Hockey heeft zijn eigen schoen. Voor zaalhockey wordt een soort sportschoen zonder noppen gebruikt. Voor veldhockey zijn dat soort schoenen ongeschikt. Een veldhockeyschoen heeft kleine noppen op de zool, die goed grip geven op een kunstgrasveld en voorkomen dat je uitglijdt. Voor beide schoenen geldt dat ze voldoende stabiliteit moeten bieden en goed moeten dempen tijdens het lopen.
Droge voeten?
Vroeger waren vrijwel alle hockeyschoenen van leer. Met de opkomst van watervelden gaf dit alleen nogal natte voeten. Daarom zie je nu voornamelijk schoenen van waterdicht materiaal. Het waterveld beïnvloedt ook de keuze van de noppen. Als je alleen op watervelden speelt en niet op zandingestrooide kunstgrasvelden, zijn kortere noppen geschikter dan langere noppen. Speel je op beide typen velden, dan zijn er ook schoenen verkrijgbaar die daarvoor geschikt zijn.
Tips voor de aanschaf van hockeyschoenen
Het is een enorme open deur, maar koop een schoen die goed past. Het voorkomt blaren en blessures en verbetert je spel. De duurste schoen hoeft niet altijd de beste schoen te zijn. Maar kijk ook uit met te goedkope schoenen. Hieronder vind je een aantal tips voor het kopen van hockeyschoenen:
- Pas de schoenen met je eigen hockeysokken en scheenbeschermers aan
- Laat je adviseren door een deskundig verkoper
- Pas schoenen aan het eind van de dag als je voeten iets dikker zijn. Tijdens het sporten zwellen je voeten ook iets op
- Probeer verschillende merken schoenen
- Kies schoenen met de juiste lengte en breedte
Overige materialen
-
De mondbeschermer
-
De hockeystick
-
De scheenbeschermer
-
De kleding