talent niet per definitie de eerste viool speelt in de Overgangsklasse. De ploeg die denkt te kunnen presteren op 80-85 procent, gaat hard onderuit.

Woudenberg maakte nu een jaar geleden haar entree bij Were Di, dat kort voor de winterstop afscheid nam van trainer-coach Thomas Groels. De Tilburgsen bungelden onderaan en zicht op verbetering kondigde zich niet aan.

Historisch moment

Totdat Woudenberg haar opwachting maakte. De oud-speelster van Were Di, die zelf in de Hoofdklasse speelde bij Nijmegen, had Nijmegen MA1 onder haar hoede en voelde voor een tijdelijk avontuur. Het team handhaafde zich knap en Woudenberg verlengde haar verblijf in Tilburg.

De jonge coach drukte haar stempel op de selectie en zie het resultaat: winterkampioen! ‘Ik denk dat de speelsters nog niet eens beseffen welke prestatie zij tot nu toe hebben geleverd’, aldus Woudenberg na de laatste wedstrijd op 29 november. ‘Dit is historisch uit oogpunt van Were Di. Zo hoog stonden we nog nooit.’

Concurrentie hijgt in nek

Ook in poule A hijgt de concurrentie Were Di echter in de nek. Victoria, De Terriërs en Voordaan hebben de koploper in zicht met een achterstand van respectievelijk 1, 2 en 4 punten.

In theorie zou Were Di op de eerste speeldag van het nieuwe jaar al kunnen profiteren van de uitslag De Terriërs-Victoria, maar zelf speelt het deze dag tegen de opmerkelijk goed presterende promovendus Venlo.

Degradatiespook

Hoe staat het er voor in de onderste regionen van de Overgangsklasse?

In poule A is eigenlijk al beslist welke 3 ploegen gaan uitmaken wie rechtstreeks degradeert en welke 2 ploegen moeten deelnemen aan promotie/degradatiewedstrijden. Immers, het gat met de ‘veilige’ 9e plaats bedraagt voor deze drie al 9 punten.

Naarmate het eind van de competitie nadert, neemt de druk daarmee toe voor QZ, De Warande en Zwolle die alle op zes punten staan.

QZ is een team dat het moet doen met een smalle basis, De Warande is promovendus en Zwolle kent jarenlange ervaring met het spelen van degradatiepotjes. Telkens slaagt de ploeg er in het vege lijf te redden.

Onder de Peperbus

Het valt niet te zeggen welk team het kind van de rekening wordt, waarbij Zwolle licht in het voordeel lijkt. Onder de Peperbus worden ze niet meer nerveus van zo’n situatie.

In poule B staan de sterren niet gunstig voor Eindhoven (6 punten) Rood-Wit en Schaerweijde (beide 10 punten).

Het gaatje met de veilige negende plaats bedraagt 5 punten, maar op deze plek staat HGC; de kampioen van vorig jaar. Het valt niet te verwachten dat dit team nog verder terugvalt.

HGC en Tilburg tegenvallers

Daarmee is HGC in feite ook de grote tegenvaller van het seizoen tot nu toe. Helaas moet de ploeg het ook al enige tijd doen zonder haar vaste trainer-coach Evelien de Haan.

Tilburg brengt ook niet wat de ploeg voor ogen had aan het begin van dit seizoen. De selectie is weliswaar erg jong, maar dat signaleren we bij veel meer Overgangsklassers. Net als voor HGC zijn de play-offs voor Tilburg onhaalbaar. 9 Punten inhalen in 9 duels; de wonderen zijn de wereld niet uit, maar wij zetten ons geld er niet op.

Wageningen middenmoter

In poule A laat Wageningen het lelijk liggen. Kort voor de winterstop raakte de ploeg in een flinke dip met enkele nederlagen tot gevolg. De Hoofdklasser van vorig seizoen lijkt veroordeeld tot de middenmoot en staat intussen 9 punten achter runner-up Nijmegen.

Vrolijke gezichten tenslotte zien we in Venlo, dat als promovendus al op 17 punten staat. Het team van Ralf Thijssen neemt de 7e plaats in en loopt hiermee voor op grote namen als Klein Zwitserland, HGC en Schaerweijde.

De competitie wordt hervat op zondag 6 maart.


Wat vind jij? Praat mee...