Trainerscarrousel PK: Brian Vervoort coach dames Rotterdam

Trainers komen en trainers gaan in de Promotieklasse Dames en Heren. In dit overzicht van het seizoen 2018/2019 houden we alle mutaties bij van ‘s lands één-na-hoogste competitie. Aanvullingen? Mail naar redactie@hockey.nl.

7 augustus

Brian Vervoort is aangesteld als trainer/coach van de damesselectie van HC Rotterdam. Vervoort (29) is voor HC Rotterdam geen onbekende: hij is coach geweest van diverse jeugdtopteams en was de afgelopen twee seizoenen ook al assistent-trainer van de damesselectie. Oud-eerste elftal-speelster Simone van den Akker is aangesteld als assistent van Brian Vervoort. Vervoort was vorig seizoen lange tijd assists van trainer-coach Kees Wortmann, die vlak voor het einde van de competitie werd ontslagen vanwege de tegenvallende resultaten. Zijn taken werd per direct overgenomen door Robbert-Paul Aalbregt, die via de play-outs in slaagde om Rotterdam te behouden voor de Promotieklasse. ‘Wij hebben samen met het team invulling gegeven aan een plan waarbij Dames-1 zich de komende jaren kan ontwikkelen en kan streven naar een structurele terugkeer in de Hoofdklasse’, zegt voorzitter Diederik Chevalier van HC Rotterdam. ,,Met Brian als coach en Simone als assistent-coach hebben wij er het volste vertrouwen in dat wij onze ambitie op termijn kunnen waarmaken.’

17 juni

Pim Houben opvolger Herman Kruis bij dames Push

Een dag na het vertrek van Herman Kruis bij de dames van Push is de opvolger al bekend: Pim Houben. Houben is een oude bekende van de Bredase club. Hij trainde eerder diverse jeugdteams en was tot vier jaar geleden assistent-trainer/coach bij de dames. Houben was daarna werkzaam bij MOP en het Belgische Royal Antwerp. De dames van Push degradeerden vorige maand naar de Overgangsklasse.

Pim Houben. Foto: Koen Suyk

16 juni

Herman Kruis vertrekt bij dames van Push

De hockeysters van Push moeten op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. Herman Kruis is per direct opgestapt bij de club uit Breda. Het lukt Kruis niet om zijn huidige werkzaamheden als bondscoach van Wit-Rusland te combineren met de functie als hoofdtrainer van Push. De vrouwen van Push degradeerden in mei naar de Overgangsklasse. De Bredase club verwacht op korte termijn een nieuwe hoofdtrainer aan te stellen.

11 april

Jorge Nolte nieuwe trainer dames KZ

Jorge Nolte is komend seizoen de nieuwe coach van de dames van Klein Zwitserland. Nolte moest eerder dit seizoen in de winterstop vertrekken bij de dames van hoofdklasser Hurley, waar hij werd opgevolgd door Patrick Bakker.  KZ is de opvolger van Marijn Petermeijer, die coach wordt van Heren 1.

9 april

Helen Lejeune-van der Ben van coach HIC naar TD HGC

Helen Lejeune-van der Ben, die eerder al had aangegeven na dit seizoen te vertrekken bij de heren van HIC, wordt met ingang van komend seizoen Technisch Directeur Jeugd bij het Wassenaarse HGC. Lejeune-van der Ben wordt ook betrokken bij de trainingen van HGC Dames 1, waar Yara Casteleijn volgend seizoen de coaching overneemt van Robbert-Jan de Vos. Lejeune-van der Ben is ook coach van Nederlands Meisjes A. 

9 april

Bart van der Meer volgt Jeroen Visser op bij dames Terriërs

Bart van der Meer neemt vanaf volgend seizoen de taken als trainer/coach over van de naar Bloemendaal vertrekkende Jeroen Visser. Van der Meer is op dit moment assistent van Visser en wordt vanaf volgend seizoen naar voren geschoven. Hij is een bekende binnen de club gezien zijn hockeyverleden in de jeugd bij de Terriërs en zijn werkzaamheden als assistent van de afgelopen jaren.

2 april

Meijer per direct weg bij dames Almere

Dider Meijer vertrekt per direct bij de dames van Almere. Eigenlijk zou Meijer het seizoen nog afmaken bij de ploeg. Zowel het bestuur van de club als Meijer zelf zijn in de overtuiging dat er een impuls nodig is en dat alles op alles gezet moet worden voor lijfsbehoud. De ploeg uit Flevoland staat momenteel laatste in de Promotieklasse. Donderdag spelen ze de halve finale van de Gold Cup tegen Hurley.

Jamie Kroukamp, de assistent van de ploeg, zal tot het einde van het seizoen de taken overnemen. Meijer blijft wel verbonden aan Almere, als trainer/coach van jongens B1 en specialistentrainer.

29 maart
Boaz Janssen volgt Matthijs Brouwer op bij Nijmegen

Boaz Janssen gaat komend seizoen aan de slag bij de dames van Nijmegen. Hij volgt Matthijs Brouwer op, die eerder al bekendmaakte aan het einde van het seizoen te vertrekken bij de huidige nummer elf van de Promotieklasse.

Op dit moment heeft Janssen het damesteam van Huizen onder zijn hoede. Ook hier was bekend dat beide partijen aan het einde van het seizoen uit elkaar zouden gaan.

Nijmegen is vanzelfsprekend blij met de komst van Janssen, zo valt in het persbericht te lezen. ‘Als Nijmegenaar en als oud-trainer/coach van onze jeugd zijn we blij dat Boaz met de dames in het nieuwe seizoen aan de slag kan gaan. Boaz heeft de laatste jaren bewezen een echte ’teambuilder’ te zijn en met zijn teams die hij onder zijn hoede had, de nodige resultaten bereikt.’

27 maart

Yara Casteleijn (30) volgt De Vos op bij dames HGC

Yara Casteleijn, oud-speelster van HGC, is door de Wassenaarse club vanaf volgend seizoen aangesteld als coach van dames 1. De promotieklasser wordt nu nog gecoacht door Robbert-Jan de Vos. De Vos liet de club eerder weten aan het einde van het seizoen te stoppen. Hij zegt toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Casteleijn (30) is momenteel trainer van MA1. Casteleijn wordt geassisteerd door Ewout Buijs, die ook verantwoordelijk is voor de Topjeugd bij HGC. Verder zullen oud-internationals en HGC-iconen zoals Bram Lomans en Robbert Delissen een belangrijke rol krijgen bij de trainingen van het eerste damesteam. HGC neemt ook afscheid van de huidige assistent-coach en oud-international, Merel de Blaey, die volgens HGC een zeer positieve rol heeft gehad in de ontwikkeling van de speelsters in het huidige team.

21 februari

Brouwer en Nijmegen na dit seizoen uit elkaar

Matthijs Brouwer neemt na dit seizoen afscheid van de dames van Nijmegen. Brouwer laat in een persbericht weten: ‘Bij Nijmegen heb ik een rugzak aan ervaring opgedaan die bijdraagt aan de transitie van topspeler naar topcoach. Mijn plannen voor komend seizoen zijn nog niet duidelijk.’

Nijmegen-coach Matthijs Brouwer. Foto: David van Haren.

14 februari

Meijer na dit seizoen weg bij dames Almere

Dider Meijer vertrekt aan het einde van het seizoen bij de dames van Almere. De coach is bezig aan zijn derde seizoen bij de ploeg. Almere staat momenteel op de laatste plaats in de Promotieklasse. De coach heeft nog geen nieuwe ploeg gevonden. Ook Almere zal de komende tijd op zoek gaan naar een geschikte vervanger.

Dider Meijer

11 februari

Jeroen Visser stopt bij dames Terriërs

Jeroen Visser stopt aan het einde van dit seizoen bij de dames van Terriërs. Visser vervolgt zijn trainerscarrière volgend seizoen bij de dames van Bloemendaal in de Hoofdklasse.

10 februari

Robbert-Jan de Vos weg bij HGC, Lejeune verlaat HIC

Robbert-Jan de Vos vertrekt aan het einde van het seizoen bij de dames van promotieklasser HGC. De Vos is bezig aan zijn derde seizoen bij Wassenaarse vereniging. Ook de heren van HIC moeten op zoek naar een andere coach, aangezien Helen Lejeune heeft aangegeven de Amstelveense promotieklasser te verlaten na dit seizoen.


14 Reacties

 1. rudi wortmann

  is het nu echt nodig om op dit moment, start van het tweede gedeelte van het seizoen, om een artikel over de toekomstige trainers’ carrousel te schrijven? buiten dat het weinig aan waarde toevoegt is het zeker niet leuk voor coaches, clubs en teams die nog volop bezig zijn om iets te bereiken.

 2. jappiekrekel

  volume gaat voor kwaliteit

 3. peterbrands

  Misschien ligt hier meer de schuld bij trainer en club die al zo vroeg beslissen om uit elkaar te gaan. We zijn pas halverwege seizoen.

 4. asjemenou

  Bottom line: jezelf in de etalage zetten als club en trainer. Zo simpel is het.

 5. Conrad

  Het zijn broodtrainers op zoek naar een nieuwe broodheer. Hockey.nl is een prima medium om aan te geven dat ze beschikbaar zijn voor de alom bekende en even tenenkrommende 'nieuwe uitdaging'. Evengoed openen clubs hiermee de werving & selectie procedure voor een nieuwe coach. Het risico dat de chemie tussen club en coach sneller afneemt nemen ze voor lief. Je zal zien dat in 2 van de 3 gevallen de coach al voor het einde van het seizoen vertrokken is.

 6. hockeyfan

  Brouwer was een topspeler. Om topcoach te worden heeft hij nog een lange weg te gaan en de vraag is of het binnen zijn mogelijkheden ligt. Zijn track record is nog niet indrukwekkend: in twee seizoenen Nijmegen noteert hij degradatie van hoofd- naar promotieklasse, in de promotieklasse moet hij vervolgens knokken voor lijfsbehoud en hij is ook gedegradeerd in de zaal. Soms moet je ook je beperkingen kennen.

  1. jappiekrekel

   En speelster afgebrand... niet echt onopgemerkt gebleven. Kan allemaal wat netter en volwassener i.p.v. dat geroeptoeter door deze ‘coach’

 7. bob-krulvis

  Brouwer heeft niets te maken gehad met de zaalhockeycompetitie...

 8. jappiekrekel

  Brouwer heeft nooit moeite gehad zijn eigen werkelijkheid te creëren. En het woord bescheidenheid verward hij, bij gebrek aan kennis en kunde, met ambitie. ‘ervaring opgedaan die bijdraagt aan de transitie van topspeler naar topcoach’ Wat een grappenmaker

 9. de-leermeester

  Een goede speler is nog niet per definitie een goede trainer/coach. Ook een uitgebreide theoretische bagage (mbt psychologie/fysiologie/inspanningsleer/inzicht in groepscohesie e.d ) is zeker een vereiste. Er is (veel) meer nodig dan oefeningen van (vorige) trainers te gebruiken. Overigens worden vele trainingen/wedstrijden "over" /"dood" (i.c. teveel!) gecoacht, waardoor creativiteit en spontaniteit bij spelers verdwijnt. Jammer. "Wie een hart heeft voor hockey is ook een vriend " !

  1. albertmonpellier

   Dit is nou heel goed gezegd van de-leermeester!

 10. Mike de Bot

  Wat is er gebeurt met Robbert Paul Aalbregt?


Wat vind jij? Praat mee...