‘Dit was één van de beste wedstrijden van dit seizoen’

Midden in het interview schoten de ogen van Den Bosch-coach Raoul Ehren even omhoog, de lucht in. Daarmee gaf hij zichzelf tijd om na te denken over de vraag wie hij de grootste uitblinker van zijn ploeg vond in de gewonnen halve finale tegen Amsterdam (3-2), waarin Den Bosch zich twee keer van een achterstand terugknokte en drie verschillende speelsters een doelpunt maakten.

‘Josine Koning.’

Ehren schoot woorden tekort voor de weergaloze manier waarop Koning drie minuten voor tijd met een katachtige sprong een schot van Amsterdam-spits Charlotte Vega met haar stick uit de kruising pakte. Het stond op dat moment 2-2. Het schot van Vega had zomaar de winnende treffer kunnen zijn, maar drie minuten later maakte Den Bosch-aanvaller Marlies Verbruggen die aan de andere kant. Zó dichtbij elkaar lag het donderdag.

Josine Koning had met een aantal schitterende reddingen een belangrijk aandeel in de overwinning van Den Bosch. Foto: Willem Vernes

Shoot-outs?

‘Die redding was genieten. Hij voelde heerlijk. Toen ik opstond, voelde ik van binnen een kracht opkomen’, zei Koning na afloop van het heerlijke hockeygevecht in de eerste finale tegen Amsterdam. Na haar fabuleuze redding leek het shoot-outs te gaan worden. Met een andere schitterende ingreep op zak – in het laatste kwart pakte Koning ook een strafcorner van Eva de Goede uit de benedenhoek – gierde het zelfvertrouwen door het lijf van de keepster van Den Bosch, een paar jaar geleden nog tweede keus bij SCHC.

Koning: ‘In de eerste halve finale tegen Stichtsche (0-1 winst dankzij een late treffer van Lidewij Welten, red.) dacht ik op een gegeven moment: als het zometeen shoot-outs worden, heb ik nog geen bal gehad. Nu was dat anders. Ik zat er lekker in. Op momenten dat ik mijn concentratie even los kan laten, bijvoorbeeld bij een aanvallende corner, dacht ik: ik ben er klaar voor als ik er zometeen tijdens de shoot-outs moet gaan staan.’

Voor het begin van de finale zorgden de supporters van Den Bosch met fakkels voor een mooie playoff-sfeer. Foto: Willem Vernes

Winnende goal Marlies Verbruggen

Coach Raoul Ehren had van tevoren een uitslag van 2-2 en shoot-outs voorspeld. Hij zat dichtbij. Twee jaar lang is hij al fanatiek met zijn ploeg op shoot-outs aan het trainen, maar Den Bosch heeft ze in die tijd nog nooit hoeven nemen. De laatste keer was in 2015, tijdens de verloren EHCC-finale tegen SCHC. Ook nu werden het geen shoot-outs.

In de laatste minuut verdiende Den Bosch een strafcorner na een overtreding op Lidewij Welten, die opnieuw belangrijk voor haar ploeg was, met de gelijkmaker aan het begin van het tweede kwart. De sleeppush van Ireen van de Assem spatte uiteen op de stick van uitloper Jacky Schoenaker en belandde pardoes voor de neus van Marlies Verbruggen. Die twijfelde niet en zette haar stick in de lucht tegen de bal: 3-2. Wedstrijd beslist.

Raoul Ehren: ‘Dit was één van de beste wedstrijden die ik dit seizoen heb gezien. Ik vond ons erg goed. Zeker als je het vergelijkt met de halve finale tegen SCHC. Nu speelden we veel beter. Na de eerste halve finalewedstrijd tegen Stichtsche ben ik boos geworden. Dinsdag op de training vond ik het iets te relaxed. Daar was ik niet blij mee.’

‘Afgelopen dinsdag zag ik dat de instelling veel beter was. Af en toe is het nodig de boel op scherp te zetten. Tijdens dit soort wedstrijden moet je ongelofelijk scherp zijn. Dat waren we nu. Ik heb genoten van m’n team. Wij zeggen altijd dat je in dit soort wedstrijden ‘aan’ moet staan. Nou, dat stonden we vandaag.’

Josine Koning heeft het nakijken op deze rake inzet van Kelly Jonker (1-2). Foto: Willem Vernes

Belangrijke gelijkmaker van Lidewij Welten

Meestal speelt Den Bosch in de play-offs halfcourt en loert het op snelle uitbraken. Nu probeerde de thuisploeg regelmatig hoge druk op Amsterdam te zetten. Dat pakte goed uit in de achttiende minuut, nadat Eva de Goede aan het eind van het eerste kwart knap een strafcorner over de grond had gepusht en Amsterdam op voorsprong had gezet.

Na een slordige terugspeelbal van Lauren Stam op Jacky Schoenaker zette Den Bosch druk en veroverde het de bal. Marlies Verbruggen legde ‘m breed op Lidewij Welten, die in de eerste instantie op keepster Anne Veenendaal schoot. In de rebound toonde Welten zich alsnog een koele kikker: 1-1.

Lidewij Welten juicht nadat ze aan het begin van het tweede kwart de 1-1 heeft gemaakt. Foto: Willem Vernes

Eerste rake strafcorner van Frédérique Matla dit seizoen

In het derde en vierde kwart moest Den Bosch zich opnieuw terugknokken van een achterstand. Het was Kelly Jonker die in de 45ste minuut een lekker spitsengoaltje maakte. Noor de Baat draaide weg bij Sanne Koolen en gaf de bal voor op Jonker, die ‘m van dichtbij binnen tipte.

In de schitterende slotfase kreeg Den Bosch liefst vijf corners. De eerste twee koos de thuisploeg voor de tip-in op de inglijdende Lidewij Welten. Bij nummer drie ging de bal terug naar aangeefster Marloes Keetels. Alle drie de keren bleek de variant geen succes.

Misschien daarom was het daarna de beurt aan international Frédérique Matla, die in de pikorde achter Ireen van den Assem staat. Tien minuten voor tijd ging ze op de kop van de cirkel staan en vond ze het een geschikt moment haar allereerste strafcorner van het seizoen binnen te slepen. Den Bosch ontplofte. Amsterdam vroeg de videoscheidsrechter nog aan, maar die keurde het doelpunt goed.

Kimberly Thompson en Jacky Schoenaker balen dat Amsterdam in de laatste minuut een strafcorner weggeeft. Een strafcorner waaruit Marlies Verbruggen uiteindelijk het winnende doelpunt maakt. Foto: Willem Vernes

Zoveel speelsters die een doelpunt kunnen maken

Josine Koning met haar reddingen…
Lidewij Welten met haar belangrijke gelijkmaker…
Frédérique Matla met haar eerste rake strafcorner van het jaar…
En dan ook nog het doelpunt van Marlies Verbruggen in de laatste minuut..

Gek was het dus niet dat Raoul Ehren even moest nadenken over de vraag wie hij de grootste uitblinker van zijn ploeg vond. ‘Misschien dat ik mensen tekort doe als ik alleen Josine Koning zeg. Wij hebben zoveel speelsters die een doelpunt kunnen maken. Het is een cliché, maar we hebben vandaag een teamprestatie geleverd.’

Lidewij Welten, Pien Sanders en Marloes Keetels gaan uit hun dak na de winnende goal van Marlies Verbruggen. Foto: Willem Vernes