EK U18. Bondscoach Marieke Dijkstra blikt terug op de poulefase

Met bondscoach Marieke Dijkstra maken we na de poulefase op het Europees Kampioenschap in Cork de status op van Nederlands Meisjes A. Oranje won 3 van de 3 keer, scoorde 23 maal en kreeg 6 doelpunten tegen.

In het laatste duel werd Polen met een kolossale 14-1 verslagen. Het verschil in kwaliteit was in nog geen enkele wedstrijd op dit EK zo duidelijk. Was er van tevoren een scenario denkbaar waarin Oranje niet zou winnen? ‘Nee, in principe niet. Maar ja, dat dacht Duitsland misschien vooraf ook van Rusland.’ In de andere poule verloor Duitsland hun 1e wedstrijd van het toernooi verrassend van Rusland. Onze oosterburen herstelden zich en plaatsten zich via overwinningen Engeland en Ierland alsnog als nummer 1 van Poule B voor de halve finale. Engeland werd 2e, ook met 2 overwinningen.

In plaats van te waarschuwen voor onderschatting, was Dijkstra op zoek naar een bepaalde wedstrijdinstelling. ‘Dat je gaat winnen van Polen, dat is duidelijk, maar we wilden discipline uitstralen. Van jezelf en je team eisen dat je het maximale haalt. In de 1e helft zag ik dat niet terug, maar na rust bleven ze gaan. Ook in 65e minuut wilden ze nog een doelpunt maken.’

‘Een 7+ voor iedereen’

Is het behaalde niveau genoeg voor de halve finale? ‘Ik denk dat het voor de halve finale goed genoeg is’, reageert Dijkstra. ‘We hebben met vlagen goed hockey laten zien, met name in de 2e helft tegen België. Daar hebben we echt laten zien wat we als team en individu kunnen, iedereen haalde een 7+. Alleen wat minder strafcorners tegen krijgen, want al onze tegendoelpunten vielen daaruit.’

Vrijdag wacht Engeland om 10.30 uur (Nederlandse tijd). Wat weet de voormalig coach van Voordaan van die opponent? ‘Engeland heb ik nu een aantal keer zien spelen. Zij spelen in een aantal patronen, die wij eruit kunnen halen. Als wij vooral ons eigen spel spelen, kunnen we een aardige halve finale neerzetten.’