Eric Verboom: ‘Nu geen fouten tegen lagere teams meer maken’

Goals van Nicolás della Torre en Jelle Galema zorgden ervoor dat Den Bosch vrijdagavond verrassend Amsterdam met 2-1 versloeg en de kater van het onnodige gelijkspel tegen Tilburg (1-1) van vorige week wegspoelde.

Oranje-Rood verloor uit van Almere (2-1). Rotterdam verslikte zich op eigen veld in Pinoké (1-3). En Amsterdam ging onderuit in Den Bosch (2-1). Het waren knotsgekke uitslagen in de Hoofdklasse Heren, die ervoor zorgden dat de top vier een gat van drie punten heeft geslagen op Amsterdam en vier op Rotterdam en ook op Den Bosch, dat met het mes op de keel aan de wedstrijd tegen Amsterdam begon. Een nederlaag zou voorlopig het einde van de play-off-droom betekenen.

‘In de winterstop kijk je naar de stand en zie je dat je maar vier punten achter de top vier staat. Maar dan laat je in de eerste wedstrijd tegen Tilburg meteen twee punten liggen. Dat heeft er ingehakt’, zei Eric Verboom, coach van Den Bosch, nadat zijn ploeg die fout van vorige week knap had rechtgezet.

De Argentijn Nicolás della Torre juicht nadat hij de 1-0 heeft gemaakt. Foto: OrangePictures/Ron van Dijk

Den Bosch in het derde kwart 2-0 voor

In het eerste kwart kwam Den Bosch goed uit de startblokken en domineerde het deels op de helft van Amsterdam, dat zonder de zieke aanvoerder Billy Bakker aantrad. Een heerlijke strafcorner van Nicolás della Torre naar de linkerbenedenhoek werd knap weggetikt door Amsterdam-keeper Jan de Wijkerslooth. Het was de enige kans die Den Bosch in de sterke openingsfase creëerde. Daarmee deed de ploeg zichzelf tekort.

Daarna leek de wedstrijd de kant van Amsterdam op te gaan. Tom Hiebendaal was het eindstation van een mooie aanval en schoot recht op de uitkomende Den Bosch-keeper Loïc van Doren, die ook een sleeppush van Boris Burkhardt en een schot van Rik van Kan knap pareerde.

Terwijl Den Bosch de grip op de wedstrijd leek te verliezen, was het in de 42ste minuut opeens Della Torre die een vanaf de linkerflank voorgeslagen bal bij de tweede paal binnenliep. Die goal gaf Den Bosch vleugels, want vijf minuten later schoot Jelle Galema ook de 2-0 binnen. Amsterdam was het even helemaal kwijt. Joaquin Menini had er zelfs 3-0 van kunnen maken, maar faalde in de afronding.

Jelle Galema heeft de voorsprong van Den Bosch vergroot naar 2-0. Foto: OrangePictures/Ron van Dijk

Pruyser en Burkhardt kunnen uit de draai snel schieten. Wat wij goed hebben gedaan, is dat we niet hebben gehapt. Den Bosch-coach Eric Verboom

Het was het moment dat Amsterdam de mouwen opstroopte en opportunistischer ging spelen. Door een rake tip-in van Boris Burkhardt tien minuten voor tijd tankte de ploeg van coach Graham Reid zelfvertrouwen. In de slotfase geloofde Amsterdam in een comeback en versierde het een strafcorner. Kanon Justin Reid-Ross legde vanaf de kop cirkel aan. Maar zijn sleeppush werd eruit gelopen. Het was het laatste wapenfeit van Amsterdam, dat met Teun Rohof als vliegende keeper ging spelen, maar die truc haalde niets meer uit.

Strijdplan

Coach Verboom was na het veiligstellen van de overwinning blij dat zijn strijdplan had gewerkt. ‘Pruyser en Burkhardt kunnen uit de draai snel schieten. Wat wij goed hebben gedaan, is dat we niet hebben gehapt. Als je erin vliegt en een overtreding maakt, mag je vijf meter niks doen. Dat hebben we niet gedaan. We hebben sterk verdedigd.’

Drie keer heeft Den Bosch nog altijd maar verloren dit seizoen, minder vaak dan Amsterdam (vier) en Rotterdam (vijf), die vijfde en zesde staan boven de Brabanders. Verboom: ‘Ik moet mijn jongens een compliment geven. Het is niet de eerste keer dat ze na een slechte wedstrijd een goede wedstrijd hebben gespeeld. Nu moeten we geen fouten meer maken tegen lager geklasseerde ploegen zoals Tilburg.’

Amsterdam-speler Valentin Verga. Foto: OrangePictures/Ron van Dijk