Den Bosch doet zichzelf tekort tegen Oranje-Rood

Nog altijd zonder de Argentijnse spits Nicolas della Torre creëerde Den Bosch ongeveer evenveel kansen als het slordig spelende Oranje-Rood. De ploeg van Eric Verboom verdiende een punt, maar stond door twee rake strafcorners van Mink van der Weerden na een dappere strijd toch met lege handen (1-2).

‘Nemen die bal!’ schreeuwde Verboom vier minuten voor tijd vanaf de zijlijn naar zijn speler Arjen Lodewijks, die de thuisploeg in het eerste kwart van de clash tegen de rivaal uit Eindhoven niet eens onverdiend op voorsprong had geschoten. Door een gele kaart van Niek van der Schoot (Oranje-Rood) stond Den Bosch met een achterstand van 1-2 met een man meer op het veld. Het kon nog, zag ook Verboom. Zeker gezien het spelbeeld.

‘We hebben Oranje-Rood goed onder druk gezet en hen niet veel kansen laten creëren’

Twee minuten later verdiende Noud Schoenaker een strafcorner. De Zuid-Afrikaan Austin Smith ging achter de bal staan. Hij pushte richting het doel, maar de bal werd onderweg van richting veranderd en belandde bij de tweede paal bij de vrij staande Schoenaker. Dit was ‘m dan! Dé kans op de gelijkmaker! Maar Schoenaker sloeg naast.

Niet veel later klonk het eindsignaal en bleek dat Den Bosch zich zelf tekort hard gedaan. ‘Ik ben trots op de manier waarop we hebben gespeeld’, reageerde Verboom. ‘We hebben veel ballen afgepakt. We hebben Oranje-Rood goed onder druk gezet en hen niet veel kansen laten creëren. Je weet dat het dodelijk is om strafcorners weg te geven tegen Oranje-Rood, dat Mink van der Weerden heeft. Twee van de vier gingen er in.’

Arjen Lodewijks zette Den Bosch verdiend op voorsprong

Van het swingende spel dat Oranje-Rood vorige week tegen hdm (4-0) op de mat legde, was vandaag tegen Den Bosch weinig meer te zien. De Eindhovenaren gaven Den Bosch vanaf de eerste minuut de kans zich in de wedstrijd te knokken.  Dat resulteerde in een aantal kansen voor de thuisploeg.

Zo kreeg de Argentijn Joaquin Menini er voor rust twee. De eerste keer trok hij vanaf de rechterflank naar binnen, hij passeerde op snelheid liefst drie verdedigers van Oranje-Rood, waarna hij in de cirkel de bal met zijn backhand over de grond op goal sloeg. De bal bleef in een scrimmage voor het doel hangen en werd uiteindelijk weggewerkt.

De openingstreffer viel in de achttiende minuut. Gijs Campbell speelde de bal uit het middenveld richting de vrij gelopen Arjen Lodewijks, die in de cirkel met zijn rug naar de goal stond. Hij nam de bal aan, draaide zich om en schoot ‘m knap in het doel: 1-0.

Gijs Campbell valt Arjen Lodewijks nadat die uit zijn pass de 1-0 heeft binnengeschoten. Foto: OrangePictures/Ron van Dijk

‘We hadden het vanaf de eerste minuut lastig. Ons spel was slordig’

Het was een mooie pot met meerdere kansen voor beide teams en vrij snel na het doelpunt van Lodewijks creëerde Oranje-Rood een strafcorner. Uitloper Imre Vos gooide zich dapper voor de eerste poging van Mink van der Weerden. Maar in de daaruit volgende corner sleepte Van der Weerden de bal in de kruising: 1-1.

Na rust jaste Van der Weerden ook de derde corner van Oranje-Rood in het doel. Het was aan hem te danken dat zijn ploeg uiteindelijk nipt met 1-2 won en zich door het gelijkspel van Amsterdam tegen Rotterdam steviger op de derde plek nestelde. ‘Iedereen weet dat het nemen van strafcorners een van de kwaliteiten van Mink is. Dat is een kracht van ons. Juist in dit soort wedstrijden kan dat een belangrijk wapen zijn’, zei Oranje-Rood-coach Lucas Judge. ‘Als we het op onze heupen hebben, zoals vorige week, vliegen de velddoelpunten erin. Maar als het wat moeizamer gaat, zoals vandaag, is het fijn dat we Mink in ons team hebben.’

Oranje-Rood speelde niet goed, vond Judge. ‘We hadden het vanaf de eerste minuut lastig. Ons spel was slordig. Er zat weinig ritme in. Maar als je op zo’n dag drie belangrijke punten pakt, is dat heel mooi. We zijn rustig gebleven. Zeker in de eindfase, waarin we acht minuten voor tijd een gele kaart kregen en in een chaotische situatie belandden. Maar we hield stand. Dat vind ik een groot compliment voor de ploeg. We kunnen niet altijd swingen zoals vorige week.’

Maurits Visser redt knap op een schot van dichtbij van de Pakistaan Muhammad Rizwan. Foto: OrangePictures/Ron van Dijk

Volgende week maakt Nicolas della Torre eindelijk zijn debuut

Voor het dapper strijdende Den Bosch was de nederlaag zuur. Verboom kon niet anders dan tevreden zijn over het spel van zijn ploeg, maar zag nog wel een puntje van verbetering. ‘Ik vond ons aanvallend goed. We gaven veel druk. Kwamen in de cirkel. Haalden onze corners. Creëerden enkele kansen. We moeten alleen meer rendement halen.’

Wat dat betreft komt het goed uit dat Nicolas della Torre maandag in Nederland aankomt. Hij is met de Argentijnse nationale selectie op trip geweest en kan na het gedoe rondom zijn werkvergunning volgende week eindelijk zijn debuut maken. Verboom: ‘Ik verwacht aanvallende stootkracht van hem. Hij is creatief en bovendien een doelpuntenmaker. Laten we hopen dat hij ons kan brengen wat we vandaag niet hadden.’