EK U18 Cork: Carmel Bosch over de 14-1: ‘Polen was niet laf’

Op de vraag of Carmel Bosch wel eens eerder 5 keer in een wedstrijd heeft gescoord antwoordt de aanvaller verrassend. ‘Ja. Toen ik nog bij Nijmegen speelde in de C1 tegen Groningen. Dat werd iets van 16-0.’ Geen primeur dus voor de 17-jarige speelster van Nederlands Meisjes A in de laatste poulewedstrijd van het Europees Kampioenschap in Cork. Oranje won uiteindelijk met 14-1 van Polen. Desalniettemin een stevige score.

Het was prijzenswaardig dat de Poolse meiden bleven hockeyen. Waar een andere tegenstander wellicht gekozen had voor de lange of hoge bal de hoek in, trachtte Polen combinerend onder de druk van Nederland uit te komen. ‘Ik dacht eigenlijk dat we het moeilijk zouden krijgen omdat zij met zijn elven voor de kast zouden gaan hangen. Maar dat hebben ze niet gedaan,’ spreekt de speelster van Kampong Meisjes A1 haar bewondering uit. ‘Ze waren niet laf en daar heb ik wel respect voor. Al was dat voor ons natuurlijk ideaal om ze kapot te kunnen spelen.’

Polen is zwakste tegenstander

De uiteindelijke uitslag had nog vele malen hoger kunnen zijn als Nederlands Meisjes A de focus uit de 2e helft al vanaf het begin van het duel had gehad. ‘Dat is een stukje discipline. Van tevoren weet je dat Polen de zwakste tegenstander is uit de poule en dat het uit jezelf moet komen. Toch heb je dan door in zo’n wedstrijd dat ze niet goed zijn en dan laat je het een beetje gaan.’

In de rust vielen wat hoge woorden op de sintelbaan naast het waterveld waar Marieke Dijkstra haar bespreking hield. Bosch: ‘We hebben toen echt op die discipline gehamerd en persoonlijke doelstellingen als meteen druk geven en de press goed aanlopen weer aangehaald. Om dat soort kleine tactische dingen gaat het in deze wedstrijden. In de 2e helft voerden we die dingen goed uit en daardoor konden we ze kapot spelen.’