EK U18 Cork: Nederlands Jongens A zonder problemen langs Spanje

Van 24 tot en met 30 juli speelt de Nederlandse Jeugd onder 18 jaar het Europees Kampioenschap in Cork, Ierland. De jongens van bondscoach Bas Bruin openden hun toernooi met een remise tegen Engeland. Maandag tegen Spanje deden de Oranje-jongens het een stuk beter; het werd 2-6.

Een dag eerder liet Nederlands Jongens A het flink liggen tegen Engeland. Omdat de Engelsen hun 2e duel ruim wonnen van Italië, was Oranje genoodzaakt ook een goed resultaat te boeken tegen Spanje, om zo zicht te blijven houden op de halve finales. Het begin was er naar; Daniël de Haan maakte al na 8 minuten de 0-1 na goed samenspel met zijn Almere-ploeggenoot Jonas de Geus.

Eigenlijk kwam Nederland geen enkel moment echt in de problemen, 7 minuten later lag de 2e er al in. Max Kuijpers kon van dichtbij inpushen en deed dat fraai in het dak van het doel. Spanje deed niet veel later wat terug, al kreeg het daarbij wat hulp van Nederland. In een overenthousiaste verdedigende actie gleed Daan Dekker naar de bal. De arbitrage gaf geel en een corner, die Marc Recasens koel binnenschoot. Nog voor de rust bracht Samuel van Huiden het verschil weer naar 2, hij tikte een schot van De Haan over de lijn.

Oranje ging door na rust en kwam via De Haan en Louis Schols op 2-5. 4 minuten voor het einde maakte Xavi Gispert de score voor Spanje iets dragelijker, maar het bleek niet het laatste en zeker niet het mooiste doelpunt van de dag. Die eer viel namelijk ten beurt aan Sam Martens, die de bal boven zijn schouders de kruising in tenniste. Hij bepaalde 2 minuten voor tijd daarmee de eindstand op 2-6.

Tjep Hoedemakers deed opnieuw niet mee. Hij verrekte in de laatste training voor het EK een buikspier. Hij zal woensdag, na de wedstrijdvrije dag op dinsdag, tegen Italië in ieder geval ook nog niet meedoen. De Italianen staan puntloos  4e in Poule B. Oranje is zo goed als zeker van de halve finale. Alleen als ze verliezen van Italië en Spanje wint van Engeland is er een kans dat die wordt misgelopen.