EHCC 2017: Amsterdam struikelt over Hamburg en mist finale

Amsterdam heeft zich zaterdagmiddag niet weten te plaatsen voor de finale van de EHCC. De ploeg van coach Rick Mathijssen verspeelde in de slotfase een comfortabele 2-0 voorsprong en verloor na shoot-outs van het Duitse UHC Hamburg.

UHC Hamburg – Amsterdam 2-2 (0-0)

In tegenstelling tot de kwartfinale die Amsterdam vrijdag tegen CSP Krylatskoye speelde, was de tegenstander in dit duel wél van behoorlijk niveau. Hamburg gaf zestig minuten lang uitstekend partij tegen Amsterdam. Het was aan de alerte keepster Anne Veenendaal te danken dat de formatie van coach Claas Henkel niet al binnen één minuut verrassend snel op voorsprong was gekomen.

Ook in het tweede kwart waren de Duitse dames het dichtst bij de openingstreffer, maar opnieuw bracht Veenendaal knap redding op de inzet van Janne Muller-Wieland en Charlotte Stapenhorst (uit een strafcorner). Amsterdam kwam pas tegen het einde van de eerste helft voor het eerst echt gevaarlijk voor het Duitse doel toen Charlotte Vega verwoestend uithaalde met haar backhand, een schot dat keurig gepakt werd door goalie Jessica Kloevekorn.

Uiteindelijk slaagde Amsterdam er na wat tactische omzettingen na rust in afstand te nemen van het stugge Hamburg. Dat gebeurde dankzij twee individuele acties van eerst Charlotte Vega (ze benutte haar eigen rebound) en daarna Kitty van Male (prachtig backhandschot).

Die voorsprong leek geen enkel moment meer serieus in gevaar te komen, maar na de aansluitingstreffer van Eileen Hoffmann vijf minuten voor tijd sloeg de twijfel toe bij de Amsterdamse ploeg. Hamburg rook bloed, forceerde twee strafcorners in de laatste drie minuten en sloeg uiteindelijk genadeloos toe via Celine Wilde: 2-2.

Amsterdam-keepster Anne Veenendaal wordt in de shoot-out geklopt door Lisa Altenburg. Foto: Frank Reelick

Shoot-outs

In de shoot-outs die volgden, duurde het even voordat de eerste treffer te noteren viel. Daarna bleken de Duitse dames de zenuwen beter in bedwang te kunnen houden dan de ploeg van Rick Mathijssen. Lisa Altenburg benutte de laatste shoot-out en bezorgde haar ploeg zo een plek in de finale van maandag. Amsterdam mag zich opladen voor de troostfinale tegen de verliezer van het duel tussen Den Bosch en het Engelse Surbiton.

’36 Charlotte Vega 0-1
’41 Kitty van Male 0-2
’55 Eileen Hoffmann 1-2
’60 Celine Wilder 2-2