Warmlopen voor… de wedstrijd met Lidewij Welten

In de serie ‘Warmlopen voor …’ volgen we een doorsnee van hockeyend Nederland. Waar leven ze naar toe en hoe lopen ze daar warm voor? Dit keer Lidewij Welten, speelster van Oranje en ambassadeur van Interpolis. Lidewij heeft in het verleden last gehad van een hamstringblessure. Hoe bereidt zij zich nu voor op een wedstrijd?

‘Ik neem mijn warming-up heel serieus. Een tijdje geleden heb ik een vervelende hamstringblessure gehad en ik zit er absoluut niet op te wachten nog een keer geblesseerd te raken. Dus extra aandacht voor opwarmen. Maar een goede voorbereiding op een wedstrijd is niet alleen een warming-up.

DJ Mango

Mijn voorbereiding begint al als ik op de club kom. Ik klets wat in het clubhuis en ga daarna naar de kleedkamer. Mijn teamgenootje Margot van Geffen speelt voor DJ en dat kan ze heel goed! Haar artiestennaam is DJ Mango. Ze heeft altijd een paar boxjes bij zich. De muziek moet natuurlijk wel in de hele kleedkamer te horen zijn, haha! Samen omkleden en een beetje naar muziek luisteren, daarvan kom je lekker in de stemming. Het is goed voor het teamgevoel en daar profiteer je weer van tijdens de wedstrijd.

Goede uitrusting

Ook niet onbelangrijk tijdens de voorbereiding: een goede uitrusting. Ikzelf draag een handschoen, scheenbeschermers en een brace om mijn enkel, omdat ik in het verleden ook een blessure aan m’n enkel heb gehad. En vergeet je bitje niet! Ook best handig: het juiste tenue. Heeft de tegenstander zwarte sokken, net zoals wij? Dan dragen wij gele. Maar dan moet je die wel bij je hebben, bij voorkeur gewassen. Verder doen Maartje en ik altijd hetzelfde zweetbandje om, dat is een ritueel geworden. Voordat we naar buiten gaan, doen we de teambespreking met de coach. Dat is goed voor de focus. In je hoofd ben je al met de wedstrijd bezig.

Samen rekken en strekken

Onze fysieke warming-up bestaat uit een paar rondjes rennen om de spieren warm te maken. Dat doen we samen, net als rekken en strekken bij het hek. Daarna doet iedereen zijn eigen oefeningen. Dat deel van de warming-up is persoonlijk. Je geeft aandacht aan de spieren die het het meest nodig hebben. Bij mij zijn dat dus m’n hamstrings. Daar doe ik speciale oefeningen voor: hakkenbillen, de aansluitpas, etc. Ik werk een heel lijstje af. Tot slot probeer ik al huppelend met mijn linkerknie mijn rechterelleboog te raken en andersom. Of het werkt? Daar lijkt het wel op. Sinds ik die oefeningen doe, heb ik geen hamstringblessure gehad.

Met de juiste focus en goed opgewarmd het veld op; het is superbelangrijk. Eigenlijk sta je dan al met 1-0 voor!’

Net zo goed voorbereiden als Lidewij?

Een goede warming-up is belangrijk om blessures te voorkomen. Kant-en-klare tips voor een gevarieerde warming-up voor hockeyers vind je in de warming-up app: hockey.warming-up.nl, die Interpolis, de KNHB en VeiligheidNL samen ontwikkelden. Of lees de whitepaper over warming-up op clubs op hockeycorner.nl.

Interpolis is sinds juni 2013 trotse partner van de KNHB. Veiligheid op en om het hockeyveld staat centraal in deze samenwerking. Lees hier meer over hoe Interpolis zich inzet voor de veiligheid van hockeyers in Nederland: www.interpolis.nl/hockey


Wat vind jij? Praat mee...