Wie doen er mee?

De spelers

Een hockeyelftal bestaat uit tien veldspelers en een keeper. Net als bij voetbal wordt bij de spelers onderscheid gemaakt tussen aanvallers, middenvelders en verdedigers. Hieronder vind je een omschrijving van alle rollen op het hockeyveld.

Aanvoerder

Ieder hockeyteam heeft een aanvoerder. De aanvoerder zorgt ervoor dat zijn team en de teambegeleiders zich netjes gedragen. Ook let hij op dat zijn team goed wisselt. Als de aanvoerder uit het veld gaat of het veld moet verlaten, neemt een andere speler de rol van aanvoerder over. De aanvoerder is te herkennen aan een teken, bijvoorbeeld een band om zijn bovenarm. De aanvoerders komen voorafgaand aan de wedstrijd bij de scheidsrechters bij elkaar voor de ‘toss’ (de toss maakt uit wie de eerste afslag neemt). Gedurende de wedstrijd is de aanvoerder daarnaast het aanspreekpunt voor de scheidsrechters.

Langs de lijn: de begeleiders

Er zijn niet alleen elf spelers op het veld nodig voor een succesvolle hockeywedstrijd, maar ook een aantal mensen langs de lijn. De scheidsrechters, trainer en coach zijn onmisbaar bij het hockeyspel.

Scheidsrechters

Spelers zijn het soms niet met ze eens, maar uiteindelijk zijn scheidsrechters van essentieel belang voor hockey. Scheidsrechters zorgen ervoor dat wedstrijden op een sportieve manier verlopen en dat er volgens de regels wordt gespeeld. Alleen zo kunnen spelers én toeschouwers optimaal genieten van hockey. Anders dan bij voetbal heeft een hockeywedstrijd altijd twee scheidsrechters. Eentje aan iedere kant van het veld. Elke scheidsrechter beslist over het spel op zijn helft van het veld.

Trainer

De trainer verzorgt de trainingen voor een hockeyteam. De trainer moet er door het geven van de juiste oefeningen voor zorgen dat individuele spelers hun kwaliteiten verbeteren en het team als geheel beter speelt. De trainer werkt nauw samen met de coach. Soms is de coach ook trainer of andersom.

Coach

De coach is de belangrijkste begeleider van het hockeyteam tijdens de wedstrijd. De coach bepaalt de tactiek en de opstelling. De coach geeft aanwijzingen tijdens de wedstrijd en bepaalt wie en wanneer er wordt gewisseld. Daarnaast heeft de coach een belangrijke rol in het motiveren van zijn of haar team en spelers.