EHCC 2017: Amsterdam en Den Bosch makkelijk naar halve finale

Dit pinksterweekend vindt op HC ’s-Hertogenbosch de EuroHockey Club Cup plaats. De acht beste Europese damesteams strijden om de hoogste Europese clubtitel; een titel die verdedigd wordt door Den Bosch. Den Bosch en Amsterdam kenden geen enkele moeite met hun tegenstanders. Zij treffen Surbiton en Hamburg in de halve finale op zaterdag.

Den Bosch – Hermes-Monkstown 9-0 (3-0)

Den Bosch trof in het eerste potje Hermes-Monkstown, de Ierse landskampioen die onder leiding staat van de Nederlander Rudi Wortmann. Dat de regerend lands- en Europees kampioen veel te sterk was voor de Ieren, verraste niemand. Maartje Paumen opende de score al in de vijfde minuut uit een strafcorner. Dit kunstje herhaalde ze in de dertiende minuut. Geleidelijk bouwden de Brabanders de score uit naar 6-0, middels enkele fraaie treffers. Frederique Matla rondde een perfect uitgevoerde aanval af. Imme van der Hoek, die af en toe in plaats van Marloes Keetels de mid-midpositie bekleedde, maakte met een hard en geplaatst schot de 5-0. Hermes-Monkstown groef zich niet in. Tot echt aanvallen kwam het echter nooit. Niettemin schopten de Ieren het, onder aanvoering van sterspeelster Anna O’Flannagan en de sterke Chloe Watkins, tot twee strafcorners. Beide werden zonder al te veel problemen gered.

Ook toen Den Bosch de laatste tien minuten met de jongst mogelijk opstelling speelde, zonder ervaren speelsters als Paumen, Keetels en Welten, maar met junioren Rosa Fernig, Julia van den Heuvel, Noor Omrani lukte het Hermes niet om door te drukken. Omrani maakte zelfs nog de 7-0 en even later Ireen van den Assem ook de 8-0. Het slotakkoord was voor Marlies Verbruggen.

CSP Krylatskoye – Amsterdam 0-8 (0-1)

Amsterdam nam het in hun eerste wedstrijd van de EHCC op tegen Krylatskoye, de Russische ploeg die de laatste acht jaar landskampioen werd onder de naam Ismayilova. Niettemin op papier een makkelijk potje voor de Noord-Hollanders. De ervaren Russen – aanvoerder Galina Timshina is lieft 41 jaar – hielden in de eerste helft echter goed stand. Kansen kregen ze niet, maar Amsterdam kwam er niet lekker uit. Alleen Julia Müller scoorde uit een strafcorner. In het derde kwart gaf Amsterdam gas en kwam het via twee goals van Charlotte Vega, één van jonkie Soscha Benninga en opnieuw Müller tot 0-4.

Het opmerkelijkste moment kwam bij aanvang van het vierde kwart. Amsterdam stond, net als België op het WK van 2014, niet klaar toen de zoemer afging en het kwart gestart mocht worden. Voor Iuliia Kazakova, de handigste aanvaller van de Krylatskoye, was de weg naar het doel vrij, maar aanvoerder Lauren Stam haalde haar in en pikte de bal af. In de tegenstoot scoorde Maria Verschoor. Later maakte Verschoor nog de 0-7. Het slotakkoord was voor Kitty van Male. In de halve finale treft Amsterdam Hamburg.

Nog een opvallend situatie was toen Verschoor meende dat de Russische overtreding bínnen, in plaats van buiten de cirkel plaatsvond. Verschoor gebaarde druk voor de videoscheidsrechter. De arbiter leek er weinig van te snappen en dat kan kloppen. Er is namelijk geen videoscheidsrechter op de EHCC. Verschoor moest er zelf om lachen.

Hamburg – Canterbury 5-0 (2-0)

Hamburg had geen kind aan het Engelse Canterbury. Via Charlotte Stapenhorst, Celine Wilde (2x) en Sophie Mayen liepen de Duitsers al voor het vierde kwart rustig uit naar een 4-0 stand. Tegen het eind van het derde kwart raakte het Stapenhorst kwijt. De spits maakte een bedenkelijke overtreding op een Engelse, waarbij ze zelf bij geblesseerd raakte en door twee man ondersteund het veld moest verlaten. In het laatste kwart raakte Hamburg nog een keer de paal uit een strafcorner en had Marie Mavers een één-op-één met de Engelse keeper, maar bewaarde het mooiste moment voor het laatst. Lisa Altenburg ging op links aan de wandel, gaf voor met haar backhand, die leek te worden onderschept door Mel Clew Low. Haar interceptie belandde echter op de paal en de bal stuiterde hard terug de cirkel in. Mavers reageerde supersnel en kaatste binnen: 5-0.

‘7 Charlotte Stapenhorst 1-0 (sc)
’12 Celine Wilde 2-0 (sc)
’34 Celine Wilde 3-0 (sc)
’36 Sophie Mayen 4-0
’60 Marie Mavers 5-0

Surbiton – Complutense 2-1 (0-0)

Het Engelse Surbiton had het verrassend lastig tegen het Spaanse Complutense. Pas na rust kwamen de Britten op voorsprong via Naomi Evans. Begoña Garcia maakte die treffer vrij snel ongedaan. De Spanjaarden kregen in de tweede helft de uitgelezen kans om op voorsprong te komen, maar misten de toegewezen strafbal. Uiteindelijk was het Hollie Webb, de maker van de beslissende shoot-out in de olympische finale tegen Nederland, die de wedstrijd besliste met de 2-1 uit een  strafcorner.

5 juni 11.00 10 Winnaar 8 – Winnaar 7 5de/6de plaats
5 juni 13.00 11 Verliezer halve finale – Verliezer halve finale 2 3de/4de plaats