Informatie voor clubs

Op zondag 23 juni 2019 organiseert de KNHB wederom het NK Shoot Out. Dat betekent dat hockeyers t/m 17 jaar uitmaken wie zich een jaar lang beste shoot-out nemer of stopper van Nederland mag noemen.

Dit jaar voegen we een nieuwe skill toe aan het evenement. Naast de Beste Shoot Out Koning of Koningin en Beste Keepers, gaan we namelijk ook op zoek naar de Beste Scoop Koning en Koningin. Tijdens de districtskampioenschappen en de landelijke finaledag van het NK Shoot Out organiseert de KNHB ook het NK Scoop. Daarnaast wordt op de finaledag nog het NK Skills toegevoegd aan de reeks.

Proces

1. Kwalificatie via clubkampioenschappen

Hockeyers kwalificeren zich via de clubkampioenschappen voor de districtskampioenschappen. Alle hockeyverenigingen worden van harte uitgenodigd hun eigen clubkampioenschap te organiseren. In 2018 namen meer dan 100 clubs deel aan het NK Shoot Out. Let op: deelnemers mogen op de finaledag nog geen 18 jaar zijn!

Per club worden 2 jongens, 2 meisjes, 1 keeper en 1 keepster voor het districtskampioenschap van het NK Shoot Out geplaatst. Daarnaast vaardigt iedere vereniging 1 jongen en 1 meisje af die op hun club het verste en beste kan scoopen. De vereniging is uiteindelijk verantwoordelijk voor de clubkampioenschappen, maar geheel vrij om zelf een selectieprocedure te bepalen. Bekijk hier voorbeelden van het organiseren van clubkampioenschappen op jouw vereniging.

Meld de clubkampioenschappen op jouw vereniging uiterlijk 1 mei 2019 aan via het digitale aanmeldformulier voor de clubkampioenschappen, zodat we kunnen inschatten hoeveel kinderen gaan deelnemen aan de districtsfinales.

2. Districtsfinales

Alle clubkampioenen strijden tijdens de districtskampioenschappen om een plaats in de landelijke finale. Het aantal kinderen dat per district doorgaat is afhankelijk van het aantal deelnemers. Alle deelnemers treden aan in clubtenue.

Data NK Shoot Out & Scoop:

 • Districtskampioenschap Zuid Nederland: 19 mei – HC Tilburg
 • Districtskampioenschap Noord Nederland: 19 mei – GHHC (Groningen)
 • Districtskampioenschap Noord-Holland: 26 mei – Alliance (Heemstede)
 • Districtskampioenschap Zuid-Holland: 10 juni – HC Pijnacker
 • Districtskampioenschap Midden Nederland: 16 juni – Schaerweijde (Zeist)
 • Districtskampioenschap Oost Nederland: 19 mei – Deventer

Meld de winnaars van jouw clubkampioenschap uiterlijk twee weken voor aanvang van het districtskampioenschap aan via het digitale formulier voor het doorgeven van de winnaars.

3. Landelijke finale

NK Shoot Out

De finaledag vind plaats op 23 juni bij hockeyclub AMVJ te Amsterdam. Hier meten de beste shoot-out-nemers en -stoppers zich met elkaar en worden vier winnaars gehuldigd:

 • Shoot Out Koning
 • Shoot Out Koningin
 • Beste Keeper
 • Beste Keepster

NK Scoop

Naast het NK Shoot Out wordt er die dag gestreden om het NK Scoop. Hier worden twee titels vergeven:

 • Scoop Koning
 • Scoop Koningin

NK Skills

Ten slotte wordt er op de landelijke finaledag op 23 juni ook nog gestreden om het NK Skills. Door middel van een online actie op social media gaat de KNHB op zoek naar de 15 beste trick masters van het land. Dit kunnen natuurlijk jongens én meiden zijn. Bij jouw vereniging lopen ongetwijfeld genoeg jeugdspelers rond die super handig zijn met bal en stick en het misschien nog wel het allerliefste al 3D-hockeyend over het veld vliegen. Zij kunnen nu meedoen aan het NK Skills door een video te maken en deze met #nkskills te uploaden op Instagram. Zo maken ze kans op een plek in de finale.

Vragen?

Heb je nog vragen? Stuur een mailtje naar nkshootout@knhb.nl of yvette.van.de.graaf@knhb.nl.